Ankomst Accra – ett försök att förmedla tusen intryck

Posted on

Accra, nu är jag här. Jag vet inte hur jag ska kunna ta er med till Ghana. Hur jag ska kunna förmedla känslan av mitt första dygn. Jag är helt överfylld av intryck. Följ med i ett försök att beskriva min dag. 

Planet slog ned i marken och för en sekund undrade jag varför jag gör det här. Varför förflyttar jag mig så långt utanför min trygghetszon? Så öppnades dörrarna och värmen trängde in. Den bekanta värmeväggen så som jag bara upplevt den när jag landat i andra Afrikanska länder. Känslan i magen vänder. Kinderna bullas upp i ett leende. Jag känner igen mig. Jag kan det här.

Accra välkomnar mig med öppna armar

En städerska på toaletten önskar mig Happy Valentines day. Jag småsjunger mig igenom passkontrollen, hittar min väska i kaoset och kliver ut genom flygplatsens dörrar. Hitta taxi, den värsta delen av alla resor. Dissar den första som vägrade gå ned i pris, hittar en annan.

I en skröplig bil tar han mig fram i mörkret. Jag guidar med min GPS. Vi är ett team. Grillade spätt med kött och matbanan längs vägen passeras. Jag börjar drömma om att få äta den där mangon som jag vet smakar något helt annat i sitt originalland än importerad. Finner mitt hotell, det finns wi-fi, jag stupar i säng. Sover naken utan ens ett tunt lakan, 28 grader inne som ute.

Spring i benen

Vaknar innan klockan, halv sju och det är gryning. Får ett infall, känner för att springa. En halv energibar och tre deciliter vatten senare är gympadojjorna på. Vad kan vara en bättre start än att möta Accras morgonbestyr med skön musik i lurarna? Lagom varmt, fläktande morgonvind. Möter kvinnor som tittar förundrat på mig. Ger dom ett leende och får ett tillbaka. En liten kille springer med mig 50 meter, stylar liksom. Några män stirrar. Jag väljer glädje. Morning! Småttingar i söta klänningar stannar upp i sin lek och ropar How aaaare you?? Jag visste det, bästa starten.

accra
Vem blir inte glad av det här karamellhuset?
accra i ghana
En asfaltväg som övergick i det här. Me like.

Accras gatubild

Är laddad för en dag till fots. Jag ska få grepp om Accra. Hur ser staden ut, vad gör folk? Jag går längs asfalten. Passerar kvinnor som friterar bullar till frukost. En korg ägg på huvudet. Alltid lika imponerad. Barnen går i prydliga skoluniformer i klungor. En stank av igentjocknat avlopp stör för en sekund. Sopor ligger och pyr i ett hörn. Hönor springer fritt. En vilsen tupp gal. En hund sover i skuggan. Några utslagna män också. Det sopas framför affärerna som öppnar en efter en. Alla gör sitt bästa för att ta hand om det dom har.

En asfalterad väg övergår i grus och blir mindre och mindre. Passerar någras bakgård, känner mig lite påträngande men glad att råka hamna så nära inpå. Tvätt i alla färger hänger prydligt. Hoppar till över att se en naken man ligga ihopkurad. Helt naken. Inte ens kallingar. Vet inte ens om han lever. Fy för denna ojämlika värld. Många tankar om mig och mitt resande lyxliv susar genom huvudet. Avbryts av tutande taxibilar som erbjuder skjuts. No, I am fine walking.

accra ghana
Det är under ett träd som det händer. Fint hantverk.
accra
Städa städa varje fredag

Pausar på Labadi beach

Tar mig till Labadi beach. Stadens strand. Skön bris. Går några vändor längs stranden. Plötsligt kommer en galloperande häst bakom mig. Mannen piskar på. Fan fan fan. Finns inget djur som jag får sånna save-them-all-känslor för som för hästar. Antar att de finns till för att ge turister en chans att uppnå drömmen. Galoppera längs stranden. De är misskötta. Fan fan fan.

labadi beach accra
Ja, ni förstår varför jag inte gillar det här

Slår mig ned under ett parasoll, tar en ananasjuice. Kollar på tonåringar som hoppar i vågorna. En väldigt skicklig och en inte lika skicklig kite-surfare underhåller mig. Försäljare kommer förbi. En efter en. Säger No, thank you. Inser att I am sorry är det mest effektiva svaret. Stirrar med hatiska ögon på några killar som skrittar sina hästar fram och tillbaka. En man approachar mig. Han undrar varför jag ser så stängd ut, så avskärmad. Jag säger att jag inte gillar hästarna. Han frågar om jag är allergisk. Jag säger att jag älskar dem, han förstår mig direkt. You don’t like the way they handle them. Han tycker vi ska anmäla dem till wild life protection. Vi förenas i det. Han säger att vi är samma. Olika hudfärg men samma inuti. En fin stund. Han lär mig hälsa så händerna knäpper till samtidigt. Väljer att ta med mig det minnet från mina första timmar längs den södra Atlantkusten.

Jag är en queen

Åker tillbaka till hotellet. Känner mig som en queen. Accra har gett mig tusen intryck. Hoppas jag lyckas förmedla en millidel av dem till dig. Jag är så glad att jag är här. Och så tacksam.

Fler inlägg om Ghana finns i kategorin Ghana

30 thoughts on “Ankomst Accra – ett försök att förmedla tusen intryck”

  1. Vet inte om jag skrivit det så rakt ut. Jag kollade kanske upp 20 ställen. Vietnamn för långt bort, Gran Canaria för kallt, Tunisien inte åka själv, Västindien för dyrt, Kap Verde lika så, många ställen i Europa har jag gjort, Florida vill jag inte till. Ja så höll jag på och till slut så hittade jag Ghana. Kommer faktiskt inte ihåg hur det gick till exakt. Sen har jag aldrig varit i Västafrika och det har jag velat länge så då var valet enkelt.

 1. Linda! Du borde höra vad Jessica gör om du vill träffa en fantastisk person! (mormors faddersbarn som nu inte är ett barn längre. Hon har en liten shop i accra där hon och några sitter och syr.

   1. Jag skickar hennes telefonnummer till dig. Både via sms och Facebook, så kan du testa ringa om du får lust. Jag kom på nu att hennes lilla syställe ligger i Tema, en bit utanför Accra alltså. Hon är väldigt social och kan lite svenska. Hälsa från mig/Familjen Rosenqvist om du hör av dig!

 2. Innan tänkte jag nog om jag ska var helt ärlig, vad sjutton ska hon till Ghana att göra? Men det här inlägget fick mig i stället att vilja göra något liknande! 🙂

 3. Väldigt intressant att få ta del av dina upplevelser.
  Hur gjorde du med valutan? Den kan man ju bara växla till sig i Ghana, kunde du ta ut direkt på bankomat på flygplatsen?
  Hur smakade mangon?☺

  1. Hej Edward, tack för frågan!
   Mitt bästa tips är att alltid fråga Forex för de har enormt kunnig personal. Vi växlade till US dollar och sen växlade vi det på flygplatsen. Tog även ut pengar på automat i landet utan problem. Ett tips är att lite större sedlar oftast ger bättre kurs men lite mindre kan vara bra att med sig, i många länder går det att betala med dollars även om det inte är den valutan som gäller. Då får man ju usel växlingskurs men bra säkerhet att ha med.
   Mangon var precis så söt och smaskig som en kan vänta sig.

   1. Hej Linda och tack för ditt svar👍☺
    Ok, då vet jag hur det ligger till.
    Nu har jag även hunnit med en resa till Tyskland så jag börjar med att ta med mig mina kvarvarande Euros och växlar där.
    Återkommer till forumet om jag upplever något som kan vara intressant för andra forumbesökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.