Hållbart resande: Stor checklista och tips för att resa hållbart

Posted on

Hållbart resande kräver sina aktiva val. Här finns en stor checklista inför dina kommande resor och massor med tips för att resa hållbart. 

Att resa hållbart är så mycket mer än att sluta flyga och hållbarhet i sig är så mycket mer än ett miljömässigt perspektiv. Social och ekonomisk hållbarhet går hand i hand med ekologisk hållbarhet. Jag har skapat en stor checklista och tips för att hållbart resande och det är i huvudsak miljöfrågor jag fokuserar på, annars skulle listan bestå av hundra punkter. Längst ned kan du göra ett test för att se hur hållbart du reser. 

Till dig som hittat min blogg första gången: Välkommen! Jag heter Linda Engström och mitt mål med reseblogg är att jag vill bidra till reflektion och inspirera att resa med nya glasögon. Jag hoppas kunna rubba ditt tankesätt och invanda beteendemönster – och jag ser fram emot att bli utmanad av dina kommentarer och perspektiv.

Tips för att resa hållbart
Tågturism borde ha en ljus framtid, här en avdankad gullig spårvagn i Zambia

Disclaimer: Om hållbara val

Läs detta innan du går igenom listan om tips för att resa hållbart

 1. Du måste se dig själv som en länk i en kedja. Om du ser dig som en droppe i havet kommer du inte lyckas motivera dig att ta något av besluten nedan. Även det lilla spelar roll inte minst utifrån att du kan inspirera andra och dessutom för samtal med andra om det. Kollektivt positivt grupptryck fungerar.
 2. Ingen av punkterna nedan kommer väga upp din miljöpåverkan om du flyger mycket. Det är dock inget argument för att låta bli. Hellre träna och äta onyttigt än att bara äta onyttigt.
 3. Det som är självklart för den ena är omöjligt för den andra. Du väljer själv – det viktiga är att du tar medvetna beslut om vilken klimatpåverkan du vill göra.
 4. Att bete sig mer hållbart handlar ofta om mindset. Du måste hitta ditt sätt. Är du en tävlingsmänniska som går igång på att vara lite mer hållbar resa till resa, eller kanske innan? Har du svårt att motivera dig, sätt upp en belöning (om inte resan i sig är gott nog). Vill du bara anstränga dig om det verkligen gör skillnad, läs på vad som spelar störst roll och gör bara det.
 5. Testet nedan är inte vetenskapligt. Det är made by me som ett verktyg för att få dig att reflektera och motivera dig att göra några fler medvetna val i livet i syfte att skapa ett lite mer hållbart resande.

Checklista och tips för att resa hållbart

Tips för att resa hållbart innan resa bokas

🗹 Låt boendet påverka val av destination

Hitta ett uttalat klimatsmart boende och låt det inspirera dig till val av destination. Kanske skulle du på så sätt hitta till helt nya områden du aldrig annars skulle upptäcka. Kom ihåg att miljöarbete ofta kostar att investera i och att du genom att välja ett sådant boende uppmuntrar andra att också prioritera ett miljötänk. Kanske någon på denna lista med 12 av världens vackraste miljövänliga hotell kan locka dig till en ny plats.

restips hållbart
Kan de här bikuporna i Namibia vara ett miljövänliga boendet som skulle kunna locka dig och därmed få dig att resa till ställen du annars inte skulle besökt?

🗹 Välj alternativa färdmedel +

Se över alternativ för transporter dit du vill åka. Finns det andra sätt att ta sig dit än flyg? Tåg, båt, miljöbil? Kan själva transporten dit vara en del av upplevelsen istället för att bara ses som slöseri?

🗹 Boka direktflyg +

Det är start och landning som sliter mest på miljön. Välj destinationer dit det finns direktflyg, inte bara för att det oftast är smidigt utan även för miljöns skull. Om du ändå ska flyga är det ett enkelt sätt att bidra till hållbart resande.

🗹 Välj ett så miljövänligt flygbolag som möjligt +

Är inte alla samma skrot och korn? Nope, nyare flygplan är ofta mer bränslesnåla. Ett flygbolags flotta spelar stor roll. Vissa flygbolag har mer omfattande miljöarbete än andra och vilka flygplansmodeller som trafikerar olika sträckor och hur välfyllda planen är påverkar också miljön. Här finns mer information om flygbolagens koldioxidutsläpp.

tips för att resa hållbart
Fram tills det finns soldrivna flygplan för allmänheten får vi nöja oss med att välja ett bolag som släpper ut så lite koldioxid som möjligt.

🗹 Res längre och mer sällan ++

Jag lever absolut inte upp till denna men det hindrar mig inte från att ändå tipsa om, och påminna om, att färre resor och stanna borta längre är betydligt bättre för miljön är flera korta weekend-resor.

🗹 Hitta ett schysst boende

Det kräver lite mer efterforskning av dig men att resa hållbart är inte alltid effektivt. Testa att googla på exempelvis Local hotel, Eco hotel + den stad du ska resa till så kanske du hittar en guldgruva. Några sajt-tips är:

 • Bookdifferent.com – bygger på booking.com och håller koll på hotellens fotavtryck
 • Klimatsmart.se – tips på svenska hotell och konferensanläggningar som är klimatsmarta
Hållbara restips
I Sydafrika bodde vi hos en man som drev ett litet enkelt bed and breakfast med tillhörande gårdsbutik som sålde byns hantverk – så mysigt och hållbart.

Tips för att resa hållbart inför resan

🗹 Kompensera månaden innan

Kör mindre bil. Ät vegetariskt. Duscha lite snabbare. Återvinn och skänk bort överflöd som finns i hemmet. Sätt ett köpstopp för konsumtionsvaror (förutom det nödvändiga såklart). Det motsvarar inte din kommande resas miljöpåverkan men allt räknas.

🗹 Packa lätt

Lättare för dig att bära på och färre kilon för flyget att frakta. Skippa schampo och tvål – det finns ofta på boendet. Å andra sidan är engångsförpackningar som finns på hotellen inte heller hållbart. Du kan se det som pest eller kolera eller bara möjlighet att välja hållbart.

🗹 Klimatkompensera +

Betala för det utsläpp du gör. Köp direkt när du bokar flyget, via Swedavia eller plantera träd på egen hand via exempelvis Vi-skogen.

Tips för att resa hållbart under resan

🗹 Fyll på din plastflaska

Köp en stor 3-5 liters dunk med vatten och en liten halvlitersflaska som du fyller på. Billigare och mer miljövänligt.

🗹 Duscha rimligt

Visst är det skönt med en lång och varm dusch, inte minst när du har semester och vill njuta. Även om det är ett nice hotell så delar även de på vattenförsörjningen i landet. Extra viktigt i länder med vattenbrist. Gäller även att inte låta kranen stå och rinna under tandborstning. Om du har det som vana – ändra på den.

tips för att resa hållbart
I en utedusch i Namibia med full utsikt över en canyon – här var det ännu svårare at duscha kort.

🗹 Släck och stäng av aircondition

Många hotell har löst detta med att nyckelkortet tas ut och lika många turister och listat ut att ett vanligt visitkort kan säkerställa att hotellet är svalt och skönt när gästerna kommer hem på kvällen. Låt bli att överlista systemet och spar på elektriciteten när du inte är i ditt rum.

🗹 Ta lagom mycket mat – även när det är buffé

Gratis är gott – inte sant? Gratis mat som slängs är dock precis lika miljöovänliga som mat du betalat multum för. Ta flera små portioner och ta små smakbitar av det du inte vet om du gillar. Det här är ett himla enkelt tips för att resa hållbart.

hållbara tips på resan
Kan verka frestande att ta av alla gottigheter – ofta skönt att slippa gå två gånger också. Har ju hänt fler än en gång att människor haft en övertro på sin aptit.

🗹 Fråga efter boendets miljöarbete

Det kan kännas både besvärligt och svårt men om fler frågar efter hotellens miljöarbete ju mer jobb kommer de göra kring det. Det skapar snack i fikarummen och om de märker att miljö är viktigt för kunderna kommer de satsa mer på det.

🗹 Ta med dig ditt eget skräp

Även om andra inte gör det och även om du måste bära på det länge till en papperskorg. Det är helt enkelt en uppoffring du får göra för att föregå med gott exempel och minska dina fotavtryck. Det gäller även flaskor som tycks ha en förmåga att stanna där de sattes ned. Kanske världens mest självklara tips för att resa hållbart men uppenbarligen något många har svårt med.

🗹 Häng upp din handduk

Det är sällan en nytvättad handduk behövs varje dag om ingen katastrof skett. När ny handduk behövs lägg den på golvet så får du en ny av personalen. Nuförtiden har detta nästan blivit en hygienfaktor för att vara en hållbar resenär.

🗹 Åk kollektivt

Ibland finns det all anledning att åka taxi men att använda lokaltrafiken är ofta en krydda som tillför resan ytterligare en dimension. Det kanske blir lite mindre spot on utifrån önskad ankomst men samtidigt mycket roligare. Och miljövänligt.

hållbara restips
Ett annat tips på miljövänliga förflyttningsmedel är häst. Här på spaningstur efter en koala.

Tips för att resa hållbart efter resan

🗹 Välj vad du tipsar om?

Fundera aktivt över vilka saker du tipsar om och vad du berättar om dessa saker. Vilken bild visar du upp av destinationen? Finns det någon aktivitet du gjorde som var fantastisk men kanske inte så schyst mot naturen?

🗹 Kompensera mer +

Läs punkten om att kompensera ovan och fundera om det finns något du kan göra även månaden efter. Undvika att skriva ut papper på jobbet, källsortera ännu ett material, byta ut till lågenergilampor i ditt hem eller göra något av de här 100 tipsen från Ekoenkelt om en mer miljövänlig vardag

Test: Hur hållbart reser du?

Gå igenom alla punkterna ovan och räkna ihop hur många poäng du får. Viktigt att komma ihåg att de inte är viktade och att de har olika stor påverkan på miljön. Gör du en med +-tecken är den värd två poäng för ditt hållbara resande.

0-5 Bakläxa!

Du får gå igenom listan igen och välja ut vilka tre av de ovan du ska sätta igång med från och med nu. Skärpning!

6-10 Bättre kan du

Du är nästan över godkänt men några fler ansträngningar kan du allt ta dig an. Välj de två som känns lättast att förändra i ditt liv och testa dem. Utvärdera och gör permanent eller byt till någon annan.

11-15 På väldigt god väg

Du gör många hållbara val, det är bara att fortsätta på inslagen väg. Utmana dig själv och välj ut en som du ska testa under det kommande året.

16-19+Top Noch!

Du är grym på att resa hållbart och kan gott skryta över hur du valt att leva ditt liv. Även om du reser mycket gör du stora insatser för att dra ned på din klimatpåverkan!

Frågor till dig

Ingen är fulländad och jag gör inte alla punkter ovan – vi kan alla alltid bli lite bättre. Vilka punkter är givna för dig? Vilka är ditt dåliga samvete och vilka vill du ta tag inför nästa resa?

Har du fler tips för att resa hållbart som jag eller andra som läser det kan lära sig något av – fyll gärna på med en kommentar nedan.

Fler inlägg om hållbart resande att inspireras av och fundera på

Transportmedel som löser miljöproblem

Så bidrar ditt resande till FN:s Globala mål

Masdar – världens mest hållbara stad?

5 thoughts on “Hållbart resande: Stor checklista och tips för att resa hållbart”

 1. Fantastisk sammanfattning! Har bara två kommentarer om flyg.

  1. Det är inte så enkelt att klimatkompensera genom att plantera träd. Lokalbefolkningen blir ofta förlorare i sådana områden. Här kan du läsa mer om den debatten.
  http://supermiljobloggen.se/debatt/2017/12/klimatkompensation-slutreplik

  2. Inte bara direktflyg hjälper utan framför allt kortare restider. Det är på riktigt hög höjd utsläppen har värst påverkan även om det drar mer bränsle att starta och landa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *