Att göra i Accra i Ghana: Aktiviteter, mat och sevärdheter

Posted on

Tips på saker att göra i Accra över hela skalan. Från riktigt lokalt och västafrikanskt till mer bekant och västerländskt. Färgsprakande, intensivt, minnesvärt. Något helt eget jämfört med det mesta andra jag upplevt runt om i världen. 

Att resa till Accra är långt ifrån detsamma som att åka till en huvudstad i Europa när det kommer till listan över ställen att pricka av. Innan jag åkte till Accra hade jag svårt att hitta saker att göra. Nu när jag summerar mina dagar i staden hann jag inte alls med allt jag till slut ville pricka av och uppleva i Ghanas huvudstad.

Att göra i Accra i Ghana
Färgstarkt och glatt passar utmärkt för att beskriva Accra

Att göra i Accra i Ghana

Det finns mycket att göra i Accra för den som vill komma staden lite närmare än att bara skrapa på ytan. Här delar jag med mig av små smakbitar av det jag valde att fokusera på. Mina personliga favoriter är fiskemarknaden i Jamestown, området Osu, Makola Market och hantverk hos Wild Gecko.

Accra är precis som de flesta andra städer uppdelat i olika områden med olika karaktär, klientel och känsla. Här är några av de områden jag besökte och fick en uppfattning om.

Intensivt i Tudo

Det är i Tudo det händer. Här finns en av stadens busstationer och kring den uppstår naturlig handelsplatser. Makola Market är intensivt och i närheten av Tudo finns både Nationalmuseet och Center for National culture.

Att göra i Accra i Ghana
National Centre for Culture ligger i anslutning till Tudo

Stifft i Airport area

Accras, enligt mig, tråkigaste och mest opersonliga område. Flashiga resorts, höga hotellkomplex och en hel hög ambassader och konsultat. På kort avstånd från flygplatsen, optimalt skapat för affärsturism och turister som snabbast möjliga vill ta sig från flygplats till boende. Den som får för mycket av det goda i Accra kan med fördel åka till detta område för att få air condition-garanterade fik och ett lite lugnare tempo.

Att göra i Accra i Ghana
Passerade något som kändes bekant när jag gick omkring i områdena kring Airport area
Att göra i Accra i Ghana
Lobbyn i Golden Tulip, flashigt värre

Fläktande vid Labadi beach

Accras södra delar möts av havet som med sin långa kustremsa nyttjas till fullo. Labadi beach är en city beach och ett populärt område att hänga i av både turister och locals.

Att göra i Accra i Ghana
Entrén på Labadi beach hintar om vad som väntar

Hippt i North ridge

Öster om Oxford street finns North ridge, ett område där det märks att de med lite mer pengar bor, gissningsvis någon typ av medelklass. Hus omgivna av murar, schyssta matställen och både ett och två casinon.

Att göra i Accra i Ghana
North Ridge har lite mer välbyggda och välmålade hus

Trevligt i Osu

Osu ligger på andra sidan om Oxford street och är det område jag själv bodde och trivdes i. Ett område jag upplevde som tryggt, genuint och stimulerande att gå omkring i. Jag fick många ögonblick av vardagen när jag gick jag gata upp och ned.

Att göra i Accra i Ghana
Kolla Osu – hur mysigt som helst

Aktiviteter att göra i Accra

Accra erbjuder mängder av saker att sysselsätta sig med utan att erbjuda särskilt mycket klassiskt ”att göra”. Men då är ju inte heller Ghana en klassisk turistdestination och det ska den som reser dit vara beredd på. Här är mina bästa tips på saker att göra i Accra för en maximal upplevelse av staden.

Snickra färgglada kistor

Ghana är bland annat känt för att göra färgglada och välsnidade kistor och deras kultur kring begravningar skiljer sig mycket från många andra länder. Längs vägen till Cape Coast såg jag ett gäng män snickra ihop mästerverken och den som vill lära sig mer om bakgrunden kan med fördel ta en guidad tur. Ett tips jag hört gott om men själv inte testat är Kane Kwei Carpentry.

Adress: Teshie Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Vilket avslut att begravas i en sån här kista. Bild lånad från http://www.kanekwei.com/

Besök Jamestown Light House och fiskmarknad

James town är Accras äldsta område och ligger vid kusten. Här finns en stor fyr, ett gammalt slavfort och en fiskmarknad. När jag gick förbi kände jag hur jag var omgiven av det ”riktiga Afrika”. Så sugen på att gå ned till fiskmarknaden och det som såg ut som ett bostadsområde. Jag bangade dock eftersom jag inte visste vad som väntade mig. Efter mitt besök läste jag hos Glimt av verden (en norsk reseblogg) att hon gått en guidad tur där som varit intressant.

Adress: Cleland road går att utgå ifrån, enklast att söka på Jamestown Light House

Att göra i Accra
James Town från en höjd med fiskeby och myller
Att göra i Accra
James Town Lighthouse

Bada i Labadi Beach

Med solstolar, kite-surfing, restauranger och självklart bad är Labadi beach en given del av Accra att besöka. Den delen av stranden som jag var på var ganska hetsig och inte så där lugn och fridfull som stränder brukar vara runt om i världen. Oavsett detta, mycket populär och helt klart värt ett besök.

Adress: Labadi beach, ta en taxi, de vet vart du vill, finns en huvudsaklig ingång

Att göra i Accra
Beach häng på Labadi Beach
Att göra i Accra
Lite oklart vad både röd och vit flagg betyder men folks tycks ändå bada
Att göra i Accra
Den här snubben var svingrym. Jag vill så gärna lära mig

Golvas av Makola market

Marknader i många afrikanska länder är en klass för sig. Intensivt och omvälvande. Mycket folk i omlopp, tusen intryck och folk som påkallar uppmärksamhet hela tiden. Här gäller det att hålla koll på sina grejer, det är lätt att bli distraherad av allt som händer runt omkring. Jag vet inte, men jag valde att inte langa fram min kamera och flasha med några pengar i just det här området även om jag inte kände mig osäker en enda gång.

Adress: 5 Kojo Thompson Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Det kan lätt upplevas som ett virrvarr och kaos kring Makola Market. Att besöka den Makola Market är något jag verkligen rekommenderar att göra i Accra.
Att göra i Accra
Det här är en av anledningarna till att jag älskar Afrika

Guidad tur på Old Fadama/Agbogbloshie Scrapyard

En av världens största soptippar för elektronik har blivit en möjlighet för människor att återvinna metaller och återanvända trasiga prylar. Det kan låta intressant och romantiskt men arbetsmiljö är långt ifrån hälsosam. Jag hann själv aldrig dit och jag skulle rekommendera att ta en guidad tur för att få ut maximalt av upplevelsen. Ett förslag är att använda sig av Urban adventures. Min gissning är att det är svårt att komma dit som turist och få ett grepp om det hela.

Adress: Abose-Okai Rd, Accra, Ghana

Shoppa hantverk

Det finns åtminstone två ställen som det finns ett stort utbud av hantverk på, Center for National Culture och Wild Gecko Handicrafts. Den första är stor och för en sekund kändes det som jag kommit in i en souk i Marrakech. Lite turistisk känsla men å andra sidan allt i ett och något jag tycker visade en del av Ghana som är viktiga att först med en bredd av hantverk. Wild Gecko Handicrafts drivs av en från början holländsk dam som bott i Ghana hela sitt liv. Där såldes hantverk från lokala artister av hög kvalité.

Adress: Centre for National Culture: John Evans Atta Mills High St, Accra, Ghana
Adress: Wild Gecko Handicraft: Sök är enklast, ligger i närheten av Gulf street

Att göra i Accra
Välsorterat och välorganiserat i Wild Gecko
Att göra i Accra
Snideri i klassisk form hos Wild Gecko
Att göra i Accra
Inne i National Centre for Culture
Att göra i Accra
National Centre for Culture – Alltid kul att komma till ett ställe som har ett klokt tänk,

Njut av resortet Golden Tulip

Det finns de som åker till Accra och bor uteslutande i ett stort och tryggt resort. Jag valde att förlägga en av mina dagar där vilket för min del var optimalt. Det kostade en dryg hundralapp för att få tillgång till pool med solstol, parasoll och handduk. Gratis wifi i toppklass och en maffig prisvärd buffé även om det med Ghana-mått är hutlöst. Toppklass på hela vistelsen rakt igenom och nära till flygplatsen så bra avslut på resan.

Adress: Liberation Road, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Kontraster mot allt annat i Accra
Att göra i Accra
Tips att göra i Accra. Njut av Golden Tulip!
Att göra i Accra
En lite efterrättsbuffé på Golden Tulip

Sevärdheter i Accra

Accra har väldigt få klassiska sevärdheter samtidigt som jag skulle säga att hela staden i sig är en enda sevärdhet. Det jag gillade allra bäst med min vistelse var att bara gå omkring och titta. Fanns alltid något nytt att kittla iris med.

Independence square

Att Ghana blev självständigt 1957 går inte att undgå när en har siktet inställt på Independence Square. I den stora rondellen precis framför ”torget” står en väldig triumfbåge vid namn Black star gate och på torget finns den mäktiga Independence arch. I sig är dessa byggnader inget speciellt men om en fantiserar vad självständigheten betyder för landet och hur många viktiga tal som förts på det där torget så blir känslan en annan.

Att göra i Accra
Massivt och tydligt – Black star gate
Att göra i Accra
Independence Arch och den enorma ytan framför

National Museum of Ghana och Central mosque

Två sevärdheter jag inte hann förbi är nationalmuseet och en stora moskén. Kan således inte gå i god för någon av dem men åker jag tillbaka ska jag absolut prioritera att åka dit.

Kwame Nkrumah Memorial Park

Jag är svag för fina parker och tyvärr var den som jag trodde skulle vara den mysigaste stängd för frisering när jag var där. I närheten finns även en fin kyrka.

Adress: High St, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Att göra i Accra: Gå förbi den fina Kwame Nkrumah Memorial Park
Att göra i Accra
En fin kyrka

Äta i Accra

Ghana är kanske inte det land där jag upplevt mest smaksensationer men däremot har jag flera måltider som gett mig minnen jag kan spara länge. En del av det som finns att göra i Accra är att äta med variation, nedan finns tips längs hela skalan.

Störst feeling: Vid gatan

Den mest autentiska och real local fås direkt på gatan. I ett litet hörn kanske du hittar tre kvinnor som står och lagar mat. Kassawa, matbanan och potatis friteras, bönröror är förberedda och kanske finns till och med nått kött. Intages under något skjul till tak eller som take away. Engelska är säkert en bristvara men någon i kön kanske kan hjälpa till annars funkar alltid pekspråket.

Att göra i Accra
Friterad matbanan, bönröra och kassava direkt från gatan

Bästa smaken: Chez Clarisse

Min sista kväll i Accra hade jag spanat in Chez Clarisse. En av få ”riktiga” restauranger som också låg i en bra prisklass. Det var riktigt gott och bra service. De sålde egengjord ingefärsdricka och jag beställde in en liten. Vilket visade sig vara 0,5 liter och trots att de sa att den var stark kunde jag inte för mitt liv ana att den skulle vara SÅ stark. Jag fick knappt i mig ett kryddmått.

Adress: 8th Ln, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Otroligt goda spätt med fräscha och kraftfulla tillbehör hos Chez Clarisse

Fine dining: Santoku

Jag hade sett fram emot att testa fine dining i Accra och hade tittat ut Santoku som såg riktigt fräscht ut. När jag väl kom dit kände jag mig helt malplacerad. Garanterat gott och fräscht men jag insåg att jag inte var i fine-dine-mode. Jag ville ha det betydligt mer rustikt och lokalt så jag vände i dörren.

Adress: N, 16 N Airport Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Fine dine på Santoku

Västerländsk wannabe: Ci Gusta! och D café

Det låter kanske inte så lockande men för den som behöver paus från det lokala Ghana är Ci Gusta! eller D café precis vad som behövs. Den första en fräsch glass- och frozen yoghurt bar och den andra ett modernt lunchställe där jag tog en quesadilla.

Adress: Ci Gusta! Patrice Lumumba Rd, Accra, Ghana
Adress: D Café Volta St, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Frozen Yoghurt, gott men inget speciellt.
Att göra i Accra
Quesadilla på D Café

Coola hang-arounds: Tea Baa, Café Mondo och The Cupcake Boutique

Det var inte mina godaste Cupcakes men det var en intressant upplevelse att se man och kvinna i kostym-dress att hämta ut en påse cupcake till något förmodat affärsmöte. Cafe Mondo kändes inte särskilt personligt men hade bra wifi och god juice.

Adress: Tea Baa Klannaa St, Accra, Ghana
Adress:
The Cupcake Boutique Ndabaningi Sithole Rd, Accra, Ghana
Adress: Café Mondo Ndabaningi Sithole Rd, Accra, Ghana

Att göra i Accra
Tea Baa var inte öppet när jag gick förbi men såg supermysigt ut
Att göra i Accra
En liten cupcake med hippa utemöbler

Praktiskt om Accra

Det finns två sätt att förbereda sig på att åka till Ghana. Inte alls och åka dit med öppna ögon. Förbereda sig mycket genom att läsa på. Och såklart allt där emellan. För det praktiska finns ett helt inlägg med massor med frågor och svar.

Läs mer om Accra och Ghana

Det var det som saker att göra i Accra. För att vidga bilden lite mer tipsar jag om att läsa dessa inlägg.

Ankomst Accra

En vecka i Ghana

Vad kostar en resa till Ghana?

Gudstjänst och gospel i Ghana

Här finns alla mina inlägg om Ghana

5 thoughts on “Att göra i Accra i Ghana: Aktiviteter, mat och sevärdheter”

  1. Åh älskade, älskade Accra 😍 Jag har varit där en massa gånger, men främst och hälsa på släktingar. Ska plocka med dina tips till nästa gång! Har de slutat sälja saker längs med gatan, det brukar alla skriva om.

    Och flaggorna på Labadi beach – de anger området där man kan simma, man simmar alltså mellan flaggorna för att strömmen annars är för stark (den är på riktigt det – jag råkade hamna vid kanten av ena flaggan och höll på att dras med). Reste du ensam där?

    1. Hej Asd. Så kul att du oxå gillar Accra. Säljs massor längs gatorna, kanske har jag varit för mycket i afrikanska länder för att reagera på det men förstår att det känns udda för den som besöker för första gången.
      Aha, bra tips om flaggorna, då gäller det att hålla sig inom ramarna då med andra ord. Förklarar varför så många hängde just där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *