Resereflektion nr 49: Mot Serbien – skurken eller spelare i krigen?

Posted on

Om några dagar åker jag på en weekend till Belgrad, huvudstaden i Serbien. Landet som av några ses som en av flera ”spelare” i Jugoslaviska krigen 1991 – 2001 men av andra ses som den stora skurken. Hur påverkar detta Serbien som resmål idag och hur kommer jag märka av historien som varit?

Jag är inte på långa vägar tillräckligt insatt i detaljerna i Jugoslaviska krigen för att själv uttala mig och konflikterna är minst sagt komplexa med många orsaker. Åsikterna om vems fel som är vems går isär och det finns fler än en version om vad som hände under ett helt decennium av krig. Innan avresa får jag lyssna på Den blå hästen och läsa Wikin en gång till för att ge mig bättre förutsättningar att möta landet.

serbien - mostar
Mostar bridge i Bosnien Hercegovina. En av många broar som Serberna (Edit: Kroaterna. Dålig research av mig, tack klok bloggläsare som påpekade detta i en kommentar) bombade under krigen

Serbien – den stora skurken eller en simpel spelare som andra?

Mitt intresse för Belgrad väcktes när jag intervjuade Natasha i ett medvetet porträtt. Så här skrev jag då: Hon berättar även om utmaningarna med att bo i ett land som så ensidigt utmålades som de onda i kriget och hur flera av hennes bekanta ansåg att hon anslöt sig till fienden när hon valde att bo i Serbien. För Natasha och hennes man var bilden mer nyanserad än så, hon känner samhörighet med både Serbien och Kroatien.

Inför den stundande resan så funderar jag mycket. Kommer jag märka av Jugoslaviska krigen? Vad spelar de för roll i det serbiska samhället idag? Hur påverkar det dagens invånares inställning till sig själv och omvärlden? Hur förhåller sig omvärlden till Serbien idag och hur påverkar det min bild av resmålet Belgrad?

Har du varit i Serbien eller något annat länd där det relativt nyligen pågått konflikter? Dela gärna med dig om du har några tankar kring min stundande resa

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

 

6 thoughts on “Resereflektion nr 49: Mot Serbien – skurken eller spelare i krigen?”

  1. Vi var nyligen i Serbien på
    En skidresa. Vår taxi chaufför pratade mycket om
    Detta hur det var när han växte upp och hur serberna blir sedda från den olika ”grann länderna” numera osv… vi fick lära oss väldigt mkt av honom…

    Trevlig resa!!!

    Har oxå Belgrad på min bucketlist!

    Kram

  2. Om du bara ska vara där en weekend tror jag nog inte du kommer märka så mycket. Jag tror att för de unga gäller det mer att se framåt än att blicka tillbaka. Sen finns det ju även de som tänker olika förstås. Gamla försvarsministeriet står väl fortfarande utbombat, som ett minne om Natos bombningar 1999, åtminstone gjorde det det för några år sedan när jag där. Det kan du ju titta på. Annars kan väl äldre generationer ha mer nostalgi och tänka tillbaka på när Jugoslavien var stort och starkt under Tito. Trevlig resa!

  3. Din artikel är ett bevis på hur felaktig rapporteringen varit. Du visar bron i Mostar och skriver att serberna bombat den. Var har du fått reda på det, då det idag är så oerhört lätt att googla? Då hade du läst att kroaterna bombade bron. 1991 utgjorde serberna 18% av Mostars befolkning. De blev utrensade tidigt under kriget så idag är siffran nere i 3-4%. Det finns många serber som flydde Kroatien, Bosnien och Kosovo kvar i Serbien. Leta reda på någon organisation som kan hjälpa dig med att kontakta dessa flyktingar så kommer du att få nya insikter. Lycka till och ha en trevlig resa, Belgrad är en riktig toppenstad!

    1. Hej Emil och stort tack för din kommentar. Det är helt klart dålig research av mig. Jag googlade och läste att serber belägrat staden och tolkade det som att de bombat den, men borde läst vidare där det ju på wiki tydligt står att det är kroaterna som bombade bron. Tack för tips om att besöka en organisation, det vore väldigt intressant. Kul att du lovordar Belgrad, ser så mycket fram emot denna resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *