Snabbvisit i Singapore

Posted on

Singapore. Storstaden och landet med en samling människor från när och fjärran som möts och blandas. En stadsplanering som heter duga, shopping, skyviews och stränder. Åk hit om du vill vara en del av en urban internationell kontext, vill uppleva en stad med brett utbud av aktivitet och möjligheter samt njuta av en gigantisk grön park och vackra promenadstråk.

Under jorden runt-resan spenderar vi tre dygn i Singapore. Ett land och en huvudstad i ett där det märks tydligt att nationen bara är 50 år gammal och i huvudsak består av personer som emigrerat dit. Hela stadskärnan känns genomtänkt och välplanerad, trafiken märks knappt av. Mittpunkten i staden är Marina Bay som med sitt vatten skapar ett lugn samtidigt som skyskrapor tornar upp sig runtomkring och stadens mest kända landmärke, hotellet med en båt på taket, Marian Bay Sands kan skådas från alla vinklar. Ett stenkast därifrån finns den enorma parken Garden by the Bay som likt Central park i New York känns som stadens lunga. Aktiviteter, löpsträckor, parkhäng och imponerande arkitektur. I Singapore finns något för alla och så mycket mer än finansdistrikt och lyxiga hotell. Hela staden är kul att vara i och det finns oändligt antal byggnader, skulpturer och människor att titta på.

IMG_3458 IMG_3399

Singapore saknar naturtillgångar och den politiska ledningen insåg snabbt att deras starkaste tillgång är humankapitalet och därför är befolkningen välutbildad. Den mesta informationen finns på engelska som även är ett av de huvudsakliga språken. Jag uppfattar Singapore som en väldigt enad nation, kanske inte trots, utan tack vare att den består av så många olika nationaliteter. De stora grupperna är kineser, malajer och indier.

Landet har sedan bildandet 1965 styrts med en tydlig politisk ledare och är kritiserade för sin begränsade pressfrihet. Jag tror i grunden på demokrati, som per definition är långsamt, men det är helt klart intressant att reflektera över vilken roll den bristande demokratin har spelat i Singapores utveckling. Det Singapore, på bara 50 år, lyckats bygga och åstadkomma i form av ekonomisk tillväxt och ökat välstånd för en stor del av befolkningen är imponerande. Men inkomstskillnaderna är stora, landet är väl övervakat och straffen hårda. Bitvis känns Singapore som ett problemfritt land, lite good to be true och visst finns det baksidor även om de ät svåra att identifiera.

Som turist i landet finns det ett brett utbud på saker att se och göra. Här är några av mina favoriter i Singapore.

 1. Skyviewn från Marina Bay Sands är bland de bättre jag upplevt. De flesta höga byggnader runt om i Asien skryter om hissnades utsikter och visst är det häftigt, men det enda jag ser ju en massa tak! Från denna takterrass såg jag istället staden snett uppifrån vilket gav en upplevelse av närhet och detaljer samtidigt som jag fick en minnesvärd utsikt.
 2. Trendområdet kring Arab street skiljer sig från alla andra delar av Singapore och jag blev förälskad direkt. Min favoritgata är Haji Lane med flera söta butiker, personliga caféer, färgglatt och långt ifrån flådigaste-huset-vinner. Skräddarsy kläder, ge dig en manikyr, gå förbi moskén Sultan Mosque som är som tagen ur Alladinfilmen eller ta något svalkade att dricka. Modernt, trendigt, eget och hipster på samma gång.
  IMG_3550 IMG_3556
 3. Eat like locals på något av alla välfyllda food courts eller hawker som det heter. Där samlas singaporianerna och käkar billig mat från något av de många båsen av minikök som radar upp sig.
 4. Trädäcket runt Marina Bay är drygt 3 kilometer långt och nyttjas som uteservering, motionsspår, selfiespots för turister (gärna med flashiga byggnader i bakgrunden), en välplacerad Louis Vuitton butik och allmänt häng. Varje kväll kör Marina Bay Sands en ljusshow där stämningen med alla människor snarare var behållningen än själva ljusshowen.
  IMG_3393 IMG_3527
 5. The Supertree Grove finns i Garden by the Bay och skapar en dynamik med dess stilfulla konstruktion och en varierad flora som bör ses på nära håll. För en liten slant finns en skywalk mellan träden som har den optimala fotopositionen för att fånga den stora båten på hotellet. Hela parken i sig är värd ett besök där det går att spendera allt ifrån en halvtimme till en hel dag. En annan favorit är den 7 ton tunga jättebäbisen som är omringad av höga buskar. Det är ett under att jag hittade den!
  IMG_3461 IMG_3444
 6. Stränderna på Sentosa, Singapores egen aktivitetsö. Det är konstgjort men samtidigt väldigt lyxigt att på 30 minuter från city center kunna ligga på en perfekt strand och svalka sig något i havet.
  IMG_3477 IMG_3535
 7. På caféet Chye Seng Huat Hardware på 150 Tyrwhitt road drack jag den godaste iced ginger tea någonsin. Lokalen är en omgjord lagerlokal med eget rosteri och en gallerivåning. På en plansch gjordes det reklam för Swedish film festival i Singapore vilket gjorde vårt besök lite mer överraskande. Enda minus var att de saknade wi-fi. Fler coola caféer i Singapore finns här.

Om inte detta lockar finns det otaliga gator och gallerior med shopping i alla prisklasser, mängder av aktiviteter på Santos Island och självklart en China town och en Little india för den som fascineras av marknader, turister och lite mer oordning. Att kika förbi det anrika Raffles hotel, sitta på en av uteserveringarna längs Boat Quay eller ta en selfie framför lejonfontänen (vid merlion) är andra tips för den som vill pricka av måsten på Singaporelistan.

 

10 thoughts on “Snabbvisit i Singapore”

 1. Jag har länge varit sugen på Singapore och försökt få till några dagar när jag har varit i Asien, men inte lyckats. Nu blev jag ännu mer sugen och bra att veta att det finns en strand där. Även om den ärkondtgjord.

  /Lena

  1. Hej Lena! Hoppas du hittar en möjlighet! Kul att kunna locka fler dit. Stranden är jättefin, typ felfri, så om en inte söker något autentiskt så kommer det uppskattas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *