Träna på resan: Fem konkreta tips – så får du till det

Posted on

Tränan på resa – enligt mig det bästa av två världar. Motion och upptäckarlust är en perfekt kombination men kanske inte alltid det lättaste att få till. Här är mina tips för att lyckas träna på semestern. 

Aktiva semestrar och att träning ses som en lyxig möjlighet i annars fullmatad vardag får allt fler att vilja träna under resan och på semestern. Förr var att lata sig och ligga raklång det många ville ha ut av semestern, nu vill att fler upptäcka omgivningarna genom träning. Jag har tidigare skrivit om att motiveras av resor inför min Klassiker som jag ska göra under 2019.

träna på resan
Ni ska veta att jag känner mig graciös på denna bild, som världens vigaste och det känns betydligt bättre än vad det ser ut… Men motiverad att röra på mig när jag reser blir jag verkligen av den här miljön

Träna på resan – så blir det av

Den bästa träningen är den som blir av oavsett dina ambitioner. Här är fem konkreta och praktiska tips för att träningen på resan ska bli av och så rolig som möjlig.

1. Packa ned träningskläder och skor

Det tar plats. Det kan kännas onödigt att släpa på om det inte blir tillfälle men det spelar en avgörande roll. Utan träningskläder blir det garanterat ingen träning. Tips är att resa i träningsskorna som ofta tar mycket plats eller att knöla ned träningskläderna i löpardojorna. Steg ett för att lyckas är att helt enkelt: packa ned grejerna!

2. Avsätt tiden

Reser du med träningsintresserat sällskap, avsätt tid för själva träningspasset utan att knö in det bland allt annat ni vill göra. Låt det ta en hel förmiddag. Kanske går det att kombinera med något annat ni vill se? Om ditt sällskap inte vill hänga på passar det utmärkt att ladda på med lite frukt och bars på kvällen innan. Ställa klockan tidigt, mumsa i dig detta från sängen, ge dig ut på en runda och komma sen tillbaka lämpligt till att resesällskapet vaknat. Du har inte missat något roligt som de andra gjort och du känner dig lite bättre som faktiskt tränat när de andra bara sovit.

3. Kombinera träning med att upptäcka

Finns det någon fin park du vill se? Ligger en sevärdhet lite avsides så att den kan få vara målet för träningen? Kan du inte få nog av Sidneys operahus? Behöver du reka en restaurang? Av frågorna att döma så märker du att det alltid går att hitta en anledning till att träna förutom att det är motion i sig och bra för hälsan. Om du har svårt att motivera dig – hitta en extra anledning.

Träna på resan
Landmärket Three Crosses i Vilnius som ligger på en kulle med utsikt över staden. Perfekt målbild att springa upp till och något jag ändå inte hade pallrat mig upp till gående

4. Hitta lokal aktivitet

I många städer finns gruppträning i olika former. I Vietnam görs det qi gong runt sjön och i Sverige har Friskis och Svettis gratis utejympa hela sommaren i massor av städer. Kanske är du så modig att du vågar gå på en öppen dansklass med salsa eller folkdans. Våga prova – du kommer sticka ut hur du än gör så det är bara att omfamna det.

5. Ta vara på destinationen

Skaffa omväxling i din vanliga träning genom att nyttja just den destination du befinner dig på. Finns vatten – ta en simtur. Finns strand – gör ett orimligt tungt benpass. Finns ett berg med vacker utsikt – ta dig upp. Är staden kuperad i sig – gör backträning. Befinner sig destinationen på hög höjd – testa om du märker någon skillnad i flåset. Gör det du kan för att just det där träningspasset ska bli något annat än det gamla vanliga nötandet.

Träna på resan
Övar på att hjula på en strand i Australien. Perfekt miljö att träna i på resan.

Bonus: Vad ska jag ha med mig på löpturen?

Jag har alltid med mig min mobil med lurar i. I brist på fickor i löparbrallorna lägger jag körkort, ett betalkort och lite kontanter innanför skalet i mobilen. Vad som än händer, stoppad av polis, vrickad fot eller lost i världen så ska jag kunna ta mig hem. Nyckeln trär jag på skosnörena innan jag knyter dem och “spänner fast” nyckeln längs fotryggens snörning.

Säkerhet och risker: Kom ihåg

Solskydd. Springer du när solen skiner ska åtminstone axlar smörjas in. Glansig hud i svett steker huden ännu mer än om den vore torr.

Vätska. Jag skulle rekommendera att generellt inte träna när solen står som högst mellan 11 och 14, beroende på destination såklart. Oavsett när du springer så behöver vattenbalansen fyllas på extra när du springer i varmare länder än Sverige och särskilt om du springer mitt på dagen. Ta resorb för säkerhetsskull.

Mörkrets infall. På många semesterorter vi reser till är det för varmt för att springa på dagen. Att springa i kvällssol är det jag gör allra helst men jag har vid ett gäng tillfällen missbedömt rundans längd och varit tvungen att springa i skymning i okänt område. Om du gör det, ta åtminstone ut lurarna ur öronen för att bli mer uppmärksam.

Karta offline och adress. Ladda med kartan offline för att hela tiden kunna se exakt vart du är samt plita ned adressen på hotellet för att alltid kunna komma hem oavsett om mobilen dör eller blir snodd.

Träna på resan
Fröken tomat säger power up efter ett pass i Amsterdam

Inspiration om att resa aktivt

Vad är dina bästa tips för att få till träning på resan?

Det här är det första av flera inlägg om att träna på resan. Jag tänkte att jag bara skulle skriva ett enda inlägg men hittade hela tiden nya vinklar och det blev alldeles för långt. 

8 thoughts on “Träna på resan: Fem konkreta tips – så får du till det”

  1. Mycket bra tips! Jag brukar se löppassen som sightseeing och passar på att antingen upptäcka saker som jag inte kommer kunna ta mig till med fot lika snabbt eller också reka inför senare upplevelser. Det viktiga för mig är att komma ut och inte att göra monsterpass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.