Dit vill folk inte resa – och varför

Posted on

Vilka länder tror du att folk inte vill resa till och vilka anledningar ges? Läs listan som åtminstone överraskade mig på ett antal punkter. 

Det är möjligt att det här är mitt torraste inlägg hittills. Själv tycker jag att det är intressant och roligt med en del ironi att småle åt.

 

Facebookgrupp om vart vi inte vill resa

Allt som oftast fokuserar vi (fullt rimligt) på vart i världen vi vill åka och mer sällan på vart vi inte vill åka. I en av Facebooks största grupper för reseintresserade “Vi som gillar att resa” delade jag mitt inlägg om vilka fem länder jag inte lockas av att åka till. Och så frågade jag vart de i gruppen själva inte vill åka till och varför. Kommentarerna rasslade in – en oerhört spännande diskussion!

Jag har sammanställt varenda kommentar (kalla mig gärna nördig) och räknat vilka länder som folk minst vill åka till samt analyserat argumenten och anledningarna. Det är knappast en vetenskaplig studie men ändå ett tvärsnitt ur något perspektiv. Eller åtminstone en fingervisning. Några länder känns helt väntade, andra förvånar mig. Några anledningar är logiska, andra en aning inkonsekventa.

Statistik – de länderna vill inte folk besöka

Totalt var det 50 personer som kommenterade och namngav 1-8 länder vardera som de inte vill åka till fördelat enligt nedan:

 • 15 – Turkiet
 • 13 – Thailand
 • 11 – Indien
 • 10 – Iran, Irak
 • 8 – Ryssland, Nordkorea
 • 7 – Egypten, Syrien, Kina
 • 6 – USA, Förenade Arabemiraten (de flesta säger Dubai)
 • 5 – Saudiarabien
 • 3 – Bulgarien, Afghanistan
 • 2 – Jordanien, Muslimska länder, Israel, Finland, Australien, Japan, Afrika, Marocko
 • 1 – Laos, Kambodja, Vietnam, Asien, England, Tyskland, Grönland, Mongoliet, Mallorca, Norge, Sydkorea, Brasilien, Sydamerika, Norra Afrika, Mellanöstern, Sverige, Pakistan, Tunisien
2016-01-08-12-57-54
Shanghai – Kina, ett land som en hel del inte lockas av.

Kommentar och analys om statistiken

 • Om siffrorna ovan skulle vara representativa skulle drygt var tredje svensk inte vilja åka till Turkiet och nästan var fjärde inte vilja åka till Thailand.
 • Folk kan det där med att generalisera grovt (knappast någon överraskning dock) och då tänker jag specifikt på Norra Afrika, muslimska länder eller Mellanöstern. 🙁
 • Lika många är osugna på att åka till krigshärjade Syrien som vårt mest folkrika land Kina.
 • Danmark och Island kan räkna med säkrade turismintäkter framöver. Medan Norge, Finland och Sverige bör känna sig mer hotade då dessa är länder som i alla fall några få procent inte vill åka till.

Folks argument och anledningar

Sammanfattningsvis är det av följande orsaker som de topplistade länderna inte lockar

 • Vill inte stödja deras styre/de som förtrycker
 • Krigsdrabbade länder/säkerhetsläget
 • Kvinnosynen i det landet (Turkiet, Indien, Iran, Irak, Kina (döttrar mindre värda) och Thailand (sexturism) är de länder som nämns specifikt)

Reflektion

Thailand, Indien och USA förvånar mig

Nog visste jag att exakt varenda kotte inte drömmer om Thailand men att så många så kraftfullt inte har en dragningskraft dit det hade jag inte räknat med. USA trodde jag att det fanns folk var skeptiska till. Men att de skulle dra det så långt att det skulle hindra dem från att åka dit – det överraskade mig. Indien var ett land jag tänkte att folk inte skulle ha så mycket uppfattning om. Men att var femte svensk (om det var representativt) inte skulle vilja åka dit, som sagt, förvånande.

Iran och Irak blandas ihop

Precis som Rädda Barnen drabbas hårt när Röda Korset tabbar sig på grund av folks okunskap och ihopblandning så är det många som inte kan skilja på Iran och Irak. Jag tror att de drar ned varandra. Den ena “går bättre”, blir säkrare, utvecklar sin turism och ekonomi osv medan den andra fortfarande innehar oroligheter. Kanske avslöjar jag bara min egen grunda kunskap om dessa länder. Jag tror dock inte att jag är ensam om förklara i vilket läge respektive land står i och hur de skiljer sig.

Inkonsekvent bojkottande

Den vanligaste anledningen (förutom den självklara om säkerhet när det gäller krigsdrabbade länder) till att folk inte vill resa till ett land är att de inte vill stödja en regim eller ett land som förtrycker befolkningen. Av några facebook-kommentarer är det svårt att göra en djupanalys av detta men min starka uppfattning är att folk inte är konsekventa. En grundproblematik i detta är att jag tror att det är ytterst få personer som på riktigt har så bra koll på hur ett lands befolkning har det eller vilka värderingar en regim står för. De kan alltså inte göra en ärlig bedömning om ett land, enligt deras egen värdering, ska klassificerat som ett land de vill så kallat stödja eller inte. Min gissning är att folk gå på magkänsla, tar fragment från den medierapportering de nåtts av samt påverkas av folk runt omkring dem. Det är helt rimligt att inte vilja åka till ett land med dålig regim men jag tror knappast att en rättvis bedömning görs.

2016-01-05-11-37-34
Långt bort i horisonten skymtar Nordkorea – landet dit väldigt få verkar vilja åka. Förutom att det känns lite läskigt så är jag mycket nyfiken på hur detta hemliga land ser ut.

Några PS att ha med sig

 • “Folk” i detta inlägg syftar alltså på alla de som kommenterade i tråden
 • Folk färgas av varandras svar så de som läst tidigare i tråden påverkas garanterat av det som står högre upp i tråden
 • Folk tar det som ligger top of mind. En hel del länder kan vi ju inte ens namnet på och då är det svårt att veta om vi vill åka till Togo eller inte.
 • Bild på flaggor lånad från foreignpolicyblogs.com

Nu är jag nyfiken

Finns det något i statistiken som överraskar dig? Har du några härliga analyser om varför just dessa länder är de som folk nämner?

25 thoughts on “Dit vill folk inte resa – och varför”

 1. Intressant! Först och främst skulle jag ju tänka att jag inte vill åka till länder som ä ALLTFÖR farliga eller osäkra. Sedan är det det där med en regim man inte vill stödja, men den är svår tycker jag. Ibland är man färgad av något man hört eller sett. I ett annat land pågår kanske något man inte har så bra koll på … Inte helt lätt! Sedan kommer det där med vad som lockar mest och minst. Länder som ligger väldigt nära, inte rapporteras så spännande om, där “alla” har varit osv, kan ju ibland locka mindre. Jag är t.ex. inte så lockad av USA, men skulle säkert ändå kunna lockas dit av ett specifikt tema, en intressant rutt osv.

  1. Ja precis det finns ju lite olika nivåer av att inte vilja åka till ett land. Det finns ju som du säger det uppenbara som krig och det mer subjektiva som beror på en egen mer eller mindre välgrundad riskanalys. och så som du säger, det som inte känns intressant som inte har något med säkerhet att göra alls.

 2. Är det bara för att jag själv har en väldigt tydlig bild av Indien och varför jag inte vill åka dit som jag tänker att alla har nå’n form av uppfattning om det landet? Eller är det du som är fel ute när du tror att folk inte har någon uppfattning om Indien? 🙂 För mycket folk och kaos för min del, blir stressad varje gång jag ser klipp därifrån… Vill inte heller till Thailand, för övrigt. Vill väldigt starkt inte till Thailand.

  Skulle jag börja fundera på alla länder finns det säkert en massa fler jag inte heller vill till. Men det orkar jag inte göra. =D

  1. Jag kan mycket väl vara fel ute när det gäller folks kunskaper om Indien men jag tror likt många länder som folk inte vill åka till så beror det ofta på fördomar och begränsad kunskap snarare än att de tagit reda på tillräckligt mycket för att kunna göra en vettig bedömning om landet verkligen lockar eller inte. Tack för att du utmanar mig!

  2. Bara för att en bild är tydlig behöver den inte vara korrekt. Och alla har väl någon form av uppfattning om de flesta länderna förutsatt att man känner till att det finns. Jag reste en månad i Kashmir och Ladakh uppe i norr. Det var inte alls mycket folk. Var ute och vandrade i 4 dagar och såg inte ens 10 personer under hela tiden. I Leh var det inte fler folk än i en liten svensk by. Indien brukar ju kallas för en sub-kontinent för att det är så stor skillnad i olika områden.

   1. Säger inte att jag har rätt uppfattning, bara att jag tror att de flesta har någon form av uppfattning om just Indien. 🙂

 3. Tycker att argumentet att inte åka till länder på grund av deras regim är ett dåligt argument turism gynnar lokalbefolkningen. Dessutom får de se hur folk från andra länder lever. Har själv rest på egen hand i Myanmar, Kuba, Kina, Iran med flera. Iran är ett toppenland med kultur, natur och vänliga människor.
  Indien är ett av mina favoritlåtar var där första gången för 40 år sedan och landet har gått framåt med en allt större medelklass men visst det finns fortfarande mycket fattigdom och kvinnoförtryck. Skillnaden mellan land och stad är enorm, Många medelklass kvinnor är välutbildade och arbetar som läkare advokater m,m,
  Är lite förvånad att folk inte är mer nyfikna på andra länder att man inte vill resa till länder p.g. av säkerhetsskäl kan jag förstå men jag tror många är överdrivet rädda. Man hör inte det argumentet om att resa till Paris, London eller U SA.

  1. Hej Ulla! Tack för att du delar med dig av ditt perspektiv. Jag håller med om att bojkott av regim inte är effektivt eller leder till någon skillnad och jag själv tycker det vid sånna lägen är extra viktigt att åka dit för att föra samtal med befolkningen och se till att regimen hela tiden har ett öga på sig. Kul att du rest i alla dessa länder, Iran lockar verkligen mig och Indien vill jag absolut uppleva.

  2. Fast det beror ju på hur du reser. Du pratar inte särskilt mycket med lokalbefolkningen i ett arabland som chartertusist på all inclusive i en “compound”. En kollega till mig satt på fint hotell i ett sådant land och överraskades av att kvinnorna hade det så bra, uppassade av sina män vid buffén. Det är ju inte så det ser ut i hemmen hos de flesta.

 4. Väldigt intressant – om än något ovetenskaplig – undersökning! Tror dels att detta är mycket vilka länder som är top of mind och resmål som är mer berömda, tror kanske fler skulle välja Thailand än Pakistan om de var tvungna att välja exempelvis. Vore också intressant att fråga samma personer vilka länder de helst skulle vilja åka till och sedan jämföra länderna hos typ Amnesty.

  1. Ja det vore intressant, eller hos befolkningen i allmänhet för en facebook-grupp baserat på intressen kan ju aldrig vara representativ. Tror helt klart top of mind spelar in men oxå att det går lite olika mode-svängar i vad det ska vara coolt att dissa om du förstår hur jag menar.

 5. ja jag skulle gärna se en jämförande “studie” i vilka länder man VILL åka till:)
  Jag tror också att medier spelar en stor roll men också mainstream tänket… ” jag vill åka till en unik plats” eller helt omvänt …

  1. Hej Renate – kul att du lämnar en kommentar!
   Det finns nog flera sånna listor om vart folk helst vill åka och jag tror att den listan är precis lika färgad av varandra som vart folk inte vill åka till. Media spelar absolut en stor roll men oxå förväntan från andra om vad som anses vara länder som en ska vilja åka till.
   Ha det gott!

 6. Det ska bli spännande att se hur synen på Storbritannien, och framför allt då England, kommer att förändras framöver nu när de bytt riktning på flera sätt. Det kommer bli oroligt på flera sätt.

  1. Ja det blir spännande att se. Jag tänker att synen av ett land tar många många år, ofta decennium att förflytta så jag gissar att det är samma för britterna.

 7. Läste de flesta kommentarerna i Facebookgruppen och drar många liknande slutsatser som du gör. Såg ganska många som hade ganska många åsikter om diverse länder och verkade veta hur det var där trotts att det inte verkade som personen i fråga ens varit i landet. Och det verkar vara enormt populärt att aktivt välja bort Turkiet som resmål. Många får sin världsbild från nyheter, filmer och sina sociala medier och det är ofta en liknande bild som förmedlas och det är bara en liten liten del som lyfts fram. Som i Indien, det är ofta fullpackade gator där det är höga ljudsom visas. Och även om man åker som turist till ett land, hur bra uppfattning kan man få av ett land när man är på en veckas lång charterresa? Jag vet många som åkt till Turkiet flera gånger men inte har en enda turkisk vän, kan man veta hur ett land är och förstå kulturen om man inte känner har spenderat tid med någon som bor där?

  Och håller helt med om att bojkotter verkar vara ganska inkonsekventa. Vart slutar en resebojkott av ett land för att regeringen beter sig dåligt? Om man argumenterar mot att besöka ett land för att det ger inkomster åt regeringen så borde man väl bojkotta alla produkter från det landet också? Det ger ju också landet en inkomst. Och när har man tillräcklig kunskap för att aktivt kunna bojkotta? Vem straffar man mest genom att undvika att resa till ett land? Regeringen eller lokalbefolkningen som lever på turismen?

  Det är många frågor.

  Men det är en sak som gör mig både förvånad och upprörd. Det är när man skriver “det finns inget intressant i det landet”. Det finns såklart flera länder jag inte vill åka till i dagsläget av säkerhetsskäl men att säga att ett land inte verkar ha något intressant tycker jag känns lite arrogant. Jag är helt övertygad om att varje land har något intressant. Om det är människorna, naturen, maten, kulturen, religion eller något annat kan variera men att säga att det inte finns något intressant känns respektlöst.

  1. Du är så himla klok och jag är så glad för alla perspektiv du delar med dig av! Det berikar mig verkligen ska du veta!

   Jag vet inte om jag skulle säga respektlöst men däremot väldigt trångsynt att inte tro att det skulle finnas något intressant i som du säger, varenda land. Jag har nog inte så stora problem att folk inte finner något intresse i en vissa natur eller mat, men när arrogans för människor, religion och kultur skiner igen så tar jag ofta väldigt illa upp. Va fan, alla människor på den här jorden är ju genomvackra för allt vad de är, vart de än är, hur de än lever.

 8. Det där med att inte resa av etiska skäl kan ju va lite komplicerat känner jag, var drar man gränsen för vilka länder som är etiskt bra? Jag kan känna mig äcklad ibland över hur aboriginerna i Australien fortfarande behandlas av vissa och hur dåligt många av dem har det idag, och att försöken att gottgöra dem ibland känns lite konstlade och inte leder till så mycket konkret, men ändå är jag här och njuter av landet som berövats urbefolkningen..

  1. Håller helt med. Australien är ju ett land som folk inte ens skulle komma tanken på att bojkotta av den anledningen. Det är fördomar som får folk att bojkotta. Och ur många perspektiv borde vårt eget land bojkottas i så fall med tanke på hur samer hanteras. Men där är det många som ser mellan fingrarna. Lätt att dissa det som en inte har bra koll på.

 9. Kul vinkling! Jag tänker att jag vill åka till de flesta ställen, men det finns definitivt ställen jag är osugen på att åka tillbaka till baserat på tråkigheter som hände i det specifika landet. Dvs, helt kopplat till mina personliga erfarenheter. Tafsad på i Marocko = VILL INTE TILLBAKA! Irriterad på maken + befarat missfall på Sicilien = VILL INTE TILLBAKA. Typ så.

  1. Ändå synd om Sicilien som är så ratad av dig trots att landet och folket inte påverkade din upplevelse. 😉 Det finns ju så mycket mer att se så det finns väl egentligen ingen anledning att tvinga dig tillbaka till ställen du känner ett motstånd inför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *