Spektrum: Slow Fashion om klimatskam och resa kreativt

Posted on

Först ut i min nya bloggserie Spektrum är Johanna Nilsson som bloggar på Slow fashion. Hon berättar om när polletten trillade ned, om ångest som övergick i skam och hur detta gjort henne mer kreativ i att hitta nya resvägar. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Låt mig presentera sommarens första spektrumvidgare!

Spektrum om Klimatskam och att resa kreativt

Vem är Johanna?

Jag heter Johanna Nilsson och jag är föreläsare, författare och smyckesdesigner, och allt jag gör har fokus på hållbart mode. Slow fashion och hållbart mode har varit en del av mitt liv i snart 15 år, och 2016 gav jag tillsammans med Jennie Johansson ut boken ”Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode” (Ordfront förlag) Jag är 31 år, är ursprungligen från Östersund men bor idag i Stockholm tillsammans med min sambo och ettåriga dotter. Jag driver smyckesmärket JohannaN sedan 2009, och jag har bl a gjort smycken till organisationen FATTA (www.fatta.nu) På min blogg www.slowfashion.nu skriver jag om slow fashion och hållbart entreprenöskap, och 2017 var jag nominerad till ”Årets röst” i Stora Influencerpriset – något som kändes så förbaskat roligt efter att ha jobbat (och jobbar!) hårt med bloggen i flera år!

Spektrum slow fashion
Fotograf: Damon Hatefi

Vad är Slow Fashion?

Slow fashion är när kvalitet går framför kvantitet, när vi prioriterar färre och finare plagg med hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus.

Vad är din relation till resor?

Åh! Jag älskar att resa! Jag har rest rätt mycket ensam genom åren (Att resa själv är att växa en smula) – vilket är guld när det gäller att lära känna nya människor längs vägen. Att resa är för mig oerhört viktigt: att få se, uppleva och lära mig nya saker är ren och skär lycka. En av mina bästa resor var till Moldavien i höstas: Vad jag gjorde i Moldavien under fem dagar.

Jag har också jobbat på distans från Bali: Hur det funkar att jobba platsoberoende, bott ett halvår i Bryssel samt varit på ett 6-månaders utbyte i Thailand (och det är också grunden till mitt smyckesmärke och varför jag har min produktion i Bangkok).

spektrum slow fashion
Fotograf: Damon Hatefi

Dela med oss av dina resetankar

Utifrån mitt hållbarhetsintresse är hållbart resande såklart en superviktig del för mig (något jag skrivit om bla i det här inlägget: Att älska att resa – och hållbarhetsdilemmat det medför)

Ändå har jag blundat i så många år för det som på allvar varit elefanten i rummet för mig: flygandet! Jag har flugit så mycket, och jag har förträngt och haft en miljon dåliga ursäkter. Anledningen har helt enkelt varit att ge upp flygandet av miljöskäl hade varit som att hugga av mig ena armen ungefär. Jag älskar ju att resa! Och en del av min identitet sitter ju i det!

Men i början på det här året, 2018, ramlade polletten ner. Det var som att få på sig ett par helt nya glasögon: och jag började äcklas så av att flyga. Och nu känns det helt orimligt! Jag kommer säkert att flyga igen, men jag kommer att ha lite dåligt samvete varje gång och jag kommer att försöka undvika så mycket jag bara kan. Det vet jag.

Och det som är så häftigt i det här är att det som från början kändes som en rejäl uppoffring nu snarare handlar om att en ny värld har öppnat sig! Att sluta flyga betyder inte att sluta resa (vilket jag skrivit om här: Klimatskam, respepp och Klimatriksdagen) – utan det betyder att jag äntligen får chansen att upptäcka nya och mer kreativa sätt att resa! Och det gör mig så galet peppad!

Johanna tipsar

  • Res mindre stressat! Behovet av att flyga betyder ju oftast att du har bråttom – avsätt mer tid och upptäck tåg och andra långsammare färdsätt! Att sluta flyga är att bli mer kreativ!
  • Rösta med plånboken. Oavsett var du kommer: tänk på vad du lägger pengarna på. Tycker du att Starbucks i hela världen är en gåva? Eller är det roligare med unika små lokala caféer? Ja, köp kaffet hos dem du vill ska finnas kvar. Och gör så med allt!
Spektrum slow fashion
Fotograf: Damon Hatefi

Fråga från Restänk: Vilka delar av Sverige vill du upptäcka mer av?

Allt! Jag är väldigt tacksam för att jag är uppväxt i en familj som åkt på bilsemester varje sommar, så jag kan stoltsera med att ha varit i exakt alla landskap i Sverige. Och något jag bär med mig från våra resor är att alla platser är grymma! Det finns något fint och roligt precis överallt – det gäller bara att ha ögonen för det lilla. Att verkligen upptäcka saker och göra det så härligt och mysigt det bara går!

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 1 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum.

5 thoughts on “Spektrum: Slow Fashion om klimatskam och resa kreativt”

  1. Så rolig infallsvinkel – den här serien. Extra kul att läsa om Johanna, kollade nyligen på hennes avsnitt på SVTI Plus om hållbart mode.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *