Masdar – världens mest hållbara stad?

Posted on

Masdar i Abu Dhabi skriver historia när de bygger upp en ny hållbar stad med minimal miljöpåverkan. Möjlig att besöka för den som vill bli hoppfull om framtiden.

På besök hos en vän i Göteborg sitter jag på vardagsrumsgolvet och nämner jag att jag är på väg till Dubai. Svärfaderns flikar in och är tydlig: Då ska du åka till Masdar. Lite överraskad över hans förslag som inte sa mig ett ord faller till slut bitarna på plats. Han är miljöprofessor vid lite olika universitet runt om i världen. Masdar är ledande inom miljöforskning. Sagt och gjort, när vi sedan drog till Dubai och åkte på roadtrip till Abu Dhabi stannade vi förbi i Masdar city.

Jag tror att jag är rätt ensam om att prioritera att åka till en högteknologisk, helt planerad och regisserad stad i öknen under min semester och sen tro att någon ska vilja läsa om det. Men 155cm.se är inte vilken blogg som helst så jag chansar på att den här nördighetsnivån kan gå hem hos er läsare. Ett besök i Masdar gav mig enorm tro på människans förmåga att skapa något hållbart som samtidigt är hypermodernt.

Om Masdar

Masdar är ett projekt som initierats och drivs av ett statligt bolag i Förenade Arabemiraten. Målet är att skapa en hållbar stad som är lönsam ur alla perspektiv som kan vara en urban förebild. 2008 började de bygga och första etappen var klar 2015. Hela staden förväntas rymma 50 000 invånare och vara klar någon gång mellan 2020 och 2025.

Emiraternas drivkraft bakom detta går att spekulera i. Kanske kan världens miljövänligaste stad generera ännu mer turistintäkter till statskassan? Eller är det behovet av att överträffa sig själv och andras förväntningar? Om inte annat så behöver de hitta andra sätt att generera energi. När oljan tar slut måste alternativen vara färdigutvecklade och i ett land där resurserna för tillfälligt tycks oändliga är det bara att satsa allt. Och de gör det med bravur! De är inte bara ett av världens rikaste oljeländer, de är också världsledande på miljövänlig energiforskning.

masdar-6
Skiss över Masdar cirty
masdar-2
Löftesträdet där du kan hänga upp en handskriven lapp om vad du lovar att göra för att minska klimatpåverkan.

Att besöka Masdar som turist

I utkanten av Abu Dhabi, precis vid flygplatsen ligger Masdar. Det är en minst sagt udda utflykt vi gör och helt lätt att hitta rätt var det inte. Om det beror på dålig skyltning i en ännu inte färdig stad, dålig kartläsning av mig eller att det helt enkelt inte är tänkt att en ska åka dit utan att vara i guidad grupp låter jag vara osagt.

Vi parkerar bilen i ett parkeringshus och sätter oss i en av de självkörande eldrivna bilarna som tar oss till områdets centrum. Här finns ett universitet i framkant, konferenslokaler, interaktiva kunskapsfyllda utställningar, lägenheter för boende, källsorteringssystem, kvartershak att äta på, en kiosk och allt annat ett samhälle kan behöva.

På samtliga tak finns solpaneler, på innergårdar finns ett så kallat Wind Tower för att undvika att den varma luften (vi är fortfarande i en öken) blir stillastående, byggnaderna byggs i återvinningsbart material och målet är att skapa en helt bilfri stad.

Masdar besöks främst av studentgrupper, miljöforskare som är där på konferenser och säkert en och annan politiker. Särskilt många vanliga dödliga turister tror jag inte det passerar i veckan.

masdar-1
Självkörande eldrivna minibilar för fyra
masdar-3
En gågata med lägenheter och solceller på taken
masdar-7
På den här restaurangen avnjöt vi en helt ekologisk sallad och supernice juicesmoothie. Hipp så det räckte och blev över.

Kan Masdar lösa delar av klimatkrisen?

Vi lever i en värld där vår planet riskerar att gå under. Som jag ser det finns det två vägar ur det.

  1. Människan ändrar sina beteenden
  2. Människan uppfinner sig ur klimatkrisen

Min utgångspunkt är att båda behövs men jag tror ärligt talat att alternativ två ligger närmare till hands. Det kommer vara lättare att uppfinna solcellsdrivna flyg, effektivare återanvändning av matsvinn och hur vi hanterar avfallsprodukter än att människan ska sluta flyga, få företagen att välja hållbarhet före ekonomi och våra politiker att alltid tänka långsiktigt.

Precis som jag tidigare skrev om Eco ship och Elon Musks Tesla och Hyperloop tror jag inte ens vi kan föreställa oss alla hållbara lösningar som är möjliga. Masdar är ännu ett bevis på att det finns starka anledningar att känna stor tilltro till att människan kommer styra upp vår miljöpåverkan innan det är för sent. Vad som är för sent är helt klart en definitionsfråga, redan nu utrotas arter och människor dör av torkan så vi agerar inte en sekund för tidigt. Men innan planeten går under om jag säger så. Alternativt när påverkan blir tillräckligt märkbar för västvärlden med omnejd som först då kommer sätta in de riktiga musklerna.

Människan kommer hitta vägar för att ta vara på energi, transportera oss snabbt utan kraftig klimatpåverkan, hitta nya sätt att generera energi och bygga miljövänliga bostadsområden. Jag är hoppfull. En annan värld är möjlig än den vi ser idag.

masdar-5
Världens första solcellsdrivna flygplan som åkt ett varv runt jorden. Det trodde vi inte var möjligt för 20 år sedan.

Hur blev Masdar relevant för resamedvetet.se?

Förutom att det är ett intressant, lärorikt och ett ovanligt resmål så är Masdar en del av lösningen för framtiden som gör att vi kommer kunna fortsätta leva och resa. Jag tycker generellt att resor är ett ypperligt tillfälle att ta in lite ny kunskap. Jag skulle inte placera Masdar på nöjeskontot utan snarare kontot för hoppfullhet eller nya-skills-jag-är-nöjd-över. Har du chansen att åka förbi Masdar när du är i krokarna, do it! Allt du behöver veta om Masdar och lite till finns här.

 

8 thoughts on “Masdar – världens mest hållbara stad?”

  1. Vilket intressant inlägg! Jag ska visa min dotter det här, hon har sökt in på universitetet i höst och vill jobba med hållbar och klimatsmart utveckling. Jag har inte hört talas om staden tidigare och ska läsa på mer om den.
    Trevlig helg!

    1. Va kul! ja tipsa henne gärna, är säker på att hon får en utbildning i världsklass och dessutom vara i en miljö som är oerhört progressiv om hon läser hela eller delar av sin utbildning i Masdar. Hoppas hon inspireras!

  2. Den här staden blir lätt bisarr när man tänker på att städer som Abu dabi och Dubai istället säkert kan räknas in som världens minst hållbara, miljön verkar ju sällan ligga i fokus i Saudiarabien utan snarare intresset att visa upp sig. Dessutom ger det en dålig bismak i munnen när man tänker att den sociala hållbarheten med största sannolikhet gått förlorad då man vet hur deras arbetskrafts”invandring” ser ut…

    Jag hoppas dock att detta kan bli en ledstjärna och inspiration för framtiden. Tack för superbra blogg!

    1. Generellt sätt så är ju Förenade Arabemiraten svinkass på just arbetsförhållanden men på Masdars hemsida står det att de väger in även arbetsförhållande i sin hållbarhet. Vi får hoppas att de inte bara är ett spel för galleriet.
      Va glad jag blir över att du gillar bloggen, det betyder mycket att du säger det!

  3. Hej
    Funderar på att resa dit i januari. Du har inga referenser eller kontakt med någon som kan berätta mer om detta på plats?
    Erik

    1. Hej Erik!
      Kul att du är sugen på att åka dit. Det finns guidade rundturer och en väldigt informativ hemsida så jag tror att det borde gå att få kontakt med någon den vägen. Tyvärr känner jag ingen där personligen. http://www.masdar.ae/ Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *