Paronella Park – pärlan som överraskade

Posted on

Paronella Park är platsen du drömmer om att hitta. En gömd pärla som gett mig minnen för livet. Ett pampigt palats som övergetts men återfunnits och restaurerats av deras nya ägare. Historien om Herr Paronella och hans drömmar är fängslande och du kan få uppleva hela historien 90 minuter söder om Cairns i Australien. 

Vi hade precis lämnat Cairns och påbörjat våra åtta dagar lång roadtrip längs Australiens norra östkust. Vi hade tre dagar till havs bakom oss med nytaget dykcert i bagaget. Vi var taggade och vi var på väg. Jag är svag för scenic lookouts och vill helst att vi stannar på var och varannan utkiksplats. Tänk om just den där platsen är något helt unikt! Vi hann inte köra särskilt långt innan en skylt om ett vattenfall i Mena Creek dök upp. Vi stannade och gick över hängbron där vattenmassorna strömmade under oss. Jag kände mig spontan och levande. Gjorde det där du gör på en roadtrip, stannar när något dyker upp. Efter fem minuter var jag dock nöjd och ville vidare. Det fanns en skylt om ett museum och eftersom Erik är nyfiken så det står härliga till så kunde vi väl kolla vad det var i alla fall? Ja, ja, absolut, vi kollar.

2016-02-09 13.45.45-1
Det var alltså detta jag var på väg att tacka nej till.

På en veranda mötte vi en man som gjorde enormt stort avtryck på oss. Vi hade som sagt bara tänkt kolla och inte gå in men med en mycket vänlig och charmig intalningsteknik hade mannen plötsligt fått in oss i byggnaden. Det kändes som en sällsynt chans, nu eller aldrig, KBK! Vi hoppade på en guidad tur. Detta har jag inte ångrat för en enda sekund.

Om Paronella Park

Paronella Park byggdes av spanjoren José Paronella under 1930-talet. Han byggde ett hus till sig själv och sin familj, skapade en enorm park där han planterade 7000 träd och andra växter, öppen för allmänheten att vandra i. Han bjöd in grannar till filmkvällar, byggde en tennisbana och omklädningsrum för den som ville ta sig ett dopp i vattnet. Tack vare ett vattenkraftverk vid vattenfallet försörjde han både det egna huset och grannarna på fem närliggande hektar med elektricitet, något som ansågs oerhört lyxigt på den tiden. Parken ärvdes i två nedstigande led men 1977 såldes Paronellas mästerverk. Efter en brand och ett omfattande oväder övergavs hela parken. Parken stod öde i 15 år men 1993 fann dagens ägare Mark och Judy Evans parken och bestämde sig för att återuppta Josés dröm om en park för allmänheten att avnjuta.

Vårt möte med ägaren Mark, mannen på verandan, var speciellt och han berättade entusiastiskt om hur han och hans fru lyckats få kontakt med José Paronellas ättlingar och hur hans barnbarn lovordat att de restaurerat parken till sitt ursprungliga syfte. Det måste vara så otroligt häftigt att känna att han för en historia som denna vidare och Mark uttryckte det som att detta var ett av hans kall i livet. För den som vill besöka parken finns det flera olika turer att välja mellan och det finns även möjlighet att bo över i enklare stugor eller ställa upp sin husvagn i direkt anslutning till parken. Läs mer här.

Njut nu av det skickliga arbete som både familjen Paronella och Evans skapat, eller ännu hellre, säkerställ att du tar dig till denna magiska plats när du är på andra sidan jorden nästa gång. Det är värt en omväg!

IMG_5888
Välkomna till denna digitala rundvandring!

IMG_5854
När jag stod här tänkte jag att det kanske är här jag vill gifta mig. Det vore ändå storslaget nog för min smak. 

IMG_5863
Vi promenerade runt bland växterna och var omgiven av naturens ljud

IMG_5844
Vi kom fram till vattnet där vi fick att mata sköldpaddor. 

IMG_5846
Det fanns fler än en sköldpadda som ville ha mat och en och annan ål…

IMG_5861
Huset för allmänheten att nyttja. En porlande damm, stora gräsytor för picknick och skugga för de varmare dagarna. Det är inget dåligt bygge han styrde upp den där José.

IMG_5867
Vattenflödet var minst sagt högt…

IMG_5872
…och markeringarna på trappan visar de tre åren av rekordhöga vattennivåerna. (Ledsen för oskarp bild)

IMG_5883
José Paronellas hus, eller jag menar palats. 

IMG_5885  IMG_5884
Josés hantverk med hans handavtryck i betongen och en önskebrunn.

IMG_5889Så tog vi hängbron tillbaka och tackar familjen Paronella för idé- och konceptutveckling och familjen Evans för deras nyfikenhet och beslutsamhet att föra Josés dröm vidare. 

Fler inlägg med koppling till Australien:

Kuranda Koala Garden, Cairns

Snorklingskarriär, Dykberättelse (del ett), Dykberättelse (del två), Stora Barriärrevet

Fira 30 år, Magnetic Island

10 stopp längs östkusten, Australien

 

10 thoughts on “Paronella Park – pärlan som överraskade”

    1. Ja, och tänk då hur många ställen en åter förbi utan att veta vad en förlorar. Det går ju inte att stanna öööverallt tyvärr. Det gäller och vara glad för det en får tag i och tänka att överraskningarna aldrig kommer ta slut!

    1. Jag med, både för överraskningen i sig och för att det var total njutning att vara där och höra deras story.

    1. Precis, jag tror vi gapade en hel del när vi strosade omkring i den gigantiska parken!

    1. Verkligen, tänk vad många fler liknande ställen det finns som vi inte vet om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *