Magiska mixen: Chokladprovning OCH lakritsprovning i Stockholm

Posted on

Stockholm bjuder på chokladprovning OCH lakritsprovning under samma kväll. Ett vinnande koncept i ultimat smakkombination. Varför välja när du kan få båda? Tänk att en böna och en rot kan vara kraft till en sådan upplevelse och smaksensation. 

En vanlig sketen onsdag förgylldes av 90 minter aromlycka. Alla smaklökarna fick sig en omgång och jag har framför allt njutit av lakrits som aldrig förr. En chokladprovning och lakritsprovning går ofta ut på att få pröva olika typer av choklad och lakrits och det är då en inser att det är skillnad på choklad och choklad och att riktig lakrits smakar något helt annat än en lösviktsgodiset.

chokladprovning lakritsprovning stockholm
Vi möttes av en glad tallrik med stora kontraster där chokladprovning och lakritsprovning verkligen gav effekt

Choklad- och lakritsprovning i Stockholm

Kvällens besök var hos Choklad o Lakrits på Kungsholmen i Stockholm där vi bjöds på 45 procentig mjölkchoklad, kakaonibs, lakritsrot, salmiakpastiller och sötlakrits som faktiskt var god (annars ingen favorit för min del). Är en ute efter en djuplodande chokladprovning finns det risk att bli besviken. Det är tydligt att ägaren älskar och brinner mer för lakrits men eftersom det är själva mixen av choklad och lakrits som är så fantastisk och det som säljs in är konceptet klockrent.

chokladprovning lakritsprovning stockholm
När vi fick se ett exempel på hur lakritsen ser ut när den kommer till industrin för att tillverkas och bli till godheter

Vad jag fick lära mig på denna choklad- och lakritsprovning

  • Lakrits är egentligen en smaksättare och har en så kraftfull smak att det bara är 3-8 procent i produkterna.
  • Kakaobönan kommer ursprungligen främst från syd- och centralamerika men den största produktionen finns främst i Afrika.
  • I Finland och många andra länder är lakrits synonymt med sötlakrits. Saltlakrits heter salmiak och skapas av lakrits som smaksätts med en mix av ammoniak och saltsyra.
  • Den där magiska mixen av choklad och lakrits kommer från Island. Kombinationen har dissats men som den godiskonsumerande personen vet att detta exploderat de senaste tio åren. Dumle, Plopp, Marabou, Fazer för den som vill ha kvantitet och t ex Johan Bülow och Malmö chokladfabrik om en söker kvalité.
Chokladprovning lakritsprovning stockholm
Så mycket att välja mellan

Nordiska och globala influencer

Tänk att jag älskar att vi får möjlighet att smaka på delikatesser och smaktivoli från hela världen. Mest av allt gillar jag fusions, alltså när två olika matkulturer eller råvaror, kryddningar, tillagningar möts. Tack och lov kunde Islands egen succé exporteras när deras ekonomi hade rätat på sig för ett 10 år sedan. Ännu en anledning att ha öppna gränser och att utbyte förgyller livet. Jag älskar Sverige men jag älskar världen ännu mer.

Chokladprovning lakritsprovning stockholm
Chokladkakor där innehållet är garanterad från ett enda land
Chokladprovning lakritsprovning stockholm
Dags att shoppa loss. Den glada till höger är Eriks mamma som är den vi tackar för att hon gav oss detta i julklapp
Chokladprovning lakritsprovning stockholm
Produkterna jag köpte som fick leka stilleben så jag fick öva att fota lite. Den bruna Draumur är en av de isländska originalen med chokladöverdrag på lakritsstänger.

Läsa mer om gottis

Kan du inte få nog av lakrits kan du läsa mer hos Jennifer som bor i lakritsens Mecka Finland om när hon besökte lakrits- och salmiakfestivalen. Den ordnas av samma ägare som bjöd på vår choklad- och lakritsprovning.

Jag har tidigare bakat polkagrisar i Gamla stan, en precis lika intressant och god upplevelse som Stockholm erbjuder.

Vill du göra din egen chokladprovning och lakritsprovning går det fint att boka eller beställa produkter från Choklad o Lakrits webbshop.

4 thoughts on “Magiska mixen: Chokladprovning OCH lakritsprovning i Stockholm”

  1. Vad kul! Jag bodde på Island ett år för ungefär 25 år sedan. Choklad och lakrits i kombination var omåttligt populärt då! Känner igen Draumur (uttalas Dröjmur) på bilden! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.