Visum till Ghana – att söka turist-visa steg för steg

Posted on

Visum till Ghana behövs innan du kan resa in i landet och att ansöka om visa är inte så svårt som det först kan kännas. Här finns en steg för steg guide som gör att do it yourself blir fullt möjligt. 

Sverige är det land, efter Tyskland, som ger tillgång till flest länder utan visum. Att vara svensk medborgare gör oss alltså spontanvälkommna till hela 176 av 218 destinationsländer runt om i världen. Det är sällan vi behöver söka visum i förväg till skillnad från Afghanistan som bara kan resa till 25 länder utan visum. Det är långt ifrån en rättvis värld vi lever i där alla medborgare runt om i världen har samma möjligheter. Ghana är en av de länder som kräver en visum-ansökan för svenska medborgare och med detta inlägg hoppas jag att det känns plättlätt att göra den ansökan.

Här finns mer praktiska tips eller erfarenheter från min resa till Ghana

Söka visum till Ghana

När jag insåg att Ghana kräver visum via den danska ambassaden blev allt plötsligt mer omständigt. Jag hade inte haft en tanke på det och plötsligt blev det bråttom att boka boenden eftersom det krävs för att kunna söka. Det som i början kändes som en krånglig hinderbana visade sig gå som en dans när det gjordes steg för steg. Det finns väldigt detaljerade och tydliga instruktioner på ghanaembassy.dk så att utgå från den sidan efter att du läst detta inlägg kommer göra att du fixar att söka helt på egen hand. Nedan har jag sammanfattat dem på svenska och försökt göra själva processen mer görbar.

visum till ghana
Mina ansökningshandlingar redo att skickas iväg

Ansöka om visum till Ghana – det här behöver du fixa

Det finns flera sorters visum beroende på längd och anledning att resa till Ghana. Detta inlägg har turist-visum och ett singel-reseinträde som utgångspunkt. De andra typerna av visa skiljer sig något men i stort är det samma. Den stora skillnad är att du behöver en officiell inbjudan eller bekräftelse om du ska arbeta eller studera i landet. Det sägs att det även ska gå att lösa visum vid flygplatsen men jag skulle personligen aldrig chansa och behöva börja min resa med att köa och strula med myndigheter för att få komma in i landet. En resa till Ghana förtjänar en bättre start än så!

Visum till Ghana – steg för steg

 1. Fixa ett nytaget passfoton
 2. Fyll i blanketten – Där ska du ange passnummer, flightnummer, adress där du ska bo som referens, varför du ska resa in i landet m.m.
 3. Skriv under med din bästa autograf
 4. Kolla i denna tabell över hur mycket du ska betala och fyll även i vilket typ av visum du söker. Jag betalade 800 danska kronor till Danske Bank. Detta inkluderade själva ansökningsavgiften, transferkostnader från utländsk bank samt porto för att returnera passet. OBS! 800 danska kronor gäller singel entry (B1), dubbelkolla summa och mottagare på officiell hemsida.
 5. Lägg i pass, adresserat kuvert, dina ansökningshandlingar med foton, bekräftelse på bokning för boende och flyg samt kopia på ditt vaccinationskort mot gula febern och kvitto på att du betalt ansökningsavgiften och posta allt till: Consular Section, Ghana Embassy, Egebjerg Alle 13, DK – 2900 Hellerup, Denmark
 6. Håll tummarna och vänta.

Jag tycker alltid det är lite läskigt att skicka pass med ambassaden som adress, känns som uppenbart lovligt byte för fel posthanteringshänder. Om det känns otryggt går det att lämna in och hämta ut passet direkt på ambassaden, men det kräver ju en tripp till Köpenhamn.

Jag fick mejl när min ansökan var mottagen med en bekräftelse på att mitt ärende var ”in process”. Blev ärligt talat rätt imponerad av dem. 12 dagar senare fick jag ett nytt mejl om att min ansökan var ”processed”. Därefter en avi och så gick jag till närmaste ombud och hämtade ut det. Smidigt värre!

Hur långt innan behöver en visum-process börja?

För att ge sig själv marginal rekommenderar jag att börja ansökningen för visum till Ghana minst fem veckor innan avresa.

 • Vecka 1 för att fixa själva ansökan. Ta foton, kopiera, fylla i blankett, lösa betalningen osv. Fokuserat tar detta inne mer än någon timme men det är ju sällan det finns en kopiator i vardagsrummet så det blir lite led- och ställtider.
 • Vecka 2 och 3 processas visumansökan hos ambassaden. De anger att det tar 10 arbetsdagar för en vanlig ansökan, 3 arbetsdagar för express men det nästan dubbelt så dyrt.
 • Vecka 4 reserv om du behöver komplettera något så att ansökningstiden drar ut på tiden. På hemsidan står det att ofullständiga ansökningar inte kommer att hanteras så bra med reservtid om något måste göras om.
 • Vecka 5 sömsmåns-veckan, dags att hämta ut och alltid skönt med lite marginaler så ingen resestress uppstår.

Är du som jag en person som reser mycket kan det dessutom krävas extra framförhållning om passet som i mitt fall behövde hänga med till Budapest en dryg månad innan Ghana-resan. Då gäller det att hitta en lucka på minst tre veckor där en klarar sig utan sitt pass.

Användbara länkar

Sveriges Ambassad i Nigeria (som även innefattar konsulatet i Ghana)

⇒ Utrikesdepartementets app Resklar (sjukt bra) om alla länder kan laddas ned här

⇒ Direktlänk till visumansökan hos Ghanas ambassad i Köpenhamn som även gäller för Sverige

Lycka till och hör av dig om du har några frågor! 

Fler inlägg om Ghana finns i kategorin Ghana

50 thoughts on “Visum till Ghana – att söka turist-visa steg för steg”

 1. Man må også huske på å ikke søke for tidlig, siden visumet gjelder for innreise innen tre måneder etter utdtedelse. Da vi kom fra Togo og skulle inn i Ghana nå i februar, var det en i gruppen som måtte ordne nytt visum på grensen (og det tok lang tid) fordi visumet hans hadde gått ut på dato. Han hadde reist i Vest-Afrika siden november, og hadde søkt visum i god tid før han dro hjemmefra. I utgangspunktet smart tenkt, men så var det ikke så smart likevel.

  1. Linda Vismer, du är inte reseproffs, du är SUPER reseproffs. Min enda resa till Afrika, sjöman till Casablanca. Afrikas absolut finaste city, ever. Men nu till Västafrika. Hur mycket HIV där? Någon mycket arg, säger vest kör med felaktig propaganda mot v Afrika. Vad är troligt?

   1. Hej Ingolf! Jag kan inte svara för hur stor risken för HIV är i Ghana, jag skulle gissa att det är olika i olika områden men överlag inte jättestor. Framför allt handlar det ju om vad du gör när du är där. HIV kommer ju som bekant inte flygande genom luften, du måste ju utbyta något typ av saliv/slem/sperma/blod och det kan du ju mångt och mycket styra över själv. Tror det är rätt lugnt 🙂

  1. Tackar, det står ”Visum för svenska medborgare kan även enligt uppgift erhållas vid ankomsten till Accras flygplats. Ambassaden rekommenderar dock att denna uppgift kontrolleras med Ghanas ambassad i Köpenhamn inför varje resa då regler kan ändras utan att besked har lämnats till ambassaden.” . Enligt uppgift känns snäppet för vagt för mig så jag vill inte chansa men antar att vi alla trivs med att leva med olika mycket spänning i livet. + snyggt med visum i passet..haha. Jag skickade det som vanligt, antar att rekommenderat också går men hittade ingen info om det på sidan, det kanske alltid går, vet du?

   1. Ah, jag som läste för dåligt.

    Nja. Jag tänker väl att svenska pass är ganska attraktiva på marknaden och visst, om du förlorar passet så är det ju lika illa oavsett du skickar det som rekommenderat eller inte.

 2. Jo det där med visum är viktigt. Själv har jag ju två pass just av den anledning att jag reser mycket till länder där visum krävs. Så när mitt pass ligger på en ambassad någonstans har jag alltid ett annat pass som jag kan resa med.

   1. Det funkar fint att ha två pass. Väldigt praktiskt när man reser mycket. Skriv en motivering till Polismyndigheten innan du bokar tid för pass. Jag brukar skriva att jag ska resa till länder som inte tål varandra. (Dvs länder som nekar inträde om man har en stämpel från vissa länder, tex Israel, USA, etc.)

 3. Hur många dagar tog det från att du skickade ansökan tills att du fick tillbaka passet med visa? Jag har precis skickat in en ansökan, och har ett flyg till Ghana bokat om tre veckor, så just nu är det lite för spännande…

  Hoppas du får en härlig resa!

 4. Hej, hur gjorde du med posten? Har läst att man ska bifoga någon prepaid kuvert så att de kan använda den att skicka passet tillbaka till dig, men förstår inte riktigt hur det fungerar och vad är det som jag måste bifoga på ansökan 😀 Du fick passet skickat till närmaste ombud?

  Tack!

  1. Hej Vime, kul att du frågar! när du skickar in själva passet och ansökan så lägger du även med ett kuvert där du förskrivit din hemadress som passet ska skickas till. Sen när du betalar in avgiften för visumet så sätter du även över en summa för porto. Sen frankerar ambassaden ditt kuvert med din adress och skickar det till närmaste ombud. Blev det tydligare?

 5. Hej Linda,

  tack för svaret! Är dock lite förvirrad fortfarande haha. Alltså betalade du portot till Sverige i samband med hela visumavgiften på nätbanken? På ambassads sida står det att man ska betala +150dkk extra för postage men trodde att det är bara någon administrativ avgift? Vet du vilken ytterligare summa ska jag betala så att jag ska få passet hem till Sverige?
  Tusen tack!

 6. Hej!

  Du gav bra info! Men min fråga är, måste man även ansöka om visum för mellanlandning?
  Jag ska först till Amsterdam och sedan byta till flyg mot Ghana.

   1. Hej igen,

    Slutdestinationen är Ghana och jag har redan skickat visum till ghananska ambassaden och fått tillbaka passet.
    Men när jag gick in på ticket.se(där jag beställde biljetten)stod det något om ”visum för mellanlandning” så jag hoppas att jag inte har glömt något.

    1. Hej
     Jag har aldrig hört talas om visum för mellanlandning men jag är ingen expert. Så länge en befinner sig på flygplatsen mellan två flighter så är en internationellt mark så då ska inte visum krävas. Plus att i just ditt fall så krävs det inget visum för Nederländerna eftersom det är inom EU. Förutsatt att du är medborgare i ett EU-land då såklart.
     Hoppas du får fin resa!

 7. Hej! Kul att få läsa om din ansökan om visum! Det hjälper! Däremot har jag, kanske en dum fråga, men hade du bokat och betalt din resa innan du ansökte om visum? Det står att man ska ha ’flight confirmation ticket’ vilket som jag förstår är en bokad resa. Tänker om man blir nekad sitt visum så har resan gått förlorad.. eller hur har du något tips kring det?

  Tacksam för svar 😊

  1. Ja, bokad resa krävs. Både flyg och boende, de vill veta att du har en plan för vart du ska befinna dig och veta vart de kan leta om nåt är skumt.
   Den risken finns såklart men om du är en helt vanlig svensk tror jag inte du behöver oroa dig alls för att inte få komma in i landet. Om du blir nekad är det nog snarare för att du inte ansökt korrekt. Lycka till!

 8. Hej Linda,

  Hoppas allt är bra med dig! Jag och en vän har hamnat i lite av en knipa och skulle jättegärna få ditt råd! Vi har bokat en resa till Ghana om 9 dagar (4e Juli till 23 Juli), men idioterna som vi är, insåg inte vi att det krävdes visum förs nu! Har frenetiskt försökt se på hur vi kan lösa detta och hittade din underbara post! Skulle du kanske kunna hjälpa oss angående vad som gäller? Behöver vi söka visum innan eller går det att lösa på plats? Och om vi måste söka visum krävs verkligen pass eller är det tillräckligt med en passkopia? Och hur gör vi det snabbast? (vi är tyvärr utomlands tills på fredag)

  Jättetack för din hjälp!

  Mvh,
  Sebastian & Lukas

  1. Hej Sebastian och Lukas! De enda som kan svara på era frågor på ett korrekt sätt är ambassaden för Ghana som finns i Köpenhamn så jag skulle ringa dem. De vet också om det går att lösa på plats. Det kan vara möjligt och om ni absolut inte kan lösa det innan så går det ju alltid att chansa men det är absolut en risk. Det kan bli både dyrt och ta lång tid på flygplatsen. Många länder i Afrika är inte ett under av administration om jag säger så. Passkopia tror jag inte alls funkar, kanske att er chans är att besöka ambassaden i Köpenhamn direkt om ni åker dit.
   Ledsen att inte kunna ha fler mirakelkurer till er, ring ambassaden och se över era alternativ och ta beslut utifrån det är mitt bästa råd
   Lycka till! /Linda

 9. Hej! Varför behövde du skicka in 4 kopior av ansökan? Samt när de frågan om ’Multiple Entry Visa’ och man ska skriva hur länge man behöver det ska man skriva hela den period man vistas i Ghana om det inte är beslutat på förhand om man ska resa utanför landgränsen under sin vistelse?

  1. Hej pauline! Antal kopior gissar jag handlar om att det ska finnas exemplar av detta både på ambassaden i Ghana och i Köpenhamn samt säkert något för arkivering. Jag vet ärligt talat inte och lyder bara instruktioner. Frågan om Multiple entry kan jag tyvärr inte svara på. Rimligtvis borde det vara för hela perioden men vet inte vad som gäller om det är på obestämd tid. Testa att ringa dem så får du säkert svar. Utgår också från att det går att förlänga eller ansöka på nytt när du väl är där men kan ju vara lite mek. ha en trevlig resa!

 10. Tack för info, jag sitter just nu med min visumansökan och undrar lite om du skrivit något på ”Financial Means at Applicant’s Disposal”? Blev lite osäker på den punkten, undrar de hur mycket pengar jag kommer ta med mig till Ghana?

  Tack på förhand 🙂

 11. Hur många nätter bokade du på hotell inför visa ansökan? Om man vill ta det som det kommer och inte boka för mycket i förväg tänker jag. Måste man ha bokat boende för samtliga nätter där?

  1. Jag tror jag hade tre nätter bokade och sen bodde jag två nätter i Cape Coast. Jag tror att det räcker med att bo en natt eller två, det händer nog att de gör kontroller om att bokningen verkligen finns men kan inte tänka mig att det är för att de ska veta att du har någonstans att bo hela vistelsen. Det är inte syftet som jag förstått det. Vill du vara helt säker så kolla med ambassaden 🙂 Lycka till, förstår absolut att du vill resa runt lite.

 12. Hej!

  Tack för en bra sammanfattning. Jag funderar om du skickade in 4 visa application i ansökan? Jag kan inte se att det ska vara fyra stycken som man ska behöva fylla i och skicka in eller är jag helt blind.
  Med vänlig hälsning
  Ulrika

  1. Hej Ulrika!
   Det ser ut som att de uppdaterat riktlinjerna, när jag kollar på länken i inlägget står det ”new” framför nr 2 och 5 så kanske att de nu utvecklat sina rutiner så det räcker med ett ifyllt formulär. Grattis till dig och alla andra!

 13. Hej, jag har en fråga om betalning! Jag ska ansöka om visum å tänkte betala med kort via internetbanken (nordea) men läste att ambassaden vill ha nåt slags kvitto eller bekräftelse att man betalat, eller har jag fattat hela grejen fel? 😅 vad ska man skicka med som bevis?

  1. Hej Emelie! Jag ska ärligt säga att jag inte kommer ihåg exakt hur jag gjort men det blir väl en utlandsbetalning och då tror jag alltid det går att begära kvitto, antingen så finns det som nedladdningsbar PDF eller en print-knapp eller så brukar jag alltid för säkerhetsskull ta en printscreen. Testa göra en betalning och se vad som händer o du får något kvitto, i så fall kan du använda det skulle jag tro.

 14. Hej! Hur många dagar tog det för dig från att du fick avi att det var klart tills du kunde hämta ut det?

  1. Hej Jonna! Det minns jag inte exakt men när avin kommer så är det oftas för att det är klart att hämta ut och då kan det göras samma dag. Däremot hur många dagar det var från att det skickades från Danmark och jag kunde hämta ut det kommer jag inte riktigt ihåg. I inlägget står det hur lång tid hela processen tar, det är mitt tips att följa. Har du tight om tid?

 15. Hej

  Min sambo ska resa med vår dotter.
  Han är medborgare i landet så där är inga konstigheter.
  Vi ska söka om visa för dottern och jag undrar hon ska bo med hans familj så de har inget hotell bokat.
  Vad skriver man då?

  1. Hej Madelene. Jag vet inte så jag skulle höra av mig till ambassaden i Köpenhamn för att vara på den säkra sidan. En gissning är att ni skriver adressen där hans familj bor men som sagt, vill ni vara säkra och inte chansa hör av er till dem. Trevlig resa!

 16. Hej Linda
  Måste man boka in en tid för att lämna in visum ansökan för hand i Köpenhamn eller kan man bara åka dit och lämna in den om man inte vill posta sitt pass

  1. Hej Mona! Ledsen för sent svar. Jag vet tyvärr inte, säkrast är nog att ringa och fråga eller kolla på deras hemsida om vad som står där. Hoppas det löser sig för dig och ha så kul i Ghana!

 17. Blev nekad till visum av ambassaden. Hade skickat in all information som stod i bloggen. Deras responsen vara följande:

  The Embassy of the Republic of Ghana wishes to inform you that your application for visa could not be processed. Your passports will be mailed to you without visas.

  Kind regards,

  Fick ingen skäl till varför dem nekade mig. Ringde ambassaden och pratade med den mesta oförskämd ”handlägare”. Berätta om min och min flickväns situation (påväg till Ghana för en festival), beättade att vi betalade för vår flyg och boende, men det verkade som dem sket fullständigt i för våran situation. Hur handläggare pratade vare som att vi var i felet eller försökte hitta skäl att vi var i felet.

  Berättade att vi hade redan skickade in,

  -applikations forumen
  -pass bilder
  -vacinecertifikat
  -bank kvitto ( kvitto för betalning för b1 avgiften)
  -flygbiljett kvitto
  – boende reservation med mera.

  Helt enkelt allt som stog på listan, vilket jag poängterade. Sa även att jag kunde ta närmaste flyget och hämta all dokumentation, hon sa: does not matter.

  Har rest i över 25 länder i Afrika ( första har jag ansökt om visum) och detta var sämsta bemötande jag har någonsin upplevt. Dem behandlade mig som jag störde deras tid. Som jag vår en uteliggare. Jag så åt handläggare att dra åt helevete. Åkte till London och fixade där istället. Om ni inte tror mig. Ring ambassaden, så kommer ni förstå vad jag menar.

  Mvh
  Besviken resenär

  1. Hej! Men så tråkigt att höra att du blev bemött på det sättet och att du inte fick något svar varför. Det borde en ny verkligen kunna få tycker jag. Skönt att det löste sig ändå och hoppas din resa till Ghana blir bra även om denna start var trist!

 18. Jag har också blivit illa behandlad av Ghanas ambassad. Jag skickade in våra 2 pass och betalade nästan 3000 kr i visumavgift. Dom fördröjde och fördröjde. Till slut, 3 dagar före resan, så ville dom ha 200 dollar i mutor. Jag tackade nej till alltihop, förlorade visumavgiften och båda passen. Aldrig några mer reseförsök till Ghana för min del..

  1. Hej Erik! Tyvärr har jag inte koll på detta då jag själv aldrig ställs inför den situationen men min gissning skulle vara nej, det är ju två olika länder. Bäst att kolla upp direkt med ambassaden vad som gäller. Lycka till!

 19. Fick visum, lättare än man kunde tro när man läser kommentarer, undrar om det är något jag behöver tänka på inför min resa?

  1. Hej! Kommentarer är aldrig rättvisande 🙂 Det har inte varit några problem för mig heller, va härligt att du ska till Ghana! Det finns en hel drös saker att tänka på, svårt för mig att veta vad du redan tänkt på 😉 Men om du läser igenom alla mina inlägg om Ghana så kommer du iaf en bit på vägen. Bon Voyage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *