Spektrum: Aliciasivert om kreativitetsinspiration från resor

Posted on

Sist ut i min bloggserie Spektrum är Alicia Sivertsson som bloggar på Aliciasivert.se. Hon berättar om hur hon hämtar kreativitetsinspiration från sina resor med naturen som bästa motiv och om att omfokusera, att bli intryckstrött och att investera känslomässigt i sina resor. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens sista spektrumvidgare!

Spektrum om kreativitetsinspiration och resor

Vem är Alicia?

Jag är bildpedagog och bildskapare som jobbar i alla material och tekniker, men framför allt akvarell och broderi. Jag är en rastlös, nyfiken och uppfinningsrik person. Jag har svårt att sitta still och lätt att hitta på nya idéer jag måste genomföra genast. Det mesta i mitt liv kretsar kring kreativt uttryck och jag är tacksam över att ha fått göra min största passion till mitt arbete. Merparten av min inspiration får jag från naturen och det är också dit jag helst styr mina resor!

kreativitetsinspiration

Vad är Aliciasivert.se?

Aliciasivert.se är en kombinerad portfolio och blogg. En loggbok över min kreativa process och ett utrymme för mig att dokumentera, kommentera och reflektera över det jag gör och över kreativt skapande i stort. Jag vill inspirera människor till att våga skapa själva och göra kreativitet till en del av vardagen. Därför försöker jag vara generös med skaparprocessens alla sidor, från prestationsångest och misslyckanden till lärdomar och upptäckter. Det är viktigt för mig att visa upp mer än ett fint slutresultat och jag tror att alla mår bra av att arbeta med sin fantasi och sina händer.

Därutöver skriver jag om utflykter, vardagsmagi, vandringar, fågelskådning, feminism, odling och Harry Potter som också är viktiga beståndsdelar av mitt liv.

kreativitetsinspiration

Vad är din relation till resor?

Jag älskar att samla inspiration och upplevelser från både fjärran och nära platser! Som bildskapare går det att finna potential i alla möjliga motiv och jag blir väldigt lätt intryckstrött. Därför trivs jag som allra bäst när jag får återkomma till samma plats en andra gång och jag längtar ofta tillbaka till ställen jag redan besökt. Jag har lätt för att bli hänförd och förälskad i storslagen natur, hav och berg, men också i ett charmigt gammalt timmerhus, en ren på fjället eller en klunga strandkål vid vattenbrynet.

kreativitetsinspiration
Foto av Andreas Fagerström

Dela med oss av dina resetankar

Jag har länge rest en eller ett par gånger om året. Efter att ha gnagt i många år har flygsamvetet till sist kommit ikapp mig och det tycker jag är bra! Jag tror inte vi kan lösa så stora miljöfrågor på individnivå, men att det är viktigt att reflektera över hur mina vanor påverkar och lära mig kompromissa, även som en som ofta har råd att välja allt. Därför flyger jag inte just nu, och försöker omfokusera blicken på det som befinner sig närmare. Jag har alltid älskat naturen i Norden. Efter tjugo år som scout är resan till fots – vandringen – bra mycket tillgängligare än stads- eller solsemestern. I mig finns också en passion för lokalhistoria och jag älskar att lära känna och tolka Sverige kreativt genom att måla eller brodera bilder av gamla hus, platser, djur och växtlighet.

Ibland skär det i mig av längtan efter avlägsna alptoppar, vitkalkade byar och ödsliga stäppöknar, men jag tar den här tiden för att reflektera och planera. Nästa gång jag flyger vill jag ta tillvara på den resan med allt jag har. Istället för att ta en weekend någonstans hoppas jag kunna åka till USAs vilda västmarker och stanna uppåt en månad. Eller tänk att bosätta sig i Italien en sommar och bara måla! Jag vill göra färre flygresor men med större känslomässig investering. Till den dagen det är dags tar jag gärna tåget, båten, cykeln och vandringskängorna dit jag vill! Då behöver jag inte vara rädd att bli av med broderisaxen i väskkontrollen heller.

kreativitetsinspiration

kreativitetsinspiration

Alicia tipsar

Ta alltid med skissbok och penna, även om du bara ska ut på restaurang en semesterkväll. Inspirationen kan gömma sig precis överallt! Eller ta en bild med mobilen att använda som referens senare. Även suddiga, felexponerade bilder kan komma till bruk som förlaga.

Börja med kollage om du är osäker på din egen kreativa förmåga. Gör en resedagbok där du klistrar in bilder, biljetter, broschyrer och antecknar minnen från ditt äventyr. Rätt vad det är sitter du där med pennan och ritar symboler, tränar kalligrafi eller klipper dekorativa former av pappret – jag lovar!

Lästips från aliciasivert.se som kan ge kreativitetsinspiration

Fråga från Restänk: Är det viktigt för dig att besöka annorlunda platser som få andra besökt?

Det finns absolut en romantiker i mig som vill hitta skatter och bestiga obebodda berg! I naturen drömmer jag ofta om att springa på något dolt, hemligt eller bortglömt och jag trivs bäst där det inte är så mycket folk. Men oftast hittar jag dit genom tips från likasinnade och jag älskar att få förslag på var jag kan bo, äta och uppleva. Jag tar mycket hjälp av andra bloggar inför en resa och lägger gärna upp grunden till min egen baserat på vad andra rekommenderat. Det gör det lättare att fokusera på upplevelserna och inspirationen, istället för det där praktiska som lätt stjäl kraft när en är intryckskänslig. Förresten tror jag att upptäckandets magi inte egentligen ligger i att vara först på en plats, utan att se den med nya ögon – och att den förmågan finns intui oss!

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Alla bilder är tagna och ägs av Alicia Sivertsson. Headerbild fotad av Andreas Fagerström.

Det här var del 10 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i kategorin Spektrum.

4 thoughts on “Spektrum: Aliciasivert om kreativitetsinspiration från resor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *