Mina nio favorit-löpar-städer och jag älskar springturism

Posted on

Löpar-städer, städer runt om i världen där springturen blir en del av resa. Där springturism ger en extra dimension i upplevelsen av landet och där kulisserna är bästa tänkbara motivation. Här är mina nio favoriter – vilka är dina?

I varje ny stad jag besöker försöker jag lägga in ett löp-pass. Delvis för att jag för egen del vill göra två träningspass i veckan men framför allt för att springa sig igenom en stad är en av de bästa sätten att uppleva den. Det finns stunder då träning och turism krockar och då väljer jag i dessa fall alltid turism. Det kan innebära pausa för att ta kort eller välja en viss väg för att den känns intressant även om det tvingar mig att stanna vid fem trafikljus. När allt kommer omkring är träningen en bonus och ett medel, att upptäcka och uppleva är målet

Jag har ett gäng joggingrunder runt om i världen i benen och funderade på vilka mina favorit-löpar-städer är. Att komma på kandidater till den listan var inte svårt. Utmaningen blev snarare att välja ut några stycken och inte rabbla upp alla.

Kriterier för en bra stad att springa i

  • Bra underlag. Det kan vara grusvägar i stora parker, trädäck längs vattnet eller anvisade banor att motionera på.
  • Relativt centralt. Vet inte om det finns någon stad här i världen som inte har något typ av motionsområde. Frågan är hur lättillgängligt och centralt området är för en turist på besök.
  • Motiverande omgivning. Det kan vara mycket att titta på eller andra människor som tränar.

Nio favorit-löpar-städer

I inbördes ordning

1. Amsterdam: Grönskande Vondelpark

Vondelpark är enligt mig Amsterdams vackraste park med allt från stora breda gå-cykel-inlinesgator till mindre grusvägar. Omgiven av grönt i alla toner, diverse olika fåglar, pop-up-marknader vissa dagar i veckan och stillsamma dammar.

Löprunda: Ett yttervarv i parken är 3,5 kilometer.

⇒ Läs mer om Mattips i Amsterdam

löpar-städer

2. Brisbane – Story bridge och boardwalk

Genom hela Brisbane på Australiens östkust rinner Brisbane River. Den korsas av broar och båtar som går som kollektivtrafik så en runda kan bli nästan hur kort och lång som helst. Längs stora delar av floden finns boardwalks och konstverk, ständigt omgiven av en fin stadsbild.

Löprunda: Ett varv mellan broarna Victoria Bridge och Story Bridge är 9 km, perfekt för löp eller powerwalk.

⇒ Läs mer om Östkusten i Australien

3. Budapest: Motionsön Margaret Island

Några stenkast från city ligger Margaret Island. En ö för träning, utomhusbad och skön fristad från stadspulsen. Runt hela ön finns en utmärkt löpslinga med anpassat underlag och markeringar varje kilometer. Dricksvattenstationer, utegym och bollplaner. Tydliga anvisningar och en liten 4H-gård mitt i allt. Hela ön kändes sund med riktigt trevlig stämning.

Löprunda: 5 km ett varv runt, går även att korsa ön för att springa ca 7-8 km, eller såklart kortare sträcka om så önskas.

⇒ Läs mer om Mat i Budapest och aktiviteter att göra

löpar-städer

löpar-städer

4. Lima: Kärleksparken och kattparken

I Lima kan det vara riktigt varmt då staden är belägen i en öken med subtropiskt klimat. Havet fläktar svalkande och längs med kusten har de valt att bygga en flerfilig motorväg. Den som vill träna gör det med fördel högre upp i staden  med utmärkt utsikt och fina promenadstråk.

Löprunda: Från parken Mira Flores till Park of Love och vidare till den kända kattparken vars riktiga namn är John F. Kennedy Park är det 3 km vilket givetvis kan förlängas i båda ändar.

⇒ Läs mer om vad om finns att Se och göra i Lima

5. Malacka: Street art längs vattnet

En av de absolut mest romantiska städer jag sprungit i är den lilla staden Malacka i Malaysia. Kreativiteten har flödat på husfasaderna och den lilla floden Melaka river ringlar sig fram genom staden och längs i princip hela finns antingen gångbanor eller boardwalks. Att springa längs vattnet och vända över på lämplig bro och sen springa hela vägen tillbaka gör att en helt kan slappna av utan att behöva tappa bort sig.

Löprunda: Med Clock Tower som utgångspunkt och upp till The Shore Oceananirum och tillbaka är det knappt 6 km.

⇒ Läs mer om Mysiga Malacka

6. San Francisco: Backträning och Golden Gate-bron

I San Francisco är löpalternativen många. Över Golden Gate bron och tillbaka, längs stranden med Alcatraz i bakgrunden eller upp och ned för valfri backe. Här går det att skapa minst sagt varierad träning för den som önskar.

Löprunda: Golden Gate bron är 2,7 km lång och på båda sidorna finns två stora parker att strutta runt i före eller efter.

⇒ Läs mer om Fyra städer längs USA:s västkust

löpar-städer

7. Singapore: Marinan eller Gradens by the bay

Singapore har bästa tänkbara utsikt för springturer. Ett alternativ är att springa Marian Bay runt som kan förlängas genom att springa längs Boat Quay och Clarke Quay. Ett annat är att springa runt i Garden by the bay som jag personligen skulle kunna spendera en hel weekend i.

Löprunda: Marina Bays minsta varv är 4 km och yttervarvet i parken Garden by the Bay är 3,5 km och då finns det otaliga vägar kors och tvärs att välja mellan

⇒ Läs mer om Singapore

löpar-städer

8. Visby: Ringmuren runt

En av Sveriges vackraste städer passar ypperligt att springa ett varv runt. Längs med muren finns bra springstigar och längs med vattnet bra gångbanor. Välj med fördel en vecka då det är lite mindre folk om du vill slippa trängas.

Löprunda: Yttersidan om muren och ned längs vattnet och sen tillbaka till startpunkten är ca 4 km

⇒ Läs mer om Att göra i Visby

9. Warzsawa: Bland ekorrar i Łazienki Park

Warszawa har en av de maffigaste parkerna jag besökt. Gigantisk på alla sätt och slukar tusentals människor utan att det ens märks. Några turistspots finns det där folk samlas men i övrigt finns det gott om utrymme

Löprunda: Ett varv runt hela parken är drygt 5 km men antalet vägar att välja mellan är fler än vad de flesta orkar springa.

⇒ Läs mer om Att äta i Warszawa

  löpar-städer

Sammanfattningsvis

Min slutsats efter att ha formulerat detta inlägg är att det finns väldigt många bra löpar-städer. Det glädjer mig enormt eftersom goda förutsättningar för att träna uppmuntrar befolkningen att vara hälsosam. Såklart spelar det roll vart i staden du bor men med kreativa tankar går alltid träning att få till. För ännu mer inspiration köp Vagabonds guide till Världens löpning.

Läs mer på temat Vagabondform och springturism

Springturism – sex varför och när träna utomlands?

Träna på resan: Fem konkreta tips – så får du till det

Den värsta springturen i mitt liv

Vilka är dina favorit-löpar-städer?

5 thoughts on “Mina nio favorit-löpar-städer och jag älskar springturism”

  1. Budapest måste jag verkligen prova på springlyckan i. Lima såg heller inte helt fel ut. Hörde dock av mina föräldrar som precis kom hem därifrån att det fanns massvis med gatuhundar och det är något som gör att jag inte reser till S.Amerika. Tyvärr.

  2. Jag måste slå ett slag för morgonlöpning i Rom! Mkt trafik och mkt turister, men oj vilken feeling att springa till Spanska Trappan och fota groupie innan vi sprang hem till tröttisarna på hotellet igen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.