Bara i Berlin – det gränslösa i en stad som är lätt att älska

Posted on

Bara i Berlin, tre små ord som gick från att spontant komma ur min mun till att bli ett tema för hela vistelsen och signum för staden. Under resan började jag samla på mig exempel på ”Bara i Berlin”. Låt dig lockas till staden där allt bokstavligen kan mötas. 

Berlin är på många sätt en stad som ingen annan. Utsvävande, uttrycksfull, unik. Det märks på fasadernas streetart, på gatukonstnärerna, på känslan jag får av att vara där. Tänker som vanligt att Sverige är stifft och har långt kvar innan vi låter alla människor leva ut allt de har inom sig. Att jag kanske vill bo i Berlin just för allt det udda och fria. Men så känner jag den där söta otrevliga hash-doften och slår upp en meny med en kvinnlig siluett av det sexualiserade slaget. Och så känner jag att det finns en del värderingar i det här landet som jag inte sympatiserar med och vill vara omgärdad av. Sveriges stelhet, regeltrogenhet och lagom må va tråkigt men rätt stabilt och skönt när allt kommer omkring.

Så, bo i Berlin, kanske under begränsad tid men inte för länge. Besöka Berlin, ja mer än gärna. Ser fram emot att upptäcka ännu fler områden och saker som bara finns i Berlin.

Bara i Berlin…

…Görs en fotoutställning med en bläckfisk på huvudet

En restaurangägare och en fotograf slog sina kreativa huvuden ihop och lät restaurangens personal dekoreras med deras favoriträtter. Resultatet blev fotoutställningen In your face, genialisk PR och riktigt häftiga foton i en mycket simpel lokal som satte rätt stämning.

…Hittas en klacksko på en mini-stridsvagn

Jag vet inte dess tänkta budkap eller hur den ska tolkas. Jag väljer att kalla den ”Feminism trampar på patriarkatet” och undrar hur en sån här kreation skulle tas emot i Sverige. Vad tror du?

…Kan du sitta på en trottoar i ett hav av solrosor

Min favoritblomma på en hel vägg med mitt resesällskap som grädde på moset. Sånna här målningar vill jag ha över hela Stockholm inte minst under en slaskig höst eller gnistrande vinter.

…Drar de rosa rör i luften med oklart innehåll

Dags för nästa gissning, vad är detta? Gas, avlopp, luft? Här tror jag att det faktiskt kan finnas någon som vet. Plz upplys i så fall.

…Omvandlas ett gäng träd till ett bibliotek für alle

Ta en bok, lämna en annan. Inget jättenytt i det. Men i ett gäng uppställda träd? Mitt på gatan? Med möjlighet att lämna en lite historia om vart böckerna varit runt om i världen.

…Finns meterhöga väggmålningar

Anne Frank och en gigantisk apa med en kamera. Udda side-by-side-målning…

…så stor att jag måste titta högt, högt upp från mina ynka 155 cm.

En annan målning var ännu större och ännu konstigare. Det syns dåligt men den illa personen till höger med en papa på huvudet har röda streck i ansiktet som ser ut som rasbiologiska mätningar. Oklart om det är så och om ja, vill jag hemskt gärna veta syftet med den avbildningen.

…Känner jag för att posera som en tuffing bredvid livets hunk

Average sucks, två andra ord för Bara i Berlin, inget medelmåttigt så långt ögat kan nå. Men så ska ju livet inte heller vara lagom, det ska vara bättre än så.

Det var de små hintar av Bara i Berlin som jag fick med mig denna gång. Ser fram att fortsätta jakten, eller snarare alla överraskningar, som väntar på nästa resa till Berlin när den än må ske.

För sakens skull: Bara i Berlin ska inte tolkas bokstavligt globalt. Det mesta i Berlin finns säkert någon annanstans. Ville bara ha det sagt om du som läst enda hit känner dig lite nitisk.

3 thoughts on “Bara i Berlin – det gränslösa i en stad som är lätt att älska”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *