Resa till Ghana i Västafrika – tips på förberedelser och planering

Posted on

En resa till Ghana kommer inte gå obemärkt förbi. Ghana har ett uttryck som gör intryck och sätter avtryck. Ett besök i ett land jag aldrig kommer glömma när jag samlade på mig ännu fler äventyr att berätta om för de ännu icke-existerande barnbarnen. 

Min reslust var så stor att jag bokade en resa på egen hand till Ghana. Jag var nyfiken, förväntansfull och lite spänd inför vad som väntade mig. Det blev en helt fantastisk vistelse med sånna där frihets-kickar jag bara kan få av att resa (och rida). Ghana passar dig som antingen har rest ganska mycket i dina dagar eller är anpassningsbar och sugen på att möta något nytt. Det har blivit en hel del inlägg skrivna baserat på mina erfarenheter och här har jag helt enkelt samlat ihop dem i ett samlingsinlägg.

Hör gärna av dig om du har frågor så ska jag svara efter bästa förmåga. Hoppas ett inlägg som detta kan puffa dig i rätt riktning om en önskan om att resa till Ghana finns inom dig.

Resa till Ghana
Solnedgång i Cape Coast
Resa till Ghana
Arbetsamma män som lagar fisknät i Cape Coast

Att resa till Ghana i Västafrika

Ghana var mitt första besök i Västafrika och precis som väntat gillade jag landet och människorna skarpt. Det är såklart något helt unikt och annat att åka till ett land som har så få turister som kommer varje år. Jag ser enorm potential i vad Ghana kan utveckla för att locka till sig fler besökare men den som åker dit de närmaste åren bör vara öppensinnad och intresserad av att se Ghana-vardagen. Bara vara, se sig omkring och uppleva det som kommer i ens väg.

5 snabba om Ghana

 1. Första landet söder om Sahara som blev självständigt, år 1957
 2. Ghana räknas som ett av Afrikas fredligaste länder enligt Global Peace Index
 3. Kofi Annan är född och uppvuxen i Ghana
 4. Ghana är världens näst största producent av kakaobönor
 5. 28 miljoner invånare bor i Ghana varav 1,7 miljoner i huvudstaden Accra
Resa till Ghana
Några krukor jag gick förbi under en promenad

Spännande saker att göra under en resa till Ghana

Göra i Ghanas huvudstad Accra

Accra är en storstad med många olika typer av områden. En del åker till Ghana för att hänga på resorts i Airprt area och gör några utflykter. Den delen av Accra är (enligt min uppfattning) inte “det riktiga Accra” och jag vill å det varmaste rekommendera att se fler delar av staden. Osu och Tudo är två bra områden att besöka för att uppleva the real life.

Att göra i Accra: Aktiviteter, mat och sevärdheter

Resa till Ghana
Välkommen till Accra!
Resa till Ghana
En del av de fattigare områdena i Accra Ussher Town
Resa till Ghana
Lite försäljning av färgglada korgar i Accra

Besöka Cape Coast

Cape Coast är en lite tillflyktsort i södra Ghana med en mörk kolonial historia. Cape Coast är mest känd för sitt slavfort som helt klart är värt ett besök. Det finns såklart mycket mer än ett gammalt slavfort. Repbroar, närhet till nationalpark, rytande vågor, hantverksworkshops och kyrkor.

Resa till Cape Coast – city med castle, canopy & church
Att möta sina egna förfäder i vitögat
Gudstjänst och gospel i Ghana: Gemenskap och kyrkans roll
Bo i Cape Coast: Oasis Beach Resort

Resa till Ghana
Oasis Beach i Cape Coast där finns skönt häng
Resa till Ghana
Cape Coast Castle
Resa till Ghana
Gospel i Ghana

Äventyr bland träden i Kokum nationalpark

En uppstyrd turistaktivitet som finns i Ghana är repbroarna i utkanten av Kokum Nationalpark. Ghana som för det mesta är i svenska mått mätt relativt ouppstyrt visar sig plötsligt ha helt andra sidor. En lagom halvdagsutflykt från Cape Coast för den som bara vill göra repbroarna. Den som vill åka längre in i nationalparken behöver avsätta mer tid.

Canopy walkway – Repbroar i träd: mini-äventyr att göra i Cape Coast

Resa till Ghana
Repbroar i Kokum nationalpark

Det jag har kvar att göra under nästa resa till Ghana

Som alltid när en reser hinns inte allt med. Ghanas näst största stad Kumasi hann jag inte med och inte heller att åka ut på landsbygden. Gissar att kontrasterna till Accra är gigantiska där fattigdomen är mer påtaglig. Volta-deltat i sydöstra Ghana lär vara vackert så dit skulle jag gärna åka på tur.

Bra att veta (och styra upp) inför en resa till Ghana

Lyssna, titta och läs på

Som alltid inför en resa rekommenderar jag att förskansa sig med kunskap om landet. Läsa Wikipedia är en bra start. Söka bland poddar och dokumentärer är en annan. Filmerna Gold Coast och Kobra Verde ger en bild av 1800-talets Ghana.

Ghana och svar på praktiska frågor

Resa till Ghana
Fina fina Ghana

Boka din resa till Ghana med flyg

Till Ghana flyger bland annat Turkish Airlines, British Airways och KLM med en mellanlandning. Jag reste med KLM för att de hade flygtider som passade mig bäst med både nattflyg och dagflyg. Resan tar 10-12 timmar och biljetterna kostar ca 4-6000 kr

Resa till Ghana
Påväg hem med nattflyget från Accra via mellanlandning i Amsterdam

Gör en budget för resan till Ghana

Ghana är som många andra länder i Afrika betydligt billigare än i Sverige. Accra är relativt dyrt men under svenska priser. Den som vill brassa på kan givetvis göra det med både fine-dineing och överdådigt lyxboende. Den som vill ha mer av real-Ghana kan lätt komma runt med ett par hundringar om dagen.

Vad kostar en resa till Ghana? Min budget och prisläge

Resa till Ghana
Cedi, valutan i Ghana

Vaccinera dig för Västafrika

Du behöver mest troligt vaccinera dig om du inte redan spenderat mycket tid i andra delar av Afrika söder om Sahara. Vaccin mot Gula febern är ett krav för att få komma in i landet, det gula kortet måste visas upp. Själv tog jag det säkra före det osäkra och laddade på med drickvaccinet Dukoral mot turistdiarré. Efter biverkningarna var det dock sista gången. Risk att bli smittad av Malaria finns under delar av året. Rådgör alltid med vaccinationsklink inför avresa.

Biverkningar Dukoral – resevaccin mot kolera och turistdiarré

Resa till Ghana
En burk drickvaccin jag är enormt oladdad på att någonsin ta igen

Fixa ett visum till Ghana

Att söka visum i god tid kommer göra tiden fram till resan till Ghana betydligt lugnare och trevligare. Tre-fyra veckor innan bör ansökningsprocessen dra igång. Det är en del saker som ska fixas. Har skrivit ett uppskattat och pedagogiskt inlägg om att söka Visum till Ghana.

Söka visum till Ghana – att söka turist-visa steg för steg

Resa till Ghana
Visumdags

Ladda upp mentalt

Beroende på hur mycket du rest i östra, västra eller södra Afrika så krävs det olika mycket förberedelse. Ghana är överlag inte särskilt turismutvecklat men med engelska som officiella språk och stor vänlighet var det under min resa aldrig ett problem. Mitt första dygn i Accra gjorde enormt intryck på mig, kanske kan det inlägget hjälpa dig att förbereda dig på vad som komma skall

Ankomst Accra – ett försök att förmedla tusen intryck

Resa som ensam kvinna i Ghana & skapa din egen trygghet

Resa till Ghana
Det här är en av många syner som väntar
Resa till Ghana
Mest av allt ska du bara lita på din egen förmåga

Lämna en kommentar eller skicka ett mejl så ska jag svara på alla tänkbara frågor efter bästa förmåga. 

Här finns alla mina inlägg från min resa till Ghana

Följ gärna Resa medvetet på Facebook om du vill hålla koll på när jag lägger upp nya inlägg från världens alla hörn

8 thoughts on “Resa till Ghana i Västafrika – tips på förberedelser och planering”

 1. Jag ska till Accra två veckor i october. Känns väldigt spännande, lite nervöst men mest gruvar jag mig för värmen som många beskriver som outhärdlig pga den höga luftfuktighet. Hur upplevde du värmen?
  Jag kommer bo i lägenhet där med människor som kommer från Ghana. Vet inte vad ja ska förvänta mig. Men det är lite charmigt det med.

 2. Tack för bra inlägg 😊
  Är sugen på att åka senare i höst, när var du där?
  Jag ska åka ensam, gjorde du det?

  1. Tack så roligt att det kommer till nytta. Jag var där i februari, har tyvärr inte koll på året-runt-vädret men det brukar ju google kunna svara på. Yes, det gjorde jag och det gick alldeles utmärkt tycker jag. Hoppas du får en trevlig resa!

   1. Tack! Nu är det bokat, november blir det 😊 dags att läsa klart alla dina sidor för mer tips. En fråga, var allt du åt stark mat? Är dålig på den biten.

    1. Så roligt, det glädjer mig!
     Jag är också jättedålig på stark mat och nej, det var det inte även om såklart vissa maträtter eller såser kan vara starka. Ha så roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.