Ghana och svar på praktiska frågor

Posted on
Vad är bra att veta om Ghana innan en resa planeras och genomförs? Hur ser prisläget ut, vad äter man, hur fattigt är det? Det är några av många frågor jag försöker svara på. 

Jag vill att fler ska välja att uppleva Ghana. Det relativt okända landet kan tyckas långt borta så det här blir ännu ett inlägg som försöker ta en av Västafrikas pärlor närmare i tanken. Jag är långt ifrån en expert på Ghana efter mina sex dygn i landet. Tre dagar i huvudstaden Accra och tre dagar i kuststaden Cape Coast gör att jag bara skrapat på ytan. Ett gäng saker har jag ändå lyckas lista ut baserat på min vistelse och en hel del av dessa saker hade varit skönt att veta innan jag reste dit. Som på ett silverfat till dig.

Ghana och svar på 35 praktiska frågor

Ghana var ett unikt resmål på många sätt men jag kan förstå att alla inte lockas av det okända som har en förmåga att skrämma. Nedan finns ett försök att ge dig en lite mer fyllig bild av vad som väntar vid en resa till Ghana.
Ghana - frågor och svar
Små butiker i Cape Coast, Ghana

Klimat, väder och vind i Ghana

Ghana har en jämn temperatur över hela året med variationer på fyra grader under sin varmaste och kallaste period. Istället för svenska årstider har de ihållande regnperiod under den svenska sommaren. Tack vare värmen får den som åker till Ghana äran att känna på hur det är att vara lite kladdig hela tiden.

1. Hur varmt är det i Ghana?

Dagtid mellan 26 och 32 grader. Kvällstid ett par grader lägre.

2. Hur stark är solen?

Det beror på vädret. Ghana är under perioder molnigt eller disigt och det tar ned solens styrka en aning. Jag smörjde mig med 50 första dagarna och fick ingen färg sen smörjde jag med 20 och missade på några ställen en halvmolnig dag och brände mig direkt.

Ghana - frågor och svar
Disigt värre. En inte allt för smickrande bild av landet men däremot en bild utan filter

3. När går solen går ned?

Det blir mörkt ca kl 18.30 med små variationer över året eftersom Ghana ligger så nära ekvatorn.

4. Fryser man någonsin?

Nej, åtminstone inte under torrperioderna vid kusten. Behövde aldrig använda en sjal eller kofta. Bikini vid kl 21 var inga problem.

Ghana - frågor och svar
Kvällshäng i skymning, inte ens lite kallt.

5. Blåser det?

Det förekommer både briser, pustar och fläkt från havet men ingen av dessa har på något sätt en kylande effekt, enbart svalkande och vindarna är oftast varma.

6. När är det regnperioder i Ghana?

I juni regnar det som värst med i snitt 21 regndagar den månaden. En lite lägre pik med antal regndagar finns i oktober och minst antal regndagar har de januari.

Ghana - frågor och svar
Vet inte om jag lyckades fånga regnet på denna bild men här spö-regnar det

Mat och dryck i Ghana

Jag ska ärligt säga att Ghanas matkultur inte är något för rekordböckerna. Det är absolut ingen dålig mat men några smaksensationer upplevde jag inte.

7. Vad äter man i Ghana?

Det beror självklart på plånbok för både invånare och besökare men några stående inslag är: Jams, matbanan, bönor, fisk, pommes, ägg, nötter, mango, ananas, avocado, banan och kokosnötter.

8. Vad är klassiska lokala maträtter?

Två exempel är Redred som är friterad matbanan och bönröra i tomatsås och Fufu är ett typ av fast potatismos gjort av jams som används som basföda tillsammans med grytor.

Ghana - frågor och svar
Klassisk redred, friterad matbanan och bönröra – gott!

9. Kan jag dricka kranvatten i Ghana?

Vet ej men jag skulle aldrig chansa. Det är lätt att få tag på flaskvatten. Lokalbefolkningen dricker även vatten ur påsar som säljs. En svensk vän testade det vattnet och blev strulig i magen. Rekommenderas ej.

10. Är det svårt att få tag på mat?

Generellt nej. Restauranger i klassisk bemärkelse är inget det kryllar av men många säljer ätbara saker som de bär på huvudet. Tilltugg och ihopplock för att hålla hunger borta är lätt, fullständiga måltider vid dukat bord kräver lite mer insats.

Ghana - frågor och svar
Lite mer uppstyrd mat men inte alls lika personlig.

Transporter i Ghana

11. Hur är trafiken i Ghana?

Allt är relativt och det beror givetvis på ens egna referensramar men jag upplevde den som under kontroll. Det tutas mycket för att varna om att de planerar köra om, i korsningar och vid passeringar.

12. Vilka sätt finns att förflytta sig med?

Till fots som huvudregel och taxi vid längre sträckor inom staden. Det finns mini-bussar som kallas trotro som jag såg flertalet av längs de stora vägarna. Jag undersökte dock aldrig detta system.

Ghana - frågor och svar
Marknadsområdet från ett taxtfönster

13. När ska man åka till flygplatsen?

Det beror på när flyget går men om det är på kvällen skulle jag börja åka dit 3-4 timmar innan. Trafiken ut ur staden är i princip stillastående i norrgående riktning vissa dagar när folk ska hem från jobbet. Det tog 30 minuter att åka två kilometer för mig med taxi, inkl genvägar och en chaufför som trängde sig.

14. Vilka bussar finns att ta till Cape Coast?

Det finns flera olika bussföretag som alla kör från sina respektive stationer. STC verkade gå 2-3 gånger/dag, VIP kollade jag aldrig upp och Ford-bussarna som jag åkte med gick när de var fulla. I mitt fall väntan ca 30 minuter. Enklast är att fråga en taxichaufför om hjälp att rätt.

Ghana - frågor och svar
En del vägar skulle behöva en hel del kärlek

Priser i Ghana

Priser nedan är angivna i Ghana Cedi. När jag var där innebar det att priser i svenska kronor var knappa dubbelt så mycket. 100 cedi var 175 svenska kronor.

Ghana - frågor och svar
Lite cash

15. Vad kostar det att åka taxi?

Normalt sett mellan 15 och 25 cedi, oftast 20. Lite mer om du ska till och från flygplatsen. Förhandla pris innan. Jag lät bli en gång och det blev genast en hårdare förhandling än vanligt.

16. Vad kostar mat?

Mango och avocado 4, vatten 2-3. Juice på beach 10, local food 5-15, mat på restaurang 40-50.

Ghana - frågor och svar
Saftig mango och gigant avvo

17. Vad kostar en busstur till Cape Coast?

Med Ford som jag åkte med, bekväma direktminibussar med luftkonditionering och säkerhetsbälte, kostade en enkelbiljett 24 cedi.

18. Vad kostar bensin/diesel?

Ca 4,50 cedi/liter om jag förstod skyltarna rätt.

19. Vad kostar en hotellnatt?

Det beror givetvis på standard men jag betalade 700 kr för ett trestjärnigt hotell som var rent och fräsch med pool och frukost.

Ghana - frågor och svar
Enkelt hotellrumm på Okera Inn
Ghana - frågor och svar
Trevligt och enkelt poolområde

Vardagsliv i Ghana

20. Hur bor folk i Ghana?

En del bor i stora fina hus med murar och vakter i de större städerna, andra bor i lerhus på landsbygden. Utifrån de ställen jag passerade så bodde en majoritet i murade stenhus av mycket enkel standard.

Ghana - frågor och svar
Så här kan det se ut på en bakgata
Ghana - frågor och svar
Medan en del bor tryggt bakom murar

21. Är det fattigt i Ghana?

Ghana är ett av Västafrikas mest stabila demokratier och ligger i medelgruppen av HDI – Human Develeopment Index på plats 139. Bredden av människors standard skiljer sig som i alla länder. Beroende på vilka områden en rör sig i visas en väldigt varierad bild. Min bild är att människor i städer har någon typ av inkomst samt är hela och rena och generellt har mat för dagen. Något materiell standard är det generell inte att tala om för den stora delen av invånarna. Min uppfattning.

Ghana - frågor och svar
Ett område som från baksidan såg ut att ha mycket låg standard

22. Vad jobbar folk med?

En hel drös med män kör taxi. Många, både kvinnor och män, bedriver någon typ av försäljningsverksamhet från minimal skala (en korg på huvudet) till en hel affär. På det stora hela så sysselsätter jordbruket halva arbetskraften och längs kusten finns det många män har båtar som arbetar med fiske.

Ghana - frågor och svar
De här grabbarna slet i många timmar med att få upp båt och nät. Oh-hej
Ghana - frågor och svar
Försäljning pågår

23. Vilka djur finns?

Förutom att det i nationalparkerna finns en del klassiska safaridjur kan du i staden räkna med att se ödlor, katter, hundar, hönor, getter, grisar och en och annan ko. Som en enda stor fusion av stad och land.

Ghana - frågor och svar
En liten krabat som du garanterat kommer möta

24. Vilken religion utövas?

Omkring 70 procent av befolkningen är kristna, 15 procent är muslimer och några få följer en inhemsk traditionell religion. Det kristna är utpräglat och märks tydligt. Både genom alla kyrkobyggnader och genom de gudstjänster som hörs.

Läs mer här: Gudstjänst och gospel

Kommunikation i Ghana

25. Vilka språk talas i Ghana?

Ghanas officiella språk är engelska och alla jag mötte förutom någon enstaka frukthandlare kunde jag lätt göra mig förstådd med på engelska. De flesta talar dock guru- och kwaspråken när de talar med varandra.

26. Finns wi-fi i Ghana?

Jag fick veta innan att det i princip inte finns alls men det funkade helt ok på båda mina boenden, på några dyrare caféer som jag besökte och på de större resorten eller hotellen. 3G-surf funkade prima och löstes enkelt med ghananskt tillfälligt kontantkort.

Ghana - frågor och svar
På lyxresorten Golden Tulip med wi-fi garanti

27. Vad kostar 3G-surf?

Jag betalade 30 cedi för kontantkort och 2000 MB som jag klarade mig på hela veckan. En annan vän hade dock upplevt att det aktuella saldot inte stämde så även här kan det vara lite oberäkneligt. Med dessa gick det även att ringa och SMS:a om jag hade velat det.

Inför en resa till Ghana

28. Hur är det att resa ensam?

Överlag inga problem. Nu är ju jag en erfaren resenär, Ghana är mitt nionde afrikanska land, vilket ger mig goda förutsättningar för att undvika en känsla av att vara borttappad. Om du inte är en orolig själ eller har en del resor i bagaget är Ghana ett land du absolut kan resa i på egen hand.

29. Hur söker man visum?

Genom Ghanas ambassad i Köpenhamn dit ifyllda blanketter, passfoton och bevis på gula febern-vaccin skickas in.

Läs mer här: Inlägg om att söka visum

Ghana - frågor och svar
Visumhandlingar redo att skickas in

30. Vilket vaccin krävs?

Det ska du rådfråga din läkare om men innan passkontrollen krävs bevis för att du är skyddad mot Gula febern, ta alltså med vaccinationskortet. Detta trots att Gula febern är ett krav för att få Visum och det redan är godkänt en gång. Utöver det behöver du mest troligt Malaria och Hepatit A och B.

Läs mer här: Biverkningar Dukoral

31. Hur förbereda man sig för att resa till Ghana?

Man ställer in sig på att ingenting är exakt. Inga tidtabeller för bussar, kanske inte det boendet du bokat, allt på menyn finns inte. Det är bara att gilla läget och välja glädje.

Ghana - frågor och svar
Min packning för en vecka, behövs inte så mycket. Mest plats tar böcker och skor

På plats i Ghana

32. Hur är stränderna i Ghana?

Det är skön sandstrand längs hela kusten med några avbrott för klippor. På de ställen jag var på var det inte särskilt långgrunt och kite-surfare gillar att hålla till utanför kusten. En del stränder har en del plast och skärp på sig medan några är mer omhändertagna. Supersköna att gå längs på morgon och kväll.

33. Går det att bada i havet?

Ja, men helt riskfritt är det inte. Det är bitvis stark ström och stora vågor. Både i Accra och Cape Coast fanns det barn från Ghana som badade men de har också lärt sig läsa vågorna. Jag badade i Cape Coast och klarade mig fint även om jag hade puls när det kändes som att jag inte kom framåt när jag simmade mot stranden för att sen slå knäna i botten. I sällskap av andra är att rekommendera.

Ghana - frågor och svar
Kraftfulla vågor kommer in i Cape Coast

34. Finns det områden som ska undvikas?

Under dagtid upplevde jag det enormt tryggt så länge det fanns mycket folk i omlopp och det upplevde jag precis överallt. I området vid Independence Square i Accra hängde en del skumma typer så där skulle jag inte röra mig på kvällar, i alla fall inte ensam. Överlag kändes kvällar ensam också lugnt längs de stora gatorna.

Ghana - frågor och svar
Independence Square är en gigantisk yta där det känns som att hela stadens befolkning skulle kunna samlas

35. Vad ska jag tänka på när jag väl kommer fram?

Släng inte toalettpapper i toaletten, det läggs i en papperskorg bredvid. Ha med dig handsprit. Öppna dina sinnen. Hitta lugnet.

Ghana - frågor och svar
Vad som helst kan hända. Frukostutsikt.

Det får avsluta mina frågor och svar om praktiska frågor kopplat till Ghana. Hoppas landet nu känns lite mindre långt bort och du som läst ända hit känner dig nyfiken på att uppleva Ghana

Fler inlägg om Ghana finns i kategorin Ghana

9 thoughts on “Ghana och svar på praktiska frågor”

  1. Jag själv har varit i Ghana 5 gånger på två år. Tre gånger bara i år. Människorna är så sköna och trevliga. Men jag vill gärna lägga till en viktig sak. Och det är att Ghana är inget för de som är bekväma. För det är smutsigt på sina ställen och det finns inget som funkar som här hemma. Utan man får helt enkelt anpassa sig. Jag har aldrig haft problem med folk där. Förutom alla försäljare som kommer fram och vill sälja saker. Ibland kan de inte acceptera ett nej. Utan de håller på tills de får något sålt. Ett tipp där är att inte titta på något som man ändå inte tänker köpa och skulle de dyka upp så titta inte på dem.

    1. Även om försäljare är jobbiga så brukar jag tänka att de, precis som alla andra, vill sätta mat på borde till deras barn och då går det före även om de vet att de är jobbiga försäljare. Och ja, Ghana är kanske inget land för föstagångsresenärer men allt handlar ju om vad en ställer in sig på.

  2. Intressant läsning, är väldigt sugen på att åka dit. Ska samla lite mer mod först.

  3. Super spännande läsning! Funderar på att åka till Ghana med yngsta sonen i februari. Ngn som har tips på enkelt men bra hotel i Accra, Cape Coast, Kumasi och något boende i Mole National Park.

    1. Hej Liza! Va roligt att du satsar på Ghana. Jag har tyvärr inga tips i Accra, jag bodde på ett random hotell, det finns en del att välja mellan men jag personligen föredrag att bor mer down town (typ Osu) än flygplatsområdet som består av stora hotellkomplex. Men det är ju helt efter tycke och smak. I Cape coast har jag bara bott på ett ställe och det gillade jag. Det är generellt ganska enkel standard men ett väldigt bra ställe. Har skrivit om det här: https://resamedvetet.se/bo-i-cape-coast-oasis-beach-resort-vid-stranden/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *