Äta i Budapest: nio caféer, frukost-ställen, pubbar och skönt häng med god mat

Posted on

Att äta i Budapest, att genom caféer och frukost-hak mysa sig igenom en weekend i Budapest. Fräscht, fruktigt, färgstarkt. Unika pubbar som ingen annanstans och härliga sallader.

Att äta i Budapest – mattips och mums

Pest-sidan i Budapest är fyllda med matställen att kittla smaklökarna med. Lemonader i olika varierande klasser är standard på de flesta matställen och paprika en genomgående smak i många av maträtterna. Istället för att fokusera på matiga restauranger väljer jag att dela med mig av nio utmärkta ställen för frukost, lunch och mellanmål. Ställen som inte minst passar utmärkt för en fika. Det råder ingen brist på möjligheter att äta i Budapest.

kaffe i budapest
När jag får choklad som är gjord med lika stor omsorg som kaffet då vet jag att det är ett bra ställe

Fika på ett café i Budapest

Kakaochock på Espresso Embassy

Det första caféet i Budapest som värmde våra händer var Espresso Embassy. Där drack jag en varm choklad som tog mina smaklökar på en resa tillbaka till Mindo. Den som är ute efter söt oboy kommer bli besviken, kakaosmaken var minst sagt påtaglig och mastig, så äkta. Skön atmosfär och hippt folk. Välkomnades med Carolas mitt i ett äventyr på engelska från högtalarna.

Adress: Budapest, Arany János u. 15, 1051 Ungern

fika budapest
Erik är glad över sin kaffe och jag lika glad för min varma choklad som förflyttade mig till Ecuador.

Macarones på Chez Dodo

Små gulliga macarones i alla möjliga smaker fanns i grannporten där vi bodde. Ett litet nice work-place för den som vill njuta av något litet sött och ändå få undan arbete i sin egna lilla värld. Jag har en förkärlek till alla matställen där produktionen visas upp och det var många flinka fingrar som jobbade bakom glasrutan.

Adress: Budapest, Sas u. 7, 1051 Ungern

fika budapest
Silver och stjärnglans i Chez Dodo skyltförnster
chez dodo budapest
Så många spännande smaker som mixas
äta i budapest
Perfekt för fokus att stirra rakt in i en vägg och inte fastna på massa annat att titta på

Nostalgiskt på New York Café

Det klassiska New York Café tycker vissa är ett måste under ett besök i Budapest. Trots caféets väldiga storlek var det nästan kö ut på gatan när vi kikade förbi. Visst är det ett imponerande ställe men riktigt så viktigt var det inte för mig att bocka av det på listan. Imponerande inredning och absolut något för den som vill känna sig kunglig och svulstig.

Adress: Budapest, Erzsébet krt. 9-11, 1073 Ungern

Äta i budapest
Klassikern New York Cafe
äta i budapest
Taket gör ändå sist för pampigheten

Starta med fräsch frukost i Budapest

Avocadofrossa på London Coffee Society

Den bästa frukosten åt jag på London Coffee Society som på alla sätt levde upp till sin slogan Breakfast all day. En god lemonad ihop med en lax och avocadomacka där det dessutom gick att beställa extra avocado som levererades i en vacker kreation. Jag var i avocadohimlen. Dessutom superskön personal – ett av mina favorittips för den som vill äta i Budapest.

Adress: Budapest, Dohány u. 27, 1074 Ungern

äta i budapest
Extra avocado – så sjuuukt gott!

Blue bird café

På Bluebird åt jag en smakrik frukost och drack fräsch lemonad. Där och då passade det inte att äta pannkakor till dagens första måltid men jag blev minst sagt sugen på deras koncept pannkaks-sushi. Nästan så jag vill ta det till Sverige. Olika typer av cheescakes med roliga smakkombinationer är en av deras signum och på kvällar är Blue Bird ett välkänt karaokeställe.

Adress: Budapest, Dob u. 16, 1072 Ungern

fika budapest
Bästa tänkbara frukost näst efter fil och flingor
blue birde cafe
Blue birds folkbildning över hur kaffe framställs

Mangolassi på Gelarto Bistro

En dag kan knappast börja bättre än att sörpla i sig en kardemummaspetsad mangolassi tillsammans med en macka med en helt egen kompott av friterad ost, kikärtsbollar och nötcrunch. Här vill jag alltid äta i Budapest. Småskaligt och personligt, det lilla caféet på hörnan skulle vara mitt stammisställe om jag bodde i Budapest. Om inte annat för att svalka mig med rosformad glass i någon av deras spännande smaker: wasabi-hasselnöt, basilika-citron eller lavendelchoklad.

Adress: Budapest, Sas u. 11, 1051 Ungern

åta i budapest
Mangolassi med mangoglass och den där mackan jag inte ens vet hur jag ska beskriva

Trängs på pubbar och barer i Budapest

Brandosäkert på For sale pub

Unik pub som var mer än trång när vi var där. Halmstrån på golvet och papperslappar med små meddelanden precis överallt från golv till tak, bokstavligen. Har jag sålt in det dåligt? För min del var jag nöjd över att ha sett den och vandrat ett varv, det var lika för många andra som också ville vara just där och då. Dock helt klart värt ett åtminstone ett snabbt besök. Kom ihåg att lämna ett spår efter dig.

Adress: Budapest, Vámház krt. 2, 1053 Ungern

pub i budapest
Utanför for sale pub – ger ändå en hint om vad som komma skall innanför portarna
äta i budapest
Taket…say no more

Szimpla Kert och andra ruin bars

Budapest är kända för sina ruinbarer som uppstått i samband med utdömda hus som fick rivningskontrakt och sedan blivit uppfyllda av människans konst och frihetsutlevda beteende. Gigantiska byggnader där kaoset brutit lös fullständigt och gränslösheten för hur något kan inredas manifesteras. Gå gärna dit och ta några varv och fundera på vad ruinbarerna säger om kulturen, levernet, människorna och samhället i Ungern i förhållande till Sverige.

Adress: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075 Ungern

ruin bar budapest
Måste upplevas. Ser ut som att varenda idé någon kommit med har alla andra sagt ja till
ruinbar Budapest
Några har lämnat lite meddelanden

I Narnia på High Note Skybar

I det överflådiga Aria hotell kände jag mig mest obekväm när jag vandrade på pianolängan som genom lobbyn och servicen var överdrivet försökande. Stället tog igenom det med utsikten över Basilikan och den enormt mysiga och upplysta terrassen när vi var där under vintertid. Bäst av allt var dock kvalitén på den alkoholfria drinken jag beställde av vinbär och pepparkaka – sjukt god! Allt inrett som om vi var i en skog i Narnia.

Adress: Budapest, Hercegprímás u. 5, 1051 Ungern

fika i budapest
Som i Narnia och den där drinken var enormt välkomponerad
takbar budapest
Takterassen med Basilikan i bakgrunden

Ändå inte hittat något i din smak att äta i Budapest?

Känner du inte för att gå till ett specifikt ställe eller om idéerna för vad som ska ätas tryter är området Gozsdu udvar ett säkert kort. Här finnas garanterat någonstans att slinka in. Helt okej käk i olika prisklasser och former. En viss överrepresentation på turister men tillgängligt och mysigt. Ett annat alternativ är att leta reda på lite streetfood som likt Stockholm är en marknad som växer. Vi stannade till exempel till på Karavan.

äta i budapest
Langos serverades på julmarknaden
äta i budapest
Välkommen in till Gozsdu Udvar-området
äta i budapest
Karavan, en av streetfoodställena vi gick förbi där det går finfint att äta i Budapest

Här finns alla inlägg från vår weekend i Budapest

3 thoughts on “Äta i Budapest: nio caféer, frukost-ställen, pubbar och skönt häng med god mat”

  1. Vill man välkomnas med Carolas Mitt i ett äventyr på engelska från högtalarna? Annars verkar du ha ätit riktigt gott. Den där lax- och avokadorätten ser ju trevlig ut. Bra att det finns ställen med goda alkoholfria drinkar också – det är något jag kan sakna ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.