Australien – 10 roadtripstopp längs Queenslands östkust

Posted on

Australien bjuder på oändliga alternativ och friheter, särskilt i formatet av en roadtrip. Längs östkusten finns alltid en strand att doppa tårna i och minst tio möjliga micro- och macrolånga stopp. Här är mina tips. 

Under knappt två veckor tog vi oss från Cairns till Brisbane i Queensland. En körsträcka på totalt 170 mil, estimerat att sträckköras på 19 timmar, utan omvägar. Det blev ett gäng stopp längs vägen, några vi spanat in och en hel del spontana. Ska du ut på vägarna att åka rekommenderar jag varmt att stanna till på följande ställen

australien-1

10 stopp längs Queenslands östkust, Australien

1. Paronella Park

En pärla jag berättat om många gånger men det tål att upprepas. Ett förtrollat spanskt slott som övergivits och återfunnits en generation senare. En botanisk skönhet och en historia som tål att berättas om och om igen.

Hitta hit: 1671 Innisfail Japoon Rd, Mena Creek QLD 4871, Australien

Läs mer: Paronella park – en pärla som överraskade

paronella-park-australien

2. Magnetic Island

En semesterö utanför Townsville som fått sitt namn efter att Kapten Cooks kompass uppträdde konstigt i närheten av ön. Fina utsikter, mysiga slingrande vägar, en och annan hästranch och härliga stränder. Inte gratis att åka över med bilen på båten och möjlighet att hyra bil på själva ön. Här firade jag min 30-årsdag på en hästrygg.

Hitta hit: Ta den lilla färjan från Townsville

Läs mer: Att fylla 30 på andra sidan jorden

magnetic-island

magnetic-island-1

3. Krokodilcafé

Överraskningen som bara dök upp. Ekologiskt café som drivs av två sköna kvinnor, närproducerade delikatesser i butik och enkel café-husmanskost serveras i mycket rofylld omgivning. Rekommenderas varmt

Hitta hit: Tyree Rd, 4800 Mount Julian, Australien

australien-2

crocodile-cafe

4. Seventeen Seventy

Platsen där James Cook 1770 steg iland och därmed blev den första Europe att nå Australiens östkust. Här finns ett monument som inte är särskilt märkvärdigt men däremot trevlig kustlinje och camping. Vi var där under eftermiddagssolen vilket gjorde upplevelsen till något alldeles extra.

Hitta hit: Seventeen Seventy, Queenslan 4677, Australien

seventeen-seventy

5. The Bundaberg Barrel

En av mina absoluta favoritdrycker är Gingerbeer och när vi passerade en av ursprungsproducenterna till denna gudomliga dryck stannade vi givetvis. Här upplevde vi ett interaktivt muesum som hade gått hem hos alla åldrar och möjligheten att prova någon av alla deras olika varianter. Finns att köpa på till exempel Urban Deli i Stockholm.

Hitta hit: 

bundaberg

6. Mamminos icecream

Längs vår väg mötte vi plötsligt en vägskylt om glass. Ni vet en sån sevärdhets-brun skylt och vi blev genast nyfikna. Hur bra glass kan det vara för att få hamna på en officiell turistskylt? I ett omgjort garage jobbade sonen i familjen med att sälja glass och i fortsatt ingefärsanda tog vi varsin pinnglass. Mycket trevligt och kort oväntat stopp.

Hitta hit: 89 Churchill St, Childers QLD 4660, Australien

mamminos-icecream

mamminos-icecream-2

7. The Bent Banan och Skål i Peregian

Vi hittade två superfräscha caféer alldeles intill varandra i Peregian, söder om Noosa. Hipp inredning, gott kaffe (enligt en viss medresenär) och trevliga mackor. Dessutom en liten butik med eko-varor. Perfekt ställe för take-away-frukost vid stranden eller avkopplande lunch.

Hitta hit: 1/8 Kingfisher Dr, Peregian Beach QLD 4573, Australien

bent-banana

8. Mooloolaba beach

När vi gjorde research för vart vi skulle stanna längs östkusten fanns det några stopp som ansågs givna som faktiskt inte alls imponerade på mig. Airlie Beach och och stränderna vid Noosa är två av dessa. Jag föll däremot för Mooloolaba, både för stränderna och den lilla staden. Mysig marknad, trevlig båthamn och en lång härlig strand med roliga vågor.

Hitta hit: Mooloolaba, Queensland 4557, Australien

mooloolaba

9. Point Cartwright light house

Stora delar av Sunshine coast består flådiga hus gata upp och gata ned, många av dem med strandtomt. En trevlig utkiksplats på en höjd är Point Cartwright Light house. Perfekt utflyktsmål eller picknick-stopp för den som passerar och vill sträcka på benen och få sig en omgång ögongodis i utsiktsformat.

Hitta hit: LOT 577 Pacific Blvd, Buddina QLD 4575, Australien

point-cartwright-light-house

10. Brisbane boardwalk

Till slut kom vi fram till Brisbane och jag älskade deras lååånga boardwalk. Häftiga konstverk längs hela promenaden, möjlighet att gå i skugga stora delar av sträckan och hela tiden med utsikt över skylinen eller Brisbane bridge. Jag älskar dessutom alla städer som gör det lätt för folk att motionera och det var verkligen känslan under hela min promenad.

Hitta hit: Prommis kan till exempel börja här: Christie St, South Brisbane QLD 4101, Australien

brisbane-boardwalk

Har du andra tips för Australiens östkust – dela gärna med dig i en kommentar.

8 thoughts on “Australien – 10 roadtripstopp längs Queenslands östkust”

  1. Bättre sent än aldrig att vi svängde förbi varandras bloggar! Riktigt roligt att få hänga med dig i verkligheten 🙂

    Jisses så många saker jag har missat längs kusten. kan bara pricka av Brisbanes boardwalk av saker jag sett. Hehe ännu en ursäkt att åka tillbaka.

    1. Helt klart bättre sent än aldrig. Det är la ändå tur att det finns så mycket att göra så att vi som reser där gör olika saker. Så tråkigt om alla gjorde samma.

  2. Åh inte ett enda av dessa upplevde jag på min tur längs östkusten. Så mycket det finns att upptäcka! Byron Bay var helt klart min favorit. Där hade jag kunnat stanna för alltid. Oceanen, trubadurer och konstnärliga hippies. <3

    1. Byron Bay passerade vi aldrig så jag får ta södra östkusten nästa gång om det nu är så fantastiskt som du beskriver. Och et tvekar jag inte en sekund på.

    1. Ja det gör ju det och inte ens hela ens livstid kommer räcka för att upptäcka bara det landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.