Resereflektion nr 26: London – NY på 29 min med SpaceX

Posted on

Elon Musk, en av jordens mest hoppingivande och gränslösa människor, har lanserat nyheten om att SpaceX raketer BFR från år 2024 skulle kunna transporterar människor mellan London och New York på 29 minuter. Hur sjukt är inte det?

SpaceX – några tror på det omöjliga

Människor är generellt begränsade i vad de tror är möjligt men det finns alltid några undantag. De som tror på det omöjliga och till slut får rätt. Som tror att det går att trotsa tyngdlagen och flyga. Som tror att människan kan sätta en fot på månen. Att organ går att klona, att blod kan skapas, att information kan skickas digitalt. Det finns några som Elon Musk som inte bara tror att saker är möjligt utan även skapar det. Se den här lille videon till exempel.

Resor utan avstånd – vad blir konsekvenserna?

Med ett avstånd på max 60 minuter mellan världens alla destinationer kan vi snart börja tala om att teleportera sig. Det går att ställa stora frågor om hur det påverkar hela jordens utveckling. Men om vi drar ned det något och bara fokuserar på resandet, vad förutspår du för konsekvenser? Kommer vi bara resa ännu mer? Kommer charmen med att resa försvinna för att det blir för lättillgängligt?

En aspekt i detta är givetvis miljövänligheten, jag kan tänka mig att raketerna är minst lika miljöovänliga som jet-flygen men jag tänker att Musk kommer lösa det med. En annan är klassperspektivet. Musk säger att kostnaden ska vara ungefär motsvarande ”full fare economy”och i så fall kommer ju medelklassen kunna konsumera detta som andra resor.

Det finns många frågor utan svar innan Musk har fått ihop detta. Men ponera att det är möjligt, hur skulle det påverka hur vi reser?

Tidigare har jag skrivit om Tesla, Ecoship och Hyperloop som nya alternativa transportmedel och om Masdar, en hållbar stad där allt är möjligt.

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *