Att göra i Zemun i Belgrad – en stadsdel med egen karaktär

Posted on

Här finns 7 tips att göra i Zemun med en riktig höjdpunkt. En bra utflykt till en stadsdel med en annan känsla än andra delar av Belgrad.

Jag gillade Serbiens huvudstad Belgrad av många skäl, inte minst för variationen och känslan runt om i staden samt inte att förglömma: maten.

Under många år har Zemun legat på gränsen mellan olika nationer som krigat, allt från Ottomanska riket till Österike-Ungerns stormaktstid. Zemun var en gång en grannstad till Belgrad och har till och från tillhört Serbien. Numer har staden vuxit ihop med Belgrad och är snarare en stadsdel än en egen stad. Dock med en helt annan atmosfär än övriga Belgrad.

Att göra i Zemun i Belgrad
Utsikt över Zemun
Att göra i Zemun i Belgrad
Båtar som chillar i solen i väntar på försommaren kanske?

7 tips att göra i Zemun

Att besöka Zemun kan göras som en halv- eller heldagsaktivitet för den som bor mer centralt i Belgrad. Det finns några saker jag skulle vilja tipsa lite extra om att göra i Zemun och jag har sparat det bästa till sist.

1. Gå eller åk buss till Zemun

Trots att staden ligger en bra bit från Belgrad city går det att ta sig dit till fots. På köpet fås en väldigt trevlig promenad över floden Sava på Branko’s bridge och genom den väldiga parken på Savas västra sida. Gå längs vattnet eller korsa Park of Friendship – Park prijateljstva – och njut av frisk luft och stora ytor. Promenaden tar ca 90 minuter beroende på tempo och antal pauser. Alternativet är buss 15 eller 84.

Att göra i Zemun i Belgrad
Utsikt från bron över Sava
Att göra i Zemun i Belgrad
Kreativt och inbjudande
Vänskapsparken i väntan på våren
Högtalare, bröst eller något helt annat?

2. Spana på husbåtar

Längs vattnet finns allt ifrån stora partybåtar till små husbåtar i olika gott skick. Under sommaren finns här uteserveringar och käk på en del av båtarna medan andra erbjuder uthyrning för en natt eller tre. Båtarna finns i huvudsak längs Savas västra kust och Donaus södra sida.

Gulligt att bo här eller hur?!
Lite större men ack så trevligt

3. Häng på uteserveringar

När jag var i Belgrad i slutet av mars hade det precis chock-kommit 2 decimeter snö samtidigt som blommorna på träden var i full blom. Uteserveringarna hade dock inte öppnat men det fanns tydliga täcken på att det senare på våren och på sommaren skulle vara betydligt mer liv och rörelse längs Donau när stegen kommit fram till stadsdelen Zemun.

Att göra i Zemun i Belgrad
Uteserveringarna var inte mycket att fota så här tidigt på våren men blommorna var redo

4. Ät fisk

Zemun har några trevliga restauranger med olika personlig stil och inredning. Att äta fisk är ett tips och något flera av restaurangerna är inriktade på.

Fisken var god men ännu godare är salladen med en typ av fetaost
Hemtrevlig restaurang i Zemun

5. Köp frukt och nötter på torget

Framför kyrkan The birth of the holy Virigin finns (åtminstone när jag var där) ett torg där en kan frossa i frukt och nötter. Lycka till att försöka smälta in bland lokalbefolkningen, det här torget gav inga turistvibbar.

Yummi!

6. Strosa bland smågatornai Zemun

Längs Zemuns gator finns flera olika arkitekturstilar från de olika nationerna som haft kontroll över staden men också diverse gulliga, fina och slitna små hus som människor bor i. Här gäller det klassiska: Bara gå omkring.

En av de första gatorna vi mötte som gav en hint om vad som väntar
Massa små gulliga hus i härliga färger
Jag är så svag för färgglada hus. Inte lika svag för bilar…

7. Gå upp till utkiksplatsen – Zemuns höjdpunkt!

I Zemun finns det en utkiksplats som gör det möjligt att blicka ut över takåsarna och kyrktornen och samtidigt se hela vägen bort till Belgrad city. Målet att ta sikte på Gardos Tower eller Millennium Tower som inte byggdes kring 2000-talet utan 1896 för att fira 1000 år av Ungens makt i området.

Att göra i Zemun i Belgrad
Vägen slingrar sig upp till utkiksplatsen
Att göra i Zemun i Belgrad
Millennietornet på toppen
Att göra i Zemun i Belgrad
Utsikten över Zemun och Belgrad i city i bakgrunden

Detta är några av sakerna som finns att göra i Zemun i utkanten av Belgrad. Det är svårt att sätta ord på det men jag upplevde verkligen en annan atmosfär i Zemun jämfört med Belgrad så det är bara att pallra sig dit. Om du tar dig dit, berätta gärna om din upplevelse.

Läs även mina tips för en weekend i Belgrad och ett gäng riktigt bra restaurangtips

2 thoughts on “Att göra i Zemun i Belgrad – en stadsdel med egen karaktär”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *