Springturism – sex varför och när träna utomlands

Posted on

Springturism – samlingsordet för att träna och samtidigt uppleva resmålet – ökar i popularitet. Men varför springa på semestern och när på dygnet passar det egentligen som bäst? Det försöker jag reda i detta inlägg. 

Springturism – att träna för att uppleva

Det finns många anledningar till att träna och lika många att göra det just när du reser. Jag har tidigare skrivit inlägget Träna på resan: Fem konkreta tips – så får du till det och fortsätter nu med detta inlägg som jag hoppas ska motivera dig ytterligare.

Vi har alla våra olika orsaker till att anstränga oss fysiskt på resan. En del för att de generellt vill hålla sig i form för att orka mer och uppleva mer, andra för att själva motionerandet är en del av resan. Att springa och turista, springturism helt enkelt.

För mig handlar inte springturism enbart om att springa. För mig betyder springturism att i kombination motionera och uppleva resmålet. Det kan gott och väl ske genom stillastående tåhävningar vid Karlsbron i Prag för att kolla på människor eller längs med en fårhage med magnifik utsikt som i inläggets huvudbild från Nya Zeeland.

springturism utomlands
Mina näsborrar har en förmåga att få vingar när jag är ute på löprundor, här en tur förbi twintowers i Kuala Lumpur

Varför springturism?

I det lilla finns det massor med skäl till att utöva springturism, här är några.

  1. Du får se vardagen – när du springer kan du ha fokus på det lilla. Människor, everydaylife, vanliga kvarter. Sopgubbar, dag-walkers, pendlare.
  2. Du får motionera – mer behöver väl inte sägas. Den största vinsten av alla.
  3. Du ser nya ställen – löprundor brukar ta mig till gator och områden bortanför turiststråken och ger mig fler bilder av staden jag befinner mig i.
  4. Du möter leenden – jag försöker heja och le varje gång jag möter människor. Ju mer oväntade befolkningen är över att se en kvinna jogga ju större gensvar. Det ger kraft och pepp. Och kanske bryter jag några könsroll-barriärer när jag ändå är igång.
  5. Du är helt miljövänlig och hälsosam – om än ett minimalt skäl men när resor sliter som de gör på planeten så kan du åtminstone se till att hålla dig i god form för att hålla dig frisk och stark.
  6. Du inspirerar andra – andra som vill träna på resan eller andra i området du springer i blir kanske peppade av att se att du får till det – och kan du, så kan ju jag.

 

springa utomlands
Här sprang jag förbi ett vanligt (eller ovanligt) hus i Malacca i Malaysia med en liten kaktusodling och mysigt kaos

Vart och när kan jag springa utomlands?

Generellt tycker jag att de bästa springturerna i städer görs på morgonen, när staden håller på att vaknat, innan trafiken är i full gång och puckeln av att alla människor ska rymmas på gatorna pikar. På många semesterorter är också morgonen den bästa stunden rent temperaturmässigt.

Mitt i city – undvik rusningstrafik

Det är ganska sällan det lämpar sig bra att springa mitt i city. Oftast är det trångt och kräver många stopp vid gatukorsningar och annat. Ändå gillar jag den här typen av löpning för att det ofta ger möjlighet att springa och se på sevärdheter samtidigt. Jag blir faktiskt motiverad av att springa ett varv runt Florens gigantiska kyrka. Välj med fördel att springa när mindre folk är ute.

träna utomlands springturism
Storkyrkan i Florens var ju i sig ett 400-meterslopp att ta sig runt, motiverande som tusan i morgonstrålarna

I parker – hela dagen

Städer med stora parker tycker jag alltid om lite extra. Särskilt eftersom de riktigt stora sällan känns knökade och med åren har allt fler fått utegym och tydligare anvisningar för motionärer vilken del av vägen som är deras. I många städer är parker omgivna av staket eller murar vilket kan ställa till springplanen om det bara finns några få ingångar som inte är så tydliga i maps. Flest motionärer brukar det vara kvällstid efter att folk jobbat. Central Park i New York är en av de mest kända och några anda tips är Vondelpark i Amsterdam och Lazienki i Warszawa.

springturism
I Central Park kan en till exempel råka springa förbi det här lilla slottet med tillhörande sköldpaddsdam

I bostadsområden – när folk tar sig till och från jobb och skola

Jag tycker att bostadsområden är allra bästa att springa i när folk rör sig som mest. Om du vill se människornas vardag ska du se till att befinna dig i deras everyday-life när de förflyttar sig. Där kommer du också sticka ut som en främling, eftersom de har koll på sin neigbourhood, och få flest leenden och hejarop. En av mina mest minnesvärda löpturer har jag från Dar-es-Salaam av just dessa anledningar. En brasklapp dock för att kartan kan vara en utmaning, återvändsgränder kan uppstå utan att maps riktigt är uppdaterat och i kampen mot den gassande solen som stiger snabbt var jag nästan utslagen när jag kom hem strax efter 07.

träna utomlands
Dar es Salaam, en stilla morgon innan solen krämar ur alla tillgängliga svettdroppar

Längs boardwalks i kvällssolen

Min absoluta favorit är att springa längs boardwalks. Ofta är de byggda av trä vilket är relativt skonsamt för knäna, de innebär ofta väldigt härliga utsikter med vatten på ena sidan och bebyggelse på andra. Du tränar med andra och att nicka till och säga hej brukar ge familjär stämning. Temperaturen är oftast utmärkt och det går lätt att hålla ihop hela träningen utan avbrott.

springturism
Malacca i Malaysia hade en underbar boardwalk längs hela vattnet med färggranna hus, fanns något att titta på precis hela tiden.
springturism
En annan boardwalk, denna gång i Brisbane i Australien, harmoniskt minst sagt

Hoppas du hittar tid och kraft för att motionera och springturista på din nästa resa!

Vill passa på att tipsa om Facebook-gruppen Vagabondform för alla som tränar för att resa, tränar på resan eller reser för att träna. Välkommen!

8 thoughts on “Springturism – sex varför och när träna utomlands”

  1. Peppigt inlägg! Jag försöker komma ut på löppass på morgonen innan frukost när jag är ute av samma skäl som du anger. Springturism. Då är det sällan monstertempo och jag tillåter mig att stanna i korsningar och annat. Och på tal om korsningar. Att springa på Manhattan är rena matematikintervallpasset. Intervaller mellan kvarteren och dess gatukorsningar PLUS att hålla koll på vilken gata man är på rent nummermässigt. Pröva om du inte gjort det. 🙂

  2. Förr när jag löptränande på riktigt och inte som nu någon gång då och då när lusten faller på, så var joggingskorna alltid med på resan. Inte ofta längre. Vilket är konstigt för jag älskade verkligen de där stunderna, ofta tidigt på morgonen, sakta joggandes, gärna lite vilse, i främmande land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *