Baka polkagrisar i Gamla stan

Posted on

Jag har testat en svensk tradition av stora mått: Att baka polkagrisar i Gamla stan. Häng med när en klump varm deg blev till åtta “fina” polkastänger och fri provsmakning tillämpades!

I Gamla stan finns en hel affär med äkta polkagrisar där det även finns möjlighet att göra sina egna polkastänger hos Gamla stans polkagriskokeri som drivs av Damo och Gandi Sundvall.

polkagris-4
Where the magic happens. Bakom detta glas, går även att bara gå förbi och titta på när de bakar under tiden som butiken är öppen

Konsten att baka polkagrisar i Gamla stan

Det är svårt att tro att den enda som behövs för att baka ett stycke polkagris är socker, vatten och ättika. Och så en jädra handskicklighet och en hemlig ingrediens. Det är ett hantverk och efter att ha provbakat är respekten total inför de som by hand lyckas göra lika tjocka, lika långa, alla lika fina stänger. Dag ut och dag in med fullt fokus. I 30-års present fick Erik en prova-på-workshop av sin familj. Uppdraget var att få ihop åtta lika stora stänger. Jag fick ihop fem. Resten sprack eller stelnade innan jag hann få dem tillräckligt långa. Svårt men riktigt roligt.

Workshop i att baka polkagrisar

Själva prova-pået började med att vi fick välja ut några stänger som vi ville provsmaka för att sedan gemensamt bestämma den smak vi ville baka. Jag var som ett litet barn på julafton och var mycket glad över den fria tillgången på surt äpple, supersalt, Stockholms blandning, klassisk polka och passionsfrukt/annans. Vi fick en teoretisk genomgång, tvättade händerna, på med förkläde och gjorde oss redo för att börja baka. Vi fick lära oss att smaken sitter i det vita och inte i det röda, att bara några få droppar pepparmintsolja behövs för att smaksätta en hel sats och att det ska kokas upp till 150 grader.

polkagrisar-1
Inte helt lätt att välja smak när det finn så otroligt mycket att välja på!
polkagrisar-2
Provsmakning pågår, Gandi gör sitt bästa för att guida oss.
polkagrisar-3
Damo berättar att en sats i denna kastrull räcker till hela 40 polkagrisar

Sen gick det undan. Smeten kokades och hälldes ut på kylbord. Den smaksattes och färgades. Damo hade skyddande handskar för att inte bränna sig och bakade in (hittar inget bättre ord) luft i degen. In med degen i en evighetsmaskin och upp på bakbordet. På med den röda remsan och vips hade vi en klump i vår hand. Du var det bara att rulla. Inte trycka för hårt, skapa jämt tryck. Inte låta den vila för då sjunker den ihop och blir kantig. Rulla, rulla. Ta upp och vrida/dra för att förlänga den. Lagom mycket. Rulla igen. När viss längd uppnåtts, dela på mitten och rulla två blivande stänger. Sen samma procedur tills de två kunde klippas till fyra och så småningom åtta.

Nedan finns en liten insta-storie som jag gjorde. Det stora glappet från stor korv till mina små beror på att jag då hade fullt sjå att rulla rulla rulla så att instagramma var det inte tal om. 

Jag fick som sagt ihop fem och inte åtta men var lika nöjd för det. En upplevelse och erfarenhet rikare, ännu ett minne att tänka tillbaka på och njuta av samt en hel påse med polkagrisar. Vi fick dessutom provsmaka ändarna medan vi bakade och att käka dem när de var ljumna var om möjligt ännu bättre.

polkagrisar-5
Rullning pågår!
polkagrisar-6
Våra uttryck säger allt. Erik är mer än glad och jag är lätt panikslagen
polkagrisar-8
The big five och en halv

Turista i sin egen stad

Stockholm har som bekant enormt mycket att erbjuda för den som kommer hit på besök, men självklart även för den som bor här. Jag själv har inte utnyttjat staden till max och ser fram emot att göra det mer i sommar. Att turista må i grunden handla om att besöka annat land eller ort men det går minst lika bra att turista i sin egen stad och alltså göra det som turister gör i Stockholm på turisters vis. Till exempel testa på något så supersvenskt som att baka polkagrisar. Det är ju bara sååååå exotiskt! Kan tänka mig att valfri japan eller brasilianska tycker att detta urgamla svenska godis är väldigt fascinerande. Särskilt med tanke på hur mycket jag som uppvuxen med detta godis gillade det.

polkagrisar-9
Eriks bror och mor slår in sina framgångar
polkagrisar-10
Hela gänget: Linda, Erik, Malin, Anette, David. Mycket nöjda efter kvällens avklarade workshop

Bra att veta om Gamla stans polkagriskokeri

  • Själva prova-på-delen tar cirka en timme
  • Det kostar 395 kr/person och är rekommenderat för personer över 10 år, dock inget krav
  • En utmärkt aktivitet för teambuilding eller möhippa/svensexa
  • Hitta dit: Lilla Nygatan 10 i Gamla stan
  • En kan tro att sommaren med dess turism är den mest hektiska perioden men trycket är faktiskt värre i juletider
polkagrisar-7
Hashtag Nöjdkille30

5 thoughts on “Baka polkagrisar i Gamla stan”

    1. Jag skulle gärna testa göra hemma men jag tror den här smeten blir till deg-delen är väldigt svår så det kräver nog sin övning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.