Mindo i Ecuador. Lika länge som jag älskat mörk choklad har jag velat besöka en chokladfarm i Ecuador och äta mörk choklad skapad direkt på plats. Jag fann svaret på mina drömmar på El Quetzal i Mindo där den mörka chokladen aldrig smakat så äkta och min mindfullness-nivå aldrig varit så hög. Det här är något jag önskar att varje chokladälskare fick uppleva.
En av mina högsta önskningar under vår jorden-runt-resa var att få känna hur riktigt mörk choklad smälter i munnen samtidigt som jag omsluts av tropisk fukt. Erik fann det perfekta stället strax utanför Quito, Ecuadors huvudstad. Trots att det innebar en extra flygresa och sex timmar extra i buss kändes valet självklart. Once in a lifetime: Jag skulle få omhuldas av choklad i två dygn.
När någon ber mig äta choklad gratis då har jag hamnat helt rätt.
Mindo ligger drygt två timmar utanför Quito och är framför allt känd för sina fjärilar, fågelskådning och storslagna natur. Vi skippade dessa delar och la fullt fokus på chokladen och kaffet, eftersom detta är två bönor jag och Erik är något mer intresserade av än genomsnittet.
Erik har hittat kaffebönor
Så här ser en färsk kaffeböna ut. Två halvor ryms i varje ”bär”.
El Quetzal i Mindo
Vi hittade vårt boende genom Airbnb där Barbara hyr ut några rum i anslutning till hennes chokladfabrik. Det började med en kärlekshistoria mellan Barbara och Jose och de levde tillsammans i Ann Arbor, Michigan. Efter 40 år i USA ville hennes man flytta tillbaka till Ecuador och de valde att bosätta sig i Mindo. Barbara startade ett internetcafé och erbjuder än idag Mindos snabbaste internet. Enligt Barbara kräver ett riktigt bra café en riktigt bra bra brownie och en bra brownie behöver bra kakao. Hon letade och letade och fann till slut några som odlade riktigt kraftfulla bönor och hon driver nu ett helt hus under namnet El Quetzal.
Barbara och Joze, bild lånad från Crainsdetroit.com
Idag skapar hon flera arbetstillfällen med goda arbetsvillkor både de på plantagen och genom sitt café/rundturer/boende. Hon säljer sin choklad Mindo Chocolate direkt i hennes gårdsbutik i Mindo och genom direct trade i Michigan där hon har kvar sitt boende. Barbara är en riktigt entreprenör som skolade om från att ha varit sjuksköterska och jobbat med HIV-prevention till att driva en chokladfarm. En imponerande kvinna som verkligen gjorde avtryck på mig.
Erik äter frukost
Vi blev oerhört väl omhändertagna. Vi betalade 600 kr/natt och i det ingick en brakfrukost, en guidad tur i trädgården, genomgång om hur bönor växer och blir till chokladen samt provsmakning. Där fanns ett café med riktigt bra varm choklad och den där kladdiga brownien i världsklass. Vårt rum var fräscht och badrummet nyrenoverat. På balkongen fanns en hängmatta där jag spenderade många timmar med poddar i öronen och regnet smattrande på plåttaket. Detta var några av våra mest bekymmerslösa dagar under hela vår resa.
Här låg jag timme efter timme
Så hur odlas kakao och hur blir kakaobönor till choklad?
Här börjar turen!
Kakaobönerna växer i kakaofrukterna som gulnar när de är klara att skördas.
Mogna kakaofrukter, så fina!
Bönorna plockas ut ur frukterna och torkas…
…och därefter lindas de in i bananblad och läggs i behållare där värmen skapar en jäsningsprocess.
…och genom olika tekniker skiljs kakaosmöret och kakaopulvret åt. Mer om detta i ett eget inlägg om när vi var i Peru på chokladworkshop.
Den berömda brownien i närbild och pure ”kakaosås” utan socker.
Sen gick vi loss i butiken och köpte flera olika sorters choklad och kaffe. Choklad BBQ, chokladsås, kakaopulver, chokladklubbor, chokladdressing med mera. Handlade för tusen spänn, matchade strumpor med tröjan och var nöjd så.
Jag erkänner, jag är smått chokladberoende och skäms inte. Jag avnjöt såklart en chokladkaka under tiden som detta blogginlägg författades för att komma i riktigt bra stämning. Jag ser fram emot att få skriva nästa blogginlägg om själva böna-blir-till-chokladkaka. Fram tills dess tycker jag du ska följa Resa medvetet på facebook!
Härligt! Åker själv till Ecuador i jul och hoppas få in ett chokladstopp. Brownien ser ljuvlig ut.
Kul att du ska till Ecuador. Mindo är ju fantastiskt, precis som Linda skriver, men regionen Esmeraldas vid Ecuadors norra kust är ett riktigt kakaoparadis! Jag hamnade där av en slump (typ) när jag skulle möta upp en svensk kompis från en annan del av Ecuador. Vi hade tänkt oss en långhelg på Esmeraldas stränder men kompisen blev tyvärr rånad in på bara skinnet på nattbussen och fick vända åter hem. Jag hade hunnit åka dit och blev därför soloresenär den helgen. Det blev bra ändå, för jag hamnade på ett pensionat som ägdes av en belgisk chokladoholic. Där fullkomligt badade jag i choklad i alla möjliga olika former hela helgen. Oj, det blev en lång story men slutet gott allting gott – till och med för min vän som fick tillbaka allt hon blev rånad på och dessutom fick en chokladhelg ett par månader senare!
Vilken helg du fick! Det är ju lite det som är så häftigt med att resa, att det inte alltid blir som man tänkt sig men att det kan bli bra ändå. Tur att det löste sig för din kompis! Efter Quito och Amazonas ska vi till södra delen av kusten, hoppas på att hitta choklad även där men det är kanske helt fel region.
Låter ljuvligt Sanna och va kul att du ska dit Cathinka! Sanna har nog bättre koll på fler regioner, vi höll oss bara i Quito och i Mindo, trivdes mycket bra i båda.
Kakao kvalité är ett spännande ämne. Min väninna på Filippinerna har en kakao odlingar g och hennes granne rostar dem. Blev nyfiken då du skrev om en chocklad farm för chocklad är ju förädlat från kakao..kakaofarm? All kakao smakar inte gött har jag märkt det är som med kaffe. Härliga bilder bjuder du på. Ha de gott.
Tack Katta! De har bara en trädgård med några plantor och och plantagen där de köper in bönor ligger en bit därifrån. Däremot så tar de emot bönor som de torkar och jäser samt gör till chokladkakor, därav choklad farm 🙂
Och ja, all kakao är verkligen inte god i alla dess former.
Häftigt! 🙂 Jag älskar mörkchoklad!
Då är vi verkligen två!