12 tips på ljudböcker om världen och framtiden

Posted on

Jag vill ge tips om ljudböcker om världen som finns som ljudbok till dig som inte har att läsa som bästa gren i livet. 12 tips fullproppat med kunskap.

Jag har aldrig haft lätt för att läsa. Jag har läst ett tjugotal böcker frivilligt under mina 33 år, slukat en enda bok som jag kan minnas under hela mitt liv. Det beror på en kombination av att jag läser långsamt och att jag ständigt somnar när jag väl ska läsa.

När ljudböcker slog igenom fick jag tillgång till en helt ny värld och sedan jag lärde mig lyssna med hög hastighet har jag konsumera i riktigt hög takt. Jag lyssnar inte för njutningen att försvinna bort i en skönlitterär bok. Jag lyssnar för att lära mig och det är är mina tips på böcker om världen.

Jag gillar ljudböcker eftersom jag då kan göra två saker samtidigt. I huvudsak handlar det om att ge tid då jag förflyttar mig mer mening. Promenera, jogga, åka skidor. Flyga flygplan, köra bil och åka tåg eller tunnelbana. Längtan efter att kunna teleportera mig blir mindre när tiden används till att fylla på med ny kunskap om världen med ljudböcker.

Tips på ljudböcker om världen

Det senaste åren har jag lyssnat på biografier och verkliga skildringar som gett mig nya, intressanta perspektiv och kunskaper om den världen vi lever. Författade av/om oerhört intressanta personer som levt ett liv väldigt långt ifrån mitt eget. Det är berättelser från världens alla möjliga hörn, berättelser om några av världens mäktigaste personer och om världens mest utsatta människor.

Jag väljer att inte dela ut några stjärnor för att alla är minst sagt värda att lyssna på eller läsa. Varsågod 155 timmar kunskap på normal hastighet.

Här är mina tolv ljudböcker om världen uppradade efter de utgivningsår då de för första gången gavs ut som bok eller ljudbok.

Shantaram – Indien

Boken handlar om en australiensisk man som rymmer från fängelse och hamnar i Indiens slum. Startar ett litet vårdcenter, blir inblandad i maffian och är med om det ena äventyret efter det andra. Baserad på en sann historia. Ger en djup skildring av livet i slummen i Indien med allt vad det kan innebära.

Det här var min första ljudbok jag lyssnade på. Fick tips om att den skulle vara riktigt bra och med tanke på att jag ryggar tillbaka på böcker som är mer än 250 sidor så kan ni tänka er hur jag kände inför dessa 9XX sidor. I ljudboken motsvarar det 43 timmar, en hel arbetsvecka!

Författare: Gregory David Roberts
Utgivningsår: 2008
Längd: 42 timmar och 44 minuter

Denis Mukwege – Kongo

Hemska jävligheter som pågår i krig runt om i världen. Prisad med Nobels fredspris 2018 för sitt arbete mot att lappa, laga och vårda de kvinnor som blivit utsatta för sexuellt krigsvåld i Kongo. Om en läkare som blivit hotad till livet och utstått flertalet attacker. En sann hjälte i feminismens kamp långt ifrån diskussioner om föräldraförsäkring, kvotering och lika lön för lika arbete.

Författare: Berthil Åkerlund
Utgivningsår: 2013
Längd: 6 timmar och 54 minuter

Elon Musk – USA

Berättelsen om Elon Musk skriven av en journalist som samlat på sig en herrans massa material genom intervjuer med både Elon själv, forna medarbetare, partners och vapendragare. Ger en nyanserad och mångfacetterad bild av den kritiserade och älskade företagsledaren med ambitioner som ingen annan. Upphovsmakaren till PayPal, Tesla, Space X, Solarcity och Hyperloop med målet om att lösa den globala uppvärmningen och skapa “multiplanetary” samhällen som ger människan tillgång till Mars.

Jag tycker att det var spännande att höra hur Elon ser på framtiden och hur han agerar utifrån det. Den kräver ett intresse för företagsutveckling, innovationer och ledarskap. Tyckte största behållningen var främst sista tredjedelen då det blir lite närmare nutid och framtid än det han byggt upp genom sitt liv. Det går att ha många filosofiska diskussioner om det är rätt eller fel att kolonisera en annan planet men vem kan klandra honom för att han är nyfiken och försöker? Hans svar på den globala uppvärmningen är åtminstone inte att minska flygandet utan snarare styra upp elbilar som folk har råd med, löpande utveckla och tillgängliggöra solenergi och uppfinna hyperloopen mellan högtrafikerade korta sträckor.

Författare: Ashlee Vance
Utgivningsår: 2016
Längd: 15 timmar och 34 minuter

Ljudböcker om världen

Läget i Landet – Sverige

Det må vara en dyster skildring av landsbygden i Sverige som Po Tidholm skildrar men den är nyttig att ta till sig av. Tydliga beskrivningar av hur vi hamnade där vi är med en landsbygd som både försörjer Sverige och består av kommuner som behöver bidrag för att upprätthålla rimlig samhällsservice. Enkel folkbildning om vårt eget land med ett innehåll jag önskar att alla kunde ta till sig av.

Författare: Po Tidholm
Utgivningsår: 2017
Längd: 1 timme och 53 minuter

Hur jag lärde mig förstå världen – Mozambique/Kuba

Hans Roslings bok med hans empiriska beskrivningar om hur han blev den han blev och den resan han gjort. Möten med människor och en tidsresa genom hans yrkesliv. Underhållande bok som höll mitt intresse uppe hela vägen. Den här boken är själva motsatsen till Factfullness som kom året därpå.

Författare: Hans Rosling och Fanny Hägerstam
Utgivningsår: 2017
Längd: 10 timmar och 6 minuter

Factfullness – Hela världen

Det finns en del berättelser och exempel som är samma som i Roslings första bok men den här har ett helt annat angreppssätt. Min största behållning av denna bok, förutom fördjupat grundkunskap om världens utveckling är verktygen Gapminder och Dollarstreet som kom att hjälpa mig att få ännu bättre förståelse inför de länder jag besöker.

Författare: Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling
Utgivningsår: 2018
Längd: 10 timmar och 19 minuter

Ljudböcker om världen

21 tankar det 21:a århundradet – Hela världen

När jag lyssnade på den här boken insåg jag att det bästa vaccinet mot oro för framtiden, åtminstone för min del även om jag inte har så mycket oro i mig, är att ständigt försöka hålla mig uppdaterad om vad andra säger om just framtiden. Det har varit samma sak med Elin Häggbergs podd Teknikens under. Men kunskap kommer förståelse och det som en förstår är lättare att vara positivt inställd till. Det okända är läskigt.

Författare: Yuval Noah Harari
Utgivningsår: 2018
Längd: 14 timmar och 55 minuter

Flickan med sju namn – Nordkorea

Spännande och intressant berättelse om en flicka som flyt från Nordkorea och byter namn och identitet sju gånger. Skräcken över att ständigt vara på sin vakt, lyckan i att möta människor som vill hjälpa till och den ständiga längtan efter att få veta hur ens familj har det. Gripande bok om en stat med en vidrig politik.

Författare: Hyeonseo Lee
Utgivningsår: 2018
Längd: Bok i tre delar, totalt 11 timmar

Min historia – USA

Michelle Obamas biografi. Riktigt, riktigt bra. Höll mig fången hela vägen rakt igenom. Fick lära mig mycket om presidentskap jag inte hade en aning om. Välbalanserad mellan att hålla fokus på hennes liv och tankar och Barak Obama som ju ständigt är huvudpersonen. Rekommenderas verkligen.

Författare: Michelle Obama
Utgivningsår: 2018
Längd: 19 timmar och 28 minuter

Ljudböcker om världen

Den sista flickan – Irak

Nadia Murad delar fredpriset med Mukwege 2018 och berättar sin historia som sexslav till IS i Irak. Fy fan (svordomar är enda rimliga) för den här typen av maktutövning och religionsförtryck. Gav mig en del insikter om religion. Lite seg i början men sen ville jag verkligen veta hur det hela skulle sluta.

Författare: Nadia Murad
Utgivningsår: 2019
Längd: 11 timmar och 3 minuter

Bergfledts Amerika – USA

Carina Bergfelt är min favoritkorrespondent och ännu bättre blev det efter hennes sommarprat 2019. Bergfeldts amerika är en serie av böcker som jag tror är under utgivning så mer är att vänta. De två första delarna heter Sju dagar kvar att leva om dödsstraff och Tre dagar med Ku kux klan om USA:s värsta rasister. Här skildras några av världens mest koncentrerade hat som är långt i från min vardag.

Författare: Carina Bergfelt
Utgivningsår: 2015 och 2019
Längd: Två stycken i en serie om 9 respektive 4 delar totalt 9 timmar och 30 minuter.

Ljudböcker om världen

För den som reser är världen vacker

Det här är den enda boken jag läst och den finns tyvärr inte som ljudbok men jag vill ändå tipsa om den. Den som gillar att resa kommer med stor sannolikhet också gilla boken. Om du tror att du kommer ha svårt att ta dig igenom boken så kan jag rekommendera inledningen av boken. Den är den absolut största behållningen av hela boken.

Författare: Per J Andersson
Utgivningsår: 2017
Längd: 230 sidor

En av få böcker jag köpt och läst.

Har du några fler tips till mig så behöver jag nya idéer om ljudböcker om världen som kan ge nya perspektiv och kunskaper.

Alla kollagebilder är lånade från internetz

4 thoughts on “12 tips på ljudböcker om världen och framtiden”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *