Biverkningar Dukoral – resevaccin mot kolera och turistdiarré

Posted on

Det orala resevaccinet Dukoral har sina biverkningar. Jag ska försöka undvika de värsta detaljerna men det senaste dygnet har inte varit roligt om jag säger så. Men, vad gör en inte för att få komma iväg på sina efterlängtade resor?

Att resa utanför Europa kräver ofta olika typer av resevaccin. Många av dem tas via sprutor och vid upprepad spruta något år senare ges ett långvarigt skydd. Efter alla mina resor är jag skyddad mot det mesta antingen permanent eller i 10 till 30 år framöver – skönt! Något som dock ständigt måste fyllas på är Dukoral mot turistdiarré och kolera. Det är en oral lösning som jag när jag tog den första gång 2007 drack helt oberörd men som jag nu vid blotta tanken på får ont i huvudet av.

Dukoral och dess biverkningar

Förra gången, 2016, tog jag en dos innan vi skulle iväg på vår månadslånga resa i södra Afrika och mådde pyton av den. Efter fem timmar började jag kräkas och mådde illa. Läste på och förstod att om det gått fyra timmar sedan intag så har vaccinet ändå hunnit göra sin verkan. Sov ikapp på förmiddagen och mådde därefter rätt så bra.

Dags för Dukoral inför Ghana

Nu när det var dags att fylla på igen inför min resa till Ghana var jag rädd att samma sak skulle hända igen. Jag rös i hela kroppen när jag hällde ned bruspulvret och kände den bekanta doften. Det tog emot rejält att svälja 1,5 deciliter vatten med den söta brusande smaken. Rapade några gånger men det kändes okej och gick och la mig direkt. Somnade gott vid midnatt men vaknade 4.45 av att jag mådde illa.

Sedan var det igång och det var till att hänga över toastolen med jämna 45 minuters-intervaller till kl åtta. Fy fan. Åtta timmar senare är jag fortfarande slö, baktill rinner det på och huvudet smärtar en aning. Eftersom det inte är magsjuka har jag utan problem fått i mig både mat och dryck samt saltlakrits. Vet att jag behöver få i mig salt och min vanliga go to, resorb är uteslutet med tanke på dess liknande bruskänsla. Det ger sig snart men den här gången var det än värre än vad jag minns det sist. Har dessutom fått oerhört konstiga utslag på käkar och hals (ser ut som att någon klämt hundra pormaskar allt för våldsamt (kanske Göteborgsmässlingen hittat fram? Nej, jag är vaccinerad så det är lugnt.) Hörde av mig till mottagningen där jag fått mitt vaccin och i samtal med sjuksköterska kom vi fram till att med god handhygien och försiktighet med maten så behöver jag inte fylla på en dos till. Alltså, känns som jag vunnit en miljon.

Hejhej från sjuksängen. Tack saltpastiller för att ni finns!

Bra att veta om Dukoral

 • Dukoral är ett oralt vaccin mot turistdiarré och kolera som stimulerar tarmens immunförsvar
 • Drycken ska tas på fastande mage, ingen mat och dryck en timme före och en timme efter
 • Om du är helt utan skydd ska första dosen tas tre veckor innan avresa, och andra dosen två veckor innan. Skyddet börjar gälla en vecka efter dos två.
 • Jag betalade ca 500 kr för två doser
 • Dukoral ska förvaras i kylskåp

Tips inför att ta Dukoral och dess biverkningar

 • Ta det på kvällen innan du ska sova, då finns det chans att du sover dig igenom eventuell bubblighet och rapande.
 • Köp hem mat som är skönt att få i sig vid magsjuka eller ekande mage. Blåbärssoppa är ett hett tips som oftast är skönt att dricka och som jag själv ofta är sugen på.
 • Drick Dukoralen en dag då du vet att det går bra att vara hemma dagen därpå. En dag utan möten eller på en helg
 • Tänk positivt (vilket jag inte riktigt lyckats med denna gång) risken att få de biverkningar jag fått är 1 av 1000 och eftersom jag tagit en av dessa 1000 så är ju sannolikheten att just du ska drabbas ännu mindre. ;-). Orolig och snabb mage samt huvudvärk får upp till 1av 100.
 • Om du känner dig omotiverad av att ta Dukoral kan du givetvis överväga att låta bli i samråd med läkare beroende på hur din resa planeras att bli. Jag är dock ganska säker på att både kolera och turistdiarré är tusen gånger värre att få på resande fot jämfört med fem timmars kräkningar på hemmaplan.

Jag vill att du som läser detta tar det jag skrivit med en nypa salt. Jag är ingen läkare och har bara min egen erfarenhet att utgå ifrån. Läs på och rådgör med läkare över hur just du ska hantera ditt vaccin eller dina eventuella biverkningar. FASS har mycket god information om vaccinet

12 thoughts on “Biverkningar Dukoral – resevaccin mot kolera och turistdiarré”

 1. Ojdå, ja det där lät ju inte skoj. Själv har jag nog aldrig tagit dukoral, åtminstone inte i vuxen ålder. När det gäller magont är det väl ändå bara vissa bakterier vaccinet hjälper mot och skulle man då få en annan bakterie i sig, ja då är man ju lika långt? Oavsett, krya på dig!

 2. Vad jag har fått höra är att Dukoral inte hjälper ett dugg mot turistdiarée. Bara mot kolera. Hygien är a och o. Tvätta ALLTID händerna efter kontakt med sedlar. Dukoral gör bara hål i plånboken, enligt mig. Tar alltså aldrig det vart jag än reser!

 3. Du skrev detta för ett år sedan och man vet att det inte hjälper ett dugg mot turistdiarré. Man ska undvika Ducoral om man inte ska till ett område där kolera är vanligt. Stackars dig med alla biverkningar du fick.

  1. Det kan ju självklart vara verksamt mot andra. Om det inte hade någon effekt skulle det ju inte rekommenderas. Men för mig passar det inte, tidigare har det fungerat men inte längre. Skulle dock aldrig rekommendera någon att inte ta det om det vaccinationsklinik rekommenderar det. Tack för omtanken!

 4. Hej! Jag har precis haft en riktig ”dukoral-natt” om man säger så. Verkar inte heller tåla vaccinet så bra och känner verkligen igen mig i vad du skriver. Ville bara säga att jag blev lite lättad när jag hittade det här inlägget, kändes först lite ensamt att inse att jag tydligen är den där 1 av 1000.. Vilken otur! Så kommer nog också överväga om det är värt att fortsätta med dessa kurer i fortsättningen. Får jobba på ordentligt med handsprit, tvål och vatten!

 5. Hej, Jag hittade oxå hit efter att ha fått alla symptomer som ni. Kommer verkligen inte att ta en andra gång!
  Vart oxå lite lättat över att finna att man inte är ensam om det.

  Tre på tretusen 🙂

  1. Hej Patrik. Så kul att min inlägg, skrivit i frustration, kan hjälpa människor. Vi som är tre på tre tusen får nog ta en för laget helt enkelt och glädjas åt de andra som klarar sig från biverkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *