Livslångt resande – några tips på vägen till mig själv (och kanske nån fler)

Posted on

Livslångt resande – att kunna resa hela livet. Att ha byggt ett liv som gör att det finns förutsättningar för kroppen att palla att möta världen fram till de sista åren här på jorden. Det vill jag ge mig. Så nu gäller det “bara” att prioritera. 

I mitt jobb som strateg ingår det att studera andra ideella organisationers strategier för att inspireras. Här om dagen läste jag Riksidrottsförbundet Strategi 2025 som har “livslångt idrottande” som ett av sina övergripande mål. Den skrivningen gjorde mig inspirerad till det här inlägget. Livslångt resande – visst låter det fint?

Vad är livslångt resande?

När jag går Inkaleden med en man som närmar sig 70 år. När jag ser 60+are dra stora resväskor efter sig utan problem. När jag hör pensionärer drömma om vilka ställen de vill resa till. Då blir jag inspirerad. Då tänker jag att så vill jag också leva. Världen har enormt mycket att erbjuda och jag kommer omöjligt vara klar inom 30 år. Jag kommer behöva fler år på mig än så för att göra allt (eller åtminstone nästan allt) jag vill se och uppleva. Det kräver aktiva beslut och medvetenhet kring prioriteringar jag gör när det kommer till kost och träning, allmän hälsa, pengar och tid.

Livslångt resande – mina förutsättningar just nu

Kroppen

Jag har under de senaste månaderna känt att min kropp inte är lika med i matchen som den brukar. Sammantaget så känns det som att jag är 20 år äldre på en del fronter. Ben som behöver hjälp att väckla ut sig när jag suttit hopkurad i soffan. En ländrygg som smärtar till och från. Knän som generellt är dåliga. Några rörelser och övningar på Friskispassen jag inte kan göra. Jag vet att jag inte är 20 längre, men 50 – riktigt så gammal är jag inte.

livslångt resande
Inkaleden. Jag vill ju vara så stabil och stark i kroppen att en tupplur under en vandring på lite halvhårt underlag inte är några problem. Jag vill till och med kunna sova på alla underlag oavsett för alltid utan att kroppen ska reagera.

Maten

Jag är en person som tyvärr allt för ofta slarvar med maten. Inte alls som i att jag inte äter, men det blir lite för ofta halvtaskig micromat på jobbet, hårdbröd med ägg eller fil till middag och en och annan påse godis. Det funkar fint nu men i det långa loppet (som i leva och må till jag är sisådär 100 år) tänker jag att det inte är hållbart. Och inte heller strategiskt smart att lägga dålig grund nu.

livslångt resande
Hur mycket jag än älskar det här så kan det inte räknas som en fullständig måltid a la kostcirkeln. Även om jag blundar hårt.

Träning

Jag har hittat en personlig tränare och kinesolog (kommunikation med kroppens nervsystem för att bland annat hitta spänningar och blockeringar) som jag tror kan hjälpa mig med en del av mina kroppsåkommor. Det är inte gratis men heller inte hutlöst dyrt. Jag skulle nog behöva ge mig själv behandlingar och träningsupplägg för ca 6000 närmaste året men jag har svårt att motivera mig. Det är ju en hel weekend mindre. Och det tar en massa tid att träna korrigerande.

Pengar och tid

Hälsan är en viktig för ett livslångt resande men det behövs också ekonomi och motivation. Just de här två bitarna tror jag inte det är någon risk med just nu. Kanske att det finns risk att jag reser för mycket så att jag tappar intresset och är mätt när jag kommer upp i åren och för första gången faktiskt inte behöver förhålla mig till en arbetsgivare eller semesterdagar.

livslångt resande
Jag vill kunna klättra i träd i hela mitt liv. Australien 2016

Livslångt resande – de där tipsen till mig själv

Det är dags att ändra inställning. Försöka tänka steget längre. Om jag tar hand om min kropp nu så kanske jag är stark och frisk längre och alltså kan resa fler weekends fast under flera år. Livslångt resande med andra ord. Då lockar det mig plötsligt mycket mer.

1. Ät nyttigt och lägg pengar på bra mat

Senaste veckorna har jag börjat med frukt- och gröntsmoothies. Jag har börjat odla egna groddar, nosar på hampafrön och alger samt försöker ersätta godis med lyxig frukt. Det finns risk att jag kommer bli snål. Försöker förklara för mig själv att så länge jag inte ger mig själv tre mål lagad mat om dagen (alltså lägger tid på det) så får jag lov att lösa näringsinnehållet på annat sätt och då blir det inte gratis.

2. Träna ordentligt och regelbundet

Jag har bra rutin på mina två Friskis-pass i veckan men de underhåller snarare än utvecklar. Jag skulle behöva hitta ett sätt för att konditionsträna en extra gång och göra några utvalda styrkeövningar.

3. Ta hjälp och behandla mig

Det får kosta vad det kosta vill, inget kan vara viktigare än min kropp och självklart inte bara för att kunna resa. Resor är inte livet men kroppen och hälsan är det. Basta.

Livslångt resande
Om jag vill kunna göra så här tills jag är 80 får jag se till att prioritera kroppen och tänka långsiktigt. Bohinj i Slovenien

4. Långsiktig resefond

Det känns som en evighet till pensionen och tur är väl det. För att kunna resa livslångt behövs en hållbar ekonomi. Inför detta har vi alla olika förutsättningar men om jag vill resa hela livet så måste jag spara långsiktigt. Kanske mer än pensionen, kanske i en egen resefond för 70+livet. Om jag skulle börja spara 200 kr/månad med en årlig snittavkastning på åtta procent (vilket är rimligt i så långsiktigt sparande) så skulle det bli 450 000 kr. Det får man ändå ett gäng weekend-resor för!

5. Håll mig sträckbänken

Livet kan vara för kort för att låta bli att uppfylla sina drömmars resmål men för att resa hela livet tror jag på att inte låta alla drömmar slå in direkt. Se till att hela tiden ha nya resmål att sträva efter. För just detta är jag dock inte så orolig. Ser inga tecken på att jag skulle känna mig färdig med vår planet.

Livslångt resande
Är så glad för att jag gett mig det här och ser fram emot alla liknande moments som jag ska skapa under mina resor. Hoppas klänningen för alltid kommer vara med. och passa.

Hur står det till för din del om du ska var sann mot dig själv? Tar du hand om dig som du borde för att kunna ha ett livslångt resande? Äter, sover, tränar du som du ska? Sparar du pengar och drömmar för framtiden?

Fler inlägg om träning och resande finns i kategorin Vagabondform

4 thoughts on “Livslångt resande – några tips på vägen till mig själv (och kanske nån fler)”

  1. Viktiga frågor du tar upp! Att ta hand om sig själv är ju basen för allt. Bra att investera i sig själv tidigt.

    Jag är väl “gammal” då, haha, men har tränat regelbundet i snart 15 år och är i betydligt bättre form än när jag var i 20- till 30-årsåldern. Äter också bra och lever så att jag har råd med resor. Kommer att göra ett separat inlägg om det framöver! Sömnen är det däremot sämre med, p g a sorg.

    Heja dig och planerna! Beundransvärt att sikta på att sova på alla underlag. Det kunde jag förr men är nu lite prinsessan på ärten. 😉

    1. Jag vet inte om jag någonsin kommer till att kunna sova på alla underlag, tror den tiden är förbi. Kul att höra att du tar hand om dig. Ibland finns det ju omständigheter som begränsar oss tyvärr. Ser fram emot ditt inlägg om att få råd.

  2. Svaret är nog tyvärr nej på de flesta frågor men tack för en bra tankeställare. När jag jobbade som dykinstruktör i Thailand hade jag två elever på en grundkurs som inspirerade mig mycket. Det var två pensionärer som varit sugna på dykning i många år så nu när det blivit pensionärer passade de på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.