Flygångest och jag slår dubbelknut på mig själv

Posted on

 Min flygångest får mig att slår dubbelknut på mig själv. Alltså inte bara en knut utan en dubbel. Jag älskar att resa men vet vad som står på spel. Det här funkar inte längre, jag behöver hitta en ny strategi och det börjar nu. 

Jag vill göra en weekend i höst men jag vet inte hur jag ska få ihop det. Problemet är inte ledighet från jobbet, min egen budget eller brist på förslag på destinationer. Problemet är att jag sätter upp så många regler för mig själv att det blir omöjligt att genomföra. Allt grundar sig i en högst skälig flygångest.

Min dubbelknut och flygångest

Jag vill inte flyga med Ryanair på grund av arbetsförhållanden etc. Vill flyga direktflyg för att undvika onödigt slitage på planeten. Vill resa till en ny destination och helst till ett nytt land. Vill att restiden är rimlig eftersom det bara rör sig om en weekend. Det måste vara ett vettigt pris på kalaset. Ja, ni ser, jag gör det väldigt svårt för mig och många av de “lättåtkomliga” destinationerna har jag redan besökt.

Extremväder och klimatflyktingar. Jag är väl medveten om miljöproblem och klimatkris. Jag vet vad som står på spel. Min flygångest finns av en anledning och inte har det blivit lättare efter det här årets debatt om flyg och det uppvaknande och förflyttning som opinionen gjorde av den.

flygångest
Vi skola icke låta solen gå ned för sista gången över vår vackra jord

Min inställning till flyget

Pratade med en vän och landade i att vi hade väldigt liknande inställning till flyget:

 1. Det är politikens ansvar att lösa flygets påverkan och det krävs politiska åtgärder och styrmedel för att minska flygandet
 2. Trots detta, eller kanske snarare, oavsett detta, finns det ett moraliskt ansvar hos alla individer att minska sitt flygande
 3. Jag och min vän flyger ändå för att vi gillar det. För att vi har starka drivkrafter inom oss om att uppleva, upptäcka och möta människor
flygångest
Den här månen var gigantisk även om den med det här pytteobjektivet ser ut som en plutt

No more flygångest – ett nytt förhållningssätt till att flyga

Mitt mål är att jag inom ett år ska ha funnit ett förhållningssätt till mitt eget flygande som gör att jag slipper slå dubbelknut på mig själv och ha flygångest. En lösning kan absolut vara att jag drar ned på flygandet rejält men mest troligt är lösningen något annat. Om jag nu på riktigt tycker att det främst är en politisk fråga, då kanske jag ska engagera mig i den sakfrågan? I ett parti eller en organisation eller bara med mig själv och mina nätverk/kanaler. För biobränslebaserat eller solenergibaserat flyg, för höjda flygskatter, för mer innovation, för mer tåg, för minskad transportsektor i övrigt. Möjligheterna är oändliga och jag är trött på att mitt flygande skaver så i mig. Vissa kanske ser det som sunt och nödvändigt för att jag ska dra ned på eller ändra om mitt sätt att resa. Jag ser det mest som osunt att må dåligt över något som jag älskar.

Vi får se, men här och nu bestämmer jag att jag inom ett år ska hittat en form för att vara utan flygångest och samtidigt tillfreds med mina resor.

Ska vi slå kloka huvuden ihop?

Har du förslag så tar jag mer än gärna emot dessa. Vill du joina mig så skulle jag mer än gärna bolla hur vi kan arbeta med exempelvis ovan nämnda sakfrågor på ett effektivt och konstruktivt sätt utan att vi lägger all vår vakna tid på just detta.

Har skrivit många inlägg om flyget vid det här laget. De finns inom kategorin Hållbarhet och miljö eller taggen flyg

15 thoughts on “Flygångest och jag slår dubbelknut på mig själv”

 1. Absolut. Och det är ju inget nytt även om det aktualiserats av sommarens extremväder. Växthuseffekten har åtminstone jag känt till sedan 90-talet.
  Ändå flyger jag. Ja. Och jag tror tyvärr inte på att vi 10 miljarder människor en och en ska få ett klimatsamvete som slår till och bestämma oss för för att sluta flyga (och sluta med allt annat som slukar jordklot).
  Detta måste ske politiskt och vetenskapligt.
  Jag stödjer sedan länge alla politiska initiativ som verkar för klimatet och kommer att lägga min röst i höstens val enbart baserat på de två faktorerna miljö och rasism. (precis som förra valet)
  Vi har pratat flyg och klimat här hemma också och kommer att försöka undvika korta weekends och satsa på färre och längre resor.
  Dock finns det personliga faktorer som talar emot detta. Runt barnen och deras andra förälder.

  Apropå att ta bort andra saker som påverkar klimatet. I alla fall för mig är staplarna mycket ojämna, Fjärrvärme, halvvegetarian och cyklist. Gröna staplar på klimattesten. Och så en blodröd stapel: resor…

  1. Jag håller helt med dig Gunilla men du verkar ha hitta ett sätt som du är fine med, jag måste göra det med på något sätt. Det går i sånna vågor beroende på vem jag pratar med och vilka sammanhang jag befinner mig i. Se över hur jag reser är absolut ett alternativ. Jag får vända mig till dig nästa gång jag velar til det igen 🙂

 2. Varför måste all klimatångest alltid hamna på flygandet? Det finns SÅ MÅNGA andra saker som också påfrestar vår planet men som många helt glömmer bort, (“glömmer bort”?) eller inte har kännedom om.

  1. Sant. Hur mycket kostar det klimatet att maniskt riva ut och renovera sitt hem om och om igen? Att bilpendla till jobbet 10 mil om dagen? Att alltid ha färska snittblommor hemma osv.
   Men. Om jag tittar på mina egna staplar så är flyget huge, alltså. Det går inte att förklara bort och inte kompensera med att cykla till jobbet. Tyvärr… (Personlig reflektion som gäller mig)

  2. Så är det, men få saker går att jämföra i storlek. Och bara för att en gör mindre av det ena betyder ju inte det att det är fritt fram på något annat. Men jag håller ju egentligen med dig, flyger får extremt mycket skit och massor med annat går diskret förbi under radarn.

 3. Jeg kjenner meg så godt igjen i det du skriver om her! Vil ikke fly, men vil reise, så jeg ender opp med å fly likevel, mens jeg lukker øynene og forsøker å fortrenge den dårlige samvittigheten 😶 Hilsen hun som nettopp har landet i Kampala etter en flyreise fra Oslo via Qatar 🙈

 4. Snittblommorna som Gunilla nämner – det borde bli sån shame på att ens handla snittblommor! Jag har aldrig tänkt på detta förrän en vän tog upp diskussionen i sommar. Och det finns kanske fler varor som flygs för att de ska nå butikerna innan de hinner bli gamla… 🙂

  Men I hear you sister om flygångesten. Jag kan också tycka att det inte känns helt rättvist att vi ska behöva ha sån ångest, när det finns så många som flyger så mycket mer som inte ens ägnar det en tanke.

  1. Jag ska skaffa mig en sån lista över saker som vi konsumerar som flygs – kommer säkert hitta saker där jag borde sluta med.
   Sant det där om dåligt samvete i förhållande till alla andra. Jag håller med men samtidigt svårt att argumentera så. “Jag tänker inte ha dåligt samvete för andra har inte det” blir klimatet bättre av det? Nej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *