Att göra i Budapest – 8 aktiviteter (även under en vinter-weekend)

Posted on

Vad finns att göra i Budapest under en weekend på vintern? Jo, massor såklart. Bada, motionera, titta, äta och lära dig saker om den historia landet varit en del av. Här är de saker jag själv testat och gillade. 

Allt som oftast trivs jag allra bäst med att bara gå omkring i en weekendstad och titta på arkitektur och folk, pausa på ett café och känna solstrålarna värma. Tidigarelägga våren eller förlänga sommaren. Just den här weekendresan utspelade sig dock i ett kyligt (fast tydligen ovanligt varmt) Budapest i januari och att just vandra omkring var inte riktigt lika njutbart som vanligt. Istället för planlöst flanerande tog vi det väldigt lugnt med sovmorgon och eftermiddagslur. Vi såg ändå till att fylla våra dagar med en hel del aktiviteter när jag tänker tillbaka på våra fem dagar i Ungerns huvudstad.

att göra i Budapest
Några av de få solstrålarna vi fick fångade på bild

Att göra i Budapest

Budapest bygger på två olika sidor av en flod Donau och binds samman av flera broar, varav Kedjebron är den största och pampigaste. På Buda-sidan (väst) finns många sevärdheter och höjder att gå  upp på medan Pest-sidan (öst) har mer restauranger och barer. Några benämner det som den fina och den roliga sidan. Jag gillade Budapest för att det verkligen finns spår av det landets historia överallt. Kommunismen, att leva i krig och kontroll men även i kaos och där människor byggt upp sina egna områden. Långt ifrån det prydliga Sverige.

att göra i Budapest
Älskar streetart
shoppa i budapest
Budapest Champ Elysee

1. Bada på ett klassiskt termalbad

Bada i ett termalbad var en av de sakerna som stod högst upp på min önskelista över saker att göra i Budapest. Det är ju så omtalat och det känns alltid lite lyxigt med varma bad. Alternativen är fler än tio och det är inte helt lätt att veta vilket som ska väljas. Ett av de mest kända och största är som exempelvis Szechényi Fantasiresor skrivit om. Jag blev förutom det tipsad om Gellértbadet och Rudas termalbad och valde det sistnämnda. Det var mer än knepigt att förstå hur stället funkade eller så var jag bara orimligt otålig och språkutbytet bristfälligt. Tre saker gillade jag skarpt.

  1. Att den traditionella termalbadet verkligen kändes som att föras tillbaka i tiden
  2. Att den moderna delen gav möjlighet att få till ett sånt riktigt varmt-iskallt-varmt-bad-ritual
  3. Att det fanns en panoramapool med utsikt över hela stan.

Tips: Gå dit då det inte är allt för mycket folk. Tidigt på helger eller mitt på dagen på vardagar.

Kostnad: För 150-200 kr får du tillträde till alla tre delar under helgen.

Termalbad i Budapest
De små vita sakerna som flyter omkring är is som med jämna mellanrum kommer ut genom hålet i väggen
Bada termalbad budapest
Panoramaview i Budapest vid Rudas termalbad topfloor
bada budapest
Stora simhallen, väldigt likt centralbadet i Stockholm, inte sant?

2. Laga ungersk mat på matlagningsklass

Vad är typiskt för det ungerska köket? Det korta svarat är paprika. Om detta och mycket annat fick vi lära oss hos Easy Cooking Budapest. En tur i den kända saluhallen då vi fick lära oss mat och provsmaka delikatesser. Några timmars matlagning som flöt på bra och tydliga smaker. Jag är glad att vi gjorde aktiviteten men så här i efterhand var priset ändå rätt saftigt i förhållande till upplevelsen. Kul dock att gå i saluhallen och få lite djupare insyn i maten än vad en besök på egen hand gett.

Kostnad: 89 euro

saluhallen budapest
Saluhallens stora ingång
att göra i Budapest
Här köpte vi paprikapulver i olika styrka
aktivitet att göra i Budapest
Som ett jäkla reklamblad, vi och våra sydafrikanska matlagningsvänner

3. Springa runt ön Margaret Island

Budapest visade sig vara en av stad som erbjöd riktigt bra löpning. Ett alternativ är att springa längs stranden, det kommer vara både smidigt och vackert hela vägen och omöjligt att tappa bort sig. Praktiskt. Den som vill ha ännu bättre förutsättningar tar sig dock till ön Margaret Island genom en rask prommis, förlängd löptur eller till ändhållplatsen med spårvagn nr 2. Där finns förutom utomordentlig mjukt löparunderlag med markeringar för varje kilometer ett utomhusbad med rutschkanor, någon typ av 4H-gård, diverse bollplaner och mycket mer.

Tips: Håll vänstervarv om du vill vara i din egen lilla värld, det gör alla andra. Eller välj höger om du vill heja på folk och möta andra tappra motionärer.

att göra i Budapest
Perfekt löparväder runt Margaret Island

4. Gå en Free walking tour

En Free walking tour bygger på dricks där alla ger utifrån sin förmåga eller baserat på hur mycket en som deltagare uppskattade turen. Vi gick en kommunist-tur och blev varse om hur den omfattande frihetsbegränsningen såg ut i vardagen. Intressant, lite smärtsamt och viktigt.

Tips: Gå en klassisk tur i början av din vistelse och kanske en fördjupning senare i vistelsen om du gillar det.

Kostnad: Jag brukar ge runt en knapp hundring beroende på valutakurs

att göra i Budapest
Vår guide i vår kommunist-tur
att göra i Budapest
Notera skillnaden i arkitektur. Kommunismen var tydlig, inget överflödiga detaljer. Bastant. Hålla länge, inte lägga pengar på byggnader när vi borde lägga dem på sjukvård.
att göra i Budapest
Men gärna resa stora kommunistiska monument för att visa upp dess storhet

5. Äta och dricka

Kanske tycker du inte att äta är en aktivitet – men i mina ögon ack så viktig för resans totala upplevelse. Jag åt mängder med goda frukostar, luncher, fikor och mellanmål. En favorit blev frukosten hos Gelarto Bistro. Alla mina bästa mattips finns samlade i ett eget inlägg: Äta i Budapest

Kostnad: Skiljer sig såklart mellan de olika rätterna men 60-90 kr är ett höftat snitt och något högre för middagar på restaurang.

att göra i Budapest
MUMMA!

6. Sightseeing med spårvagn nr 2

En utmärkt aktivitet att göra i Budapest om du vill få en överblick av stadens huvudattraktioner med god utsikt så passar det utmärkt att åka den klassiska spårvagnen nr 2 som körs av betydligt äldre vagnar än många andra linjer. Biljett går inte att köpa direkt på spårvagnen utan måste köpas innan och sedan valideras på vagnen. Den går längs flodkanten på Pest-sidan.

weekend budapest
Spårvagnen passerar runt hela parlamentsbyggnaden så den kan ses från alla vinklar

7. Europas näst största parlament och gigantisk Basilika

Vi är alla olika lagda när det kommer till arkitekturintresse. Ungerns parlamentsbyggnad är enligt utsago Europas näst största och Budapest största byggnad som stod färdigt 1904 efter 20 år av byggande. Och visst är den maffig och enormt detaljrik. Just nu styr lite konservativa och bruna vindar i parlamentet så det kändes ärligt talat lite olustigt att vara där.

Sankt Stefansbasilikan finns framför stora torget och var otroligt ståtlig, både från utsidan och insidan. Otroligt välbevarad och vacker.

Tips: Kolla in byggnaderna både på dag- och kvällstid. Från Buda-sidan gå det att se parlamentsbyggnaden i sin helhet.

weekend i budapest
Förstår att det här tog 20 år att bygga..
weekend i budapest
Parlamentsbyggnaden sett från Buda-sidan.
weekend Budapest
Den pampiga basilikan med julmarknaden framför sig
aktivitet i budapest
Väl omhändertaget på insidan

8. Strandpromenaden och utkiksplatser

Alla städer med vatten blir lite bättre och Budapest med sina graciösa byggnader ses bäst från motsatt sida av vattnet i både dagsljus och nattsvart mörker när byggnaderna lyses upp. Norr om Kedjebron på Pest-sidan finns monumentet Shoes on the Danube Bank som påminner om hemska tider när judar och judinnor brutalt avrättades längs strandkanten i slutet av andra världskriget. Den hurtiga tar även en prommenix upp till borgen och landmärket Liberty statue aka kapsylöppnaren.

att göra i Budapest
På håll ser hon allt pluttig ut frihetsstatyn
att göra i Budapest
Kedjebron och den stora borgen på Buda-sidan i bakgrunden

Har du varit i Budapest? Fanns det några saker du gillade extra mycket, och om du inte varit där, vad ser du fram emot att göra i Budapest när du är där?Här finns alla inlägg från vår weekend i Budapest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *