Spektrum: Nestor förlag om att resa med ångest och se möjligheter

Posted on

Näst på tur i min bloggserie Spektrum är Jessica Hjert Flod som bloggar via hennes bokförlag Nestor Förlag. Hon berättar om att resa med ångest och psykisk ohälsa. Det begränsar hennes förutsättningar men hon väljer att se möjligheter istället för att fokusera på det som inte går.  

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sjunde spektrumvidgare!

Spektrum om att resa med ångest

Vem är Jessica?

Jag heter Jessica Hjert Flod och har ADHD och ångestsyndrom. Jag tänker oftast att det inte påverkar mig, att jag lever ett liv på samma vilkor som alla andra, men ibland blir jag påmind om att det inte är sant. Jag tänker sällan på att jag har diagnoser. Jag ser mig i första hand som en otroligt ambitiös och driven människa. I andra hand är jag beteendevetare och kriminolog och i tredje hand är jag också frivårdsinspektör och entreprenör.

Vad är Nestor Förlag?

Förutom att vara anställt inom kriminalvården driver jag ett eget företag (nestorforlag.se) där jag skriver och förlägger böcker inom området psykisk ohälsa. Men jag jobbar även med att utbilda och föreläsa. Synen på psykisk ohälsa är så trång, kanske därför jag känner att jag själv inte passar in i den mallen.

Resa med ångest
Jessica som driver Nestor förlag

Vad är din relation till resor?

Om vi tar nu på sommaren, när man ska må som bäst. Det är då min dipp kommer. För det som är avslappnande och kul för andra, är ofta totalt ångestfyllt för mig. Min ångest har skapat ett stort kontrollbehov men framförallt hindrar det mig att resa utan för Sverige. Jo, jag vet att många som är flygrädda ändå flyger men för mig är det större än så. Även om jag skulle klara en flygresa (vilket jag har testat på och gjort), så gör ångesten att jag mår dåligt under hela semestern för att jag vet att jag måste åka hem. Jag kan varken sova eller slappna av, så även om jag skulle åka skulle det inte kallas en semester utan mer en skräckresa. När jag för 10 år sedan var i England funderade jag allvarligt på att bosätta mig där för att jag inte ville åka hem.

Resa med ångest
Mycket tåg blir det och med det transportmedlet går det att komma långt

Dela med oss av dina resetankar

Min relation till semester och resor är ganska ångestfylld. Även om jag tänker många gånger att jag också skulle vilja, så hindrar ångesten mig från att ta steget dit. Jag får panikattacker, nej inte till vardags. Men på en båt, eller på ett flygplan. Ni som någon gång haft en panikattack vet att man undviker dem så gott det går. Ok, så jag åker inte utomlands, vad mer? Min ångest gör att inte ens en resa i en liten eka är rofylld, jag måste sitta och hålla i barnen (trots att de är stora) och är oftast helt gråtfärdig av utmattning när jag kommer i land. Helt ologiskt jag vet, men ändå är det så jag känner. Så vad vi kan göra på semestern är begränsat.

Jessica tipsar

Vi har istället semestrat runt i Sverige, försökt att skapa upplevelser inom landets gränser. Vi har t.ex. köpt ett tält och campat i, planerar för att i framtiden vandra och i sommar planerar jag att åka dressin och kanske också kanot. Lider man av depression eller ångest så är ett tips från mig att inte fokusera på ”vad man inte kan” utan tvärtom vad man kan. Jag tycker om att vara nära djur och natur. Jag klarar att åka bil och tåg, och med det kan man komma ganska långt. Man kan också leta efter olika roliga evenemang i städer som händer under året och resa runt just när det är något du vill se. Visst min psykisk ohälsa begränsar mig, men det hindrar mig inte från att njuta från de resorna jag faktiskt gör.

Resa med ångest
Se det fina och positiva i det lilla. 

Fråga från Restänk: Vad på din hemort skulle du visa för en grupp turister?

Själv bor jag i Vänersborg, en fantastiskt vacker stad. Kommer man hit skulle jag visa dem vårt vackra skräcklan, där vi  har ett fint promenadstråk längst vattnet. Vi hade även åkt till någon liten gård ovanför vår stad på en gårdsfika. Det finns så många små smultronställen som vi inte får bli hemmablinda för bara för att de ligger i vår närhet. Mitt mål är att åtminstone en gång, försöka plocka dem alla <3

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Alla bilder tillhör Jessica Hjert Flod.

Det här var del 7 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

One thought on “Spektrum: Nestor förlag om att resa med ångest och se möjligheter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *