Resa hållbart – sajter att inspireras av och resa med

Posted on

Resa hållbart är det många som vill skapa möjligheter att göra, inte minst resebyråer och ett antal pionjärer att inspireras av. Jag har samlat några av mina favorit-sajter som alla ligger steget före. 

Många är alla de som gått före mig med ambitionen om att skapa ett mer hållbart sätt att resa. De som liksom jag tror på turismens möjliga positiva effekter. Idag finns det nästan inte en resebyrå eller reseaktör som på ett eller annat sätt bedriver ett hållbarhetsarbete. Det tack och lov en hygienfaktor även om vissa tar mer ansvar än andra.

Resa hållbart – möjliggörande sajter

Här är några av de sajter jag stött på under mina år som medveten resebloggare. Några av dem är uppkomna med det hållbara och ansvarsfulla som utgångspunkt, andra har valt det som en tydlig inriktning på deras verksamhet.

Pionjärer som driver på för att resa hållbart

Fair Travel

Bakom Fair Travel står Jeppe som konsultar inom hållbar turism. Han driver projekt och utbildningar, tar uppdrag åt destinationer som vill marknadsföra sig som hållbara och stärker och utvecklar aktörer som vill bli mer hållbara. Allt inom turismbranschen med lokalt fokus och de ekonomiska möjligheterna hållbart turism kan leda till.

 

Reform Travel

Reform travel har “ambitioner om att bli Sveriges största plattform där hållbara turismaktörer och resenärer nyfikna på hållbart resande möts”. Hanna, personen bakom, är övertygad om att turismens kraft kan vara med och skapa positiv förändring inom resebranschen. Här finns mycket inspiration att hämta.

 

Schyst Resande

Schyst resande är ett nätverk bestående av organisationer som på olika sätt arbetar med frågor som angränsar till turism. Det handlar exempelvis om arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och social hållbar utveckling. På webbsidan finns mängder med matnyttiga rapporter och de gör utbildningar för turismstudenter och för de som vill bli Schyst resande ambassadörer (som jag gått).

 

Svenska Turistföreningen

Det är lätt att tro att resa i Sverige automatiskt blir hållbart. Så är det givetvis inte och Svenska turistföreningen inspirerar och fokuserar mycket på att resa hållbart. Det handlar om hur deras anläggningar blir allt mer klimatsmarta, vilken mat som serveras på STF-boenden och vilka aktiviteter de erbjuder. Förutom det faktum att resa i Sverige ofta är hållbart i sig.

 

Resebyråer som ger möjlighet att resa hållbart

Albatros

Albatros är en resebyrå med slogan som lyder “Res med hjärta, hjärna och omtanke”. De är ett danskt företag och står i framkant när det kommer till att ta ansvar. De har målmedvetet arbetet med hållbarhetsfrågor sedan starten 1986. CSR – Corporate Social Responsibility är något de jobbar aktivt med, de gör egna stödjande projekt och erbjuder resor med lokalt fokus.

Ecolyx

2009 bildades det svenska resebolaget Ecolyx som en del av Ecospheres AB med en strävan om att reseupplevelser ska lämna ett positiv fotavtryck och samtidigt behålla kvalité och bekvämligheter. “Ecolyx är en resebyrå som erbjuder eko-lyxresor till småskaliga eko-destinationer över hela världen.” Bakom Ecolyx står de två kvinnorna Tina och Ulrika.

 

Läs och res

1979 startade Läs och res med ambitioner om att vara ett alternativ till resebranschen. Så här beskriver dom det: “Lite längre resor, små grupper, nära lokalbefolkningen och inhemska reseledare. Upptäck vardagen i en främmande kultur – ett härligt äventyr!” Fokuset är tydligt lokalt, lokala reseledare, boende på lokalägda hotell och många möten med den lokala kulturen.

 

Världens resor

Världens resor är en svenskstartad resebyrå från 2003 som gör varje resa ett par gånger per år. Klimatkompenserar alla flygresor, stödjer miljöprojekt och tänker flera varv under planerandet och genomförandet av resan. Min resebloggskollega Johnny Friskilä är bland annat färdledare hos dem.

 

Engelskspråkiga sajter

Det finns mängder av engelskspråkiga sajter med fokus på hållbar turism och att resa hållbart.

  • Mañana Travel – amerikansk plattform med hållbara hotell och destinationer över hela världen
  • Nature’s best Sweden – kvalitetsmärkning för ansvarsfull upplevelseturism av Svenska Ekoturismföreningen och Visit Sweden
  • Responsible travel – resebyrå som tar ansvar och erbjuder resor över hela världen
  • Soul Travel – blogg med guider, recensioner och tips för att resa conscience (medvetet på engelska)
  • The long run – ett community för medlemsorganisationer med fokus på naturen som vill affärsutveckla sig inom hållbar turism.

Hoppas du hittat något som inspirerar dig!

Vill du pröva dig själv och hur hållbart du reser kan jag rekommendera detta inlägg.

⇒  Hållbart resande: Stor checklista och tips för att resa hållbart

Reservation: Jag har inte granskat någon av dessa företag eller organisationer i sömmarna och vet inte om de har lik i garderoben. Däremot vet jag att de har en tydlig målsättning om att enbart erbjuda hållbara resor vilket är mer än många andra aktörer.

5 thoughts on “Resa hållbart – sajter att inspireras av och resa med”

  1. Trevligt! Ja, jag frilansar ju faktiskt för två av dessa, både Världens Resor och Albatros som jag nu är på resa med i Georgien. Hoppas du har kul i Belgrad! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.