Resereflektion nr 43: Evelina gör en värderingsresa

Posted on

Värderingsresa, en resa som påverkar ens värderingar. Saker förändras, nya saker kommer till vår kännedom. Vi bestämmer oss för att inte längre slå våra barn, att plastbanta våra hem, att börja sopsortera. Några slutar flyga. 

Nya insikter, samma kunskap får större erkännande, tvingande lagar. Det finns många anledningar att ändra sina beteenden, ibland för att ens värderingar förändras. Efter flygdebatten har Evelina som bloggar på Earth Wanderess tagit ett rejält snack med sig själv. I mer än fyra år har hon rest på heltid och nu har hon satt flygstopp. Nu blir det till att resa på annat sätt. För att hon kan utifrån hur hon lever sitt liv. Det är ett aktivt val hon gör.

värderingsresa
Resefilosoferande. Här sitter Evelina i Uruguay, kanske tänker hon på resor och dess konsekvenser. Vilket avtryck hon vill göra, vilka möjligheter hon har. Denna och headerbilden är lånad från Earth Wanderess.

Min värderingsresa

Jag är långt ifrån att ta Evelinas beslut men det inspirerar mig verkligen. Jag vill säga: Kan hon så kan jag. Jag vill resa lika mycket men minska mitt flygande. Alla människor kan förändras och jag ser fram emot att följa min egen inre resa oavsett vart den tar mig. Många tankar gror och bubblar, problemlösning pågår.

Om vi förutsätter att jag aktivt väljer att inte vilja resa mindre eller se mindre av världen, hur kan jag då ändå flyga mindre? Det ska jag fundera på och kanske kommer mitt beteende ändras och kanske även jag gör en värderingsresa där jag inte sätter mitt nöje framför miljön eller när jag prioriterar upp klimatet före andra värden jag ser att resor ger värden i stort.

När har du gjort, eller tror du kommer göra, en värderingsresa?

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

6 thoughts on “Resereflektion nr 43: Evelina gör en värderingsresa”

  1. Det känns angeläget med en ständigt pågående värderingsresa, en självkritisk blick som skärskådar de egna handlingarna. Där har miljö- och klimatfrågorna en självklar plats.

  2. Ska bli en fruktansvärt rolig resa att lära mig, och andra, hur man kan resa istället. Finns säker hur många alternativ som helst som vi bara inte tänkt på innan för att vi inte har behövt.

    Tack för att du delar min nya resa 😄

  3. Jag tänker väl att de flesta resor är värderingsresor. Det att förflytta sig (säger man så på svenska?) gör man ju på så många plan.
    Och vill man fortsätta resa men flyga mindre så är ju ändå recepten ganska enkla. 🙂

    1. Förflytta sig, ja 🙂 Ja av att resa kan ens värderingar förflyttas, men jag menar nog snarare att Evelina har gjort en förändringsresa med sina värderingar inte en resa geografiskt… Håller helt med, allt beror ju såklart på prioriteringar och förutsättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *