Se och göra i Lima i Peru

Posted on

Lima, världens näst största stad i en öken och huvudstaden i Peru. Åk hit om du vill njuta av utsökt limedränkt fisk, ta långpromenader längs Limas kust och lyxa till det med ljuvlig massage. Detta är del två av två om Lima. 

En uppdelad stad med uppfräschade turistområden och en down town med tydligt spanskt avtryck. En drömstad för en foodie, det peruanska köket spås vara vårt nästa stora kök.

Se och göra i Lima

Lima är segregerat. När vi kom till hotellet blev vi rekommenderade att inte röra oss down town under kvällar. Kändes märkligt att vara i en stad där city center är så dodgy att vi inte ens borde åka dit. Vi bodde i Miraflores, ett stort prydligt område som är väldigt turistanpassat men som ändå känns sydamerikanskt. Det finns speciella Miraflores-värdar som vandrar omkring. Och visst känner jag mig trygg och jag trivdes i området.

Vandra genom parker i Lima

Miraflores ligger längs kusten och har en boardwalk med uteträningsredskap, bänkar och små parker som dyker upp här och där. Parque del Amor, Kärleksparken, som anlades 2014 är en av de mer kända. Fullt med kärlekspar som sitter på de mosaiktäckta bänkarna och håller om varandra. För en som gillar parker är det här rena drömmen! En annan park värd ett besök är Parque Central de Miraflores eller kattparken som snarare är dess rätta namn. Det var katter överallt! De solade, tvättade sig, vässade sina klor, väntade på att någon turist skulle klia på dom eller ta en selfie. Gissar att de är street cats utan hem även om de såg väldigt välmående ut. Vi såg nästan inte en enda gatuhund i Lima vilket kanske förklarar varför det finns så många katter som tagit plats.

Kärleksparken

Tre av katterna i kattparken

Äventyr längs stranden

Stranden är det lite si och så med. Det ligger i ett gäng surfare som verkar trivas och temperaturen på vattnet är skön. Men någon vidare playa med sand är det inte. Istället består stranden av runda stenar från två till tio cm i diameter och det gör ont att gå barfota, både för att det bränns och för att sten är hårt, surprise! Att ta sig i vattnet var en utmaning och jag ramlade när de starka vågorna slog in så den upplevelsen hamnar inte på topplistan. Har läst att det ska finnas bättre stränder i de södra delarna av Lima men var aldrig där själv.

Stranden sett från boardwalken

Shoppa i Lima

I södra delarna av Miraflores finns det toppfräscha shoppingcentret Larcomar som både fylldes av medelklass locals och turister. Där var det skönt att vandra omkring och kolla på folk. Några kvarter därifrån fick jag feeling och handlade tre klädesplagg, de första för den här resa!

Larcomar med både butiker och ställen att käka på

Historiska byggnader och livliga torg

Vi gick ett varv runt Plaza de Armas och jag njöt av att kolla på pampiga byggnader som Cathedral of Lima och presidenthuset. Vi kikade in gastronomimuseet men det kan jag lika gärna ha ogjort. Bara information på spanska och ganska tråkig utställning. Vi testade även en free walking tour, vilket vi gjort i flera andra länder och varit jättenöjda, men här var det faktiskt riktigt dåligt så vi hoppade av efter 20 minuter. Inga bad feelings från vårt håll, en free walking tour bygger på dricks och är en inte nöjd kan en vara skippa att betala utan att känna sig lurad.


Cathedral of Lima framför Plaza de Armas

Presidenthuest

Vi gick till den gigantiska San francisco de Asis, en kyrka och kloster som vi betalde en slant för att få strosa omkring i. Trodde vi. Det vi betalade för var en timmes lång guidad tur på spanska så vi smet ut efter halva tiden, men under den tiden hann vi se flera väldigt väl utsmyckade och välbehållna salar, några skeletthuvuden samt det mest anrika och bevarade bibliotek jag sätt, riktig coolt. Hade vi stannat kvar hade vi fått gå ned i katakomberna (gamla gravar) men vi var för rastlösa för att fullfölja.

San Francisco de Asis

Ceviche är värd en egen rubrik

Bäst med Lima är parkerna och cevichen och även om jag inte känner att jag måste åka tillbaka till Lima tycker jag “there is not much to do” är en orättvis bild av en av Sydamerikas största städer.

Läs mer

Alla inlägg från Sydamerika finns i kategorin med samma namn och samma sak med inlägg från Peru. Jag har även skrivit Ett första möte med Lima.

8 thoughts on “Se och göra i Lima i Peru”

  1. Lima lockar iaf mig, som en del av en lite längre resa i Peru 🙂 Kattparken måste jag skriva upp på min to do-lista… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.