Framgångsfaktorer för sju weekends på raken

Posted on

Vår första del av vår jorden runt-resa bestod av sju stopp i olika Asienmetropoler där vi stannat tre-fyra nätter på varje ställe. Tokyo, Seoul, Shanghai, Taipei, Hongkong, Kuala Lumpur och Singapore. Innan vi åkte funderade jag på hur vi skulle både orka och hinna med allt vi ville göra. Så här i efterhand kan jag konstatera att det gick utmärkt!

Den här resan bygger på att få se många olika ställen. Jag gör inga anspråk på att uppleva allt som finns i en stad. Jag vill få en glimt. Vi hinner det vi hinner och gör det som lockar oss mest. Att se lite av mycket inspirerar mig. Lite som att läsa baksidan på flera böcker och sen djupdyka i det som känns mest intressant.

Vi hittade ganska snabbt en bra rutin för våra stopp så här kommer helt enkelt åtta framgångsfaktorer för att maximera (och orka) sex weekends på raken.

  1. Använd flygtiden. Jag har inte vetat i detalj vad jag vill göra i varje stad innan resan började utan har läst på löpande. Jag använder mig främst av Wikipedia, Vagabond och diverse resebloggar medan min resekompanjon Erik kollar in tripadvisor och googlar runt på det som han är intresserad av.
  2. Njut av transportsträckor. Att ta sig till och från flygplatser ger ofta en liten bild av ytterkanten av en stad. Titta ut genom fönstret och samla tankarna från det ställe du varit och dröm om dit du ska.
  3. Spana in hoodsen första kvällen. När vi landat och checkat in har vi gått ett varv i kvarteret och käkat på något lokalt hak. Skönt att hitta till t-banestationer, supermarkets och börja lära känna pulsen i staden.
  4. Reka. Vi har satt oss med en karta och ringat in/gjort en lista över allt vi vill uppleva under de dagar vi haft framför oss. Sen har vi gjort en plan med vad vi ska göra under varje dag.
  5. Planer är bara planer. Planer är som bäst när de är ramar att hålla sig i men inte ristade i sten. Vissa saker är en flopp och tar bara hälften så lång tid som planerat. Andra saker är najsa och vill avnjutas längre. Låt det vara så.
  6. Maxa första dagen. Första riktiga dagen i varje stad har vi ofta haft som mest energi. Därför har första dagen ofta varit lång och maxad och dag två och tre lite lugnare.
  7. Powernapa! Vi har ofta tagit en powernap på eftermiddagen. Åkt tilllbaka till boendet och samlat lite ny energi för halvlek två.
  8. Resdag=återhämtning. När det varit dags att resa vidare så har flygen ofta gått mitt på dagen och flighterna har varit 2-4 timmar. Det gör att vi haft lugna mornar där vi inte pressat in något annat än att sova, packa ihop och checka ut. Åkt till flygplatsen och hängt vid gaten utan stress. Det har gett oss naturliga pauser av intryck och möjlighet att bli sugen på nästa ställe

Jag kan så här långt konstatera att det inte är vädret eller boendet som avgjort hur mycket vi gillat en stad. Det har snarare handlat om människorna vi mött, stämning och känsla i staden och hur mycket intressanta saker det fanns att göra.

Min rangordning av städerna vi hittills besökt är (länkar till inlägg om de första maxade dygnet i varje stad):
Taipei
Seoul
Tokyo
Kuala Lumpur
Singapore
Hongkong
Shanghai

 Precis utanför vår dörr till vårt boende satt det fullt med folk som utförde olika spådomar och ritualer. Gav en bra känsla för vilket område vi bodde i redan första kvällen.

4 thoughts on “Framgångsfaktorer för sju weekends på raken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *