Flexpat & Remote Year: Allt-i-ett-koncept för digital nomad

Posted on

Många drömmer om att kombinera arbete och resor. Lika många är vilsna över hur drömmen ska bli verkligheten. Flexpat och Remote Year är två koncept som löser detta. En digital nomad betalar en månadsavgift och då ingår allt: Kontor, boende, aktiviteter och det sociala nätverket. 

Flexpat och Remote Year för en Digital nomad

Att vara digital nomad målas upp som höjden av lycka. Den optimala kombinationen av arbete och resor. Total frihet och helt bekymmersfritt. Allt fler tar vara på vad digitalisering, stabilare wifi runt om i världen och förbättrade förutsättningar för distansjobb från olika arbetsgivare innebär. Hakuna Matata. Nja, riktigt så rosaskimrande är det självklart inte. En hel del praktiska hinder finns och det har Remote Year och Flexpat skapat en lösning för.

Hur funkar Remote Year och Flexpat?

Grundupplägget är detsamma. Du har ett jobb som kan göras på distans över hela världen. Du bor en månad i en stad. Boende, arbetsplats, lokala aktiviteter och transport mellan städerna ingår. För detta betalar du en månatlig avgift. Ett allt-i-ett-koncept för digitala nomader som vill fokusera på jobb, nätverket och destinationen – inte det praktiska runt omkring. Båda koncepten bygger på en ansökningsprocess för att sätta samman en grupp som kommer ha utbyte av varandra. 

Remote Year

Remote Year pågår i fyra eller tolv månader, med en ny destination för varje månad. I maj drar nästa omgång igång med start i Lissabon och avslut i Mexico City, däremellan spenderas en månad vardera i bland annat Belgrad, Hanoi och Lima. Fyra månader kostar 11 000 USD och ett år 27 000 USD. Läs mer här

Flexpat

Remote Year har varit igång ett tag men utmanas nu av Flexpat som startade sitt första program i april. Först ut är Marrakech och Barcelona står värd för maj. Ett fyra-månaders-program är på ingång. Flexpat känns lite mer otydligt men de är å andra sidan i sin linda. Jag har inte förstått om det går att köra enstaka månader eller om det bygger på en prenumeration. Flexpat kostar 1999 Euro för en månad och då ingår förutom det jag skrev ovan även förflyttning mellan destinationerna. Läs mer här

Är det inte svindyrt?

20 000 kr i månaden kräver givetvis sin inkomst men med tanke på att boende, kontorshyra, aktiviteter och transport mellan städerna ingår tycker jag inte det var så farligt. Det som tillkommer är mat, lokala transporter och de aktiviteter som inte ingår i själva programmet och de kostnaderna går ju att hålla nere. Summan gör givetvis att långt ifrån alla har råd att delta men jag tycker inte priset är hutlöst för en heltidsarbetare även om 27 000 USD känns galet mycket såklart.

Varför jag gillar de två koncepten?

För det första gillar jag koncepten för att de möjliggör möten mellan människor från hela världen och undanröjer praktiska saker som kan hindra människor från att uppleva världen. Det är såklart ingen välgörande hjälteinsats, de tjänar såklart en slant på detta, men oavsett det så byggs globala nätverk vilket i sig är positivt.

Expats och utbytesstudenter samlas ofta för att de finner en gemenskap i att de alla är inflyttade och många gånger har beröringspunkter kring exempelvis kulturkrockar. För svenskar rör det sig om européer eller ibland ännu mer avgränsat till skandinaver, som kan prata av sig. Med Remote year och Flexpat kommer bollplanken istället vara människor från hela världen när gruppen bygger upp sitt eget nätverk och tillsammans kan bolla de utmaningar som det innebär att bo i ett nytt land. Låter som ett optimalt upplägg på utbyte och personlig utveckling.

Digital nomad – att vara eller inte vara, det är frågan

Att vara digital nomad kan göras på många olika sätt. Några som bloggar om livet som global och digital nomad är bland annat Everyday Explorers, Earth wanderess och Swedish nomad.

Andra känner sig inte ett dugg sugna. 4000 mil och Resfredag har bland annat skrivit om detta.

Hur känner du? Tror du Remote Year och Flexpat kan bli stora, finns det en efterfrågan och skulle du själv vilja testa konceptet?

Alla bilder är printscreens från respektive hemsida

2 thoughts on “Flexpat & Remote Year: Allt-i-ett-koncept för digital nomad”

  1. Har spanat lite på det där förut, himla smart koncept! Är sugen men tror jag i slutänden hellre skulle lägga pengarna på att styra upp en egen variant med personer jag vet att jag gillar 🙂

    1. Jag tror du är en alldeles för berest och erfarenhet person för att uppskatta det. Jag tror det snarare lämpar sig till personer som är lite mer vilsna i sitt resande eller superhungriga på nytt folk. Du styr ju upp ditt koncept i detta nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *