Alla vill vi väl och tror på olika lösningar

Posted on

Klimatfrågan har fler än en lösning och vi får tro på olika. Det är faktiskt tillåtet att ha andra idéer (och vara en god medborgare) om hur vi löser den globala uppvärmningen än genom att individen tar mer ansvar och slutar flyga. Eller?

Inlägget är ett betalt samarbete med Smart SE

Publicerad oktober 2018, uppdaterad oktober 2023

Jag är helt övertygad om att de allra flesta människor i både Sverige och i världen bryr sig om planeten. Några egoistiska rötägg finns det såklart och på 7 miljarder människor blir det ju rätt många ruttna ägg, det räcker till mer än en omelett. Men, det är ett fåtal. Den stora massan bryr sig.

Frågan om flyget har blivit en vattendelare. De som bryr sig och de som inte bryr sig, allt för ofta synonymt med de som stannar på marken och de som flyger. Det är inte så enkelt och jag har redan skrivit ett helt inlägg om det jag stör mig på i flygdebatten. Det här inlägget är väl någon typ av fristående fortsättning på det med en annan take.

Här står jag naken i morgonljuset, lite så känns det här inlägget. Resterande bilder är tagna från Gotland som ett sätt att lätta upp stämningen i ett i övrigt delvis tungt inlägg men också som en påminnelse vilken värld vi har att bry oss om. Hela upprinnelsen till det här inlägget ska Lisa på Livet från den ljusa sidan ha credd för. Hon är inspirationen till detta.

Vi börjar här

Alla politiker vill skapa en bättre värld, ett bättre Sverige. Hur den världen ska se ut och vara kan politikerna ha lite olika uppfattningar om men generellt vill alla politiker att vi invånare ska vara trygga, friska, fria. Sen har alla de här politikerna olika uppfattningar om hur vi bäst tar oss dit. Några tror på företagande och de ekonomiska drivkrafterna, andra tror på individens förmåga och ansvar och några andra tror på att ta gemensamt ansvar och att hjälpas åt.

Efter en valrörelse som detta har visionerna blivit överröstade av behovet av att polarisera sig i förhållande till alla andra aktörer på banan. Istället för att prata om den gemensamma målbilden och de olika vägarna dit har fokus blivit på att mitt sätt är bättre än ditt.

Så hur är politiker-jämförelsen relevant just nu?

Jo. Även vi invånare vill skapa en bättre värld. Och vi har olika uppfattningar om hur vi tar oss dit. På temat klimat är jag alltså övertygad om att i princip alla bryr sig om vår jord på ett eller annat sätt. Och att alla vi som bryr oss har lite olika förslag på hur vi bäst bidrar till denna bättre värld. Vi tror helt enkelt på olika saker.

Det är givetvis helt okej att ha fullständigt motsatta uppfattningar om vilken väg som är mest effektiv för att nå målet. I det här fallet målet om en välmående planet. Världen utvecklas av att dessa olika uppfattningar stöts och blöts men snälla, låt oss vara överens om att vi alla vill väl. Vi gör olika bedömningar och alla svar kan faktiskt vara rätt. De kan behövas lite av varje. Det kan gå att lösa enbart med en väg. Alla sätt är bra utom de dåliga och just nu finns det faktiskt inga dåliga förslag som jag vet om när det kommer till klimatfrågan. Förutom att vi alla lägger oss ner och chillar och det är det ju ingen som föreslår.

Vem ska jag tro på, tro på, tro på när…?

Som sagt, vi tror på olika saker. Det finns de som tror på…

1. …politiska lösningar. Som tror att det är politikernas ansvar att skapa förutsättningar för befolkningen att göra sunda val.

2. …innovation och teknik. Som tror på vad framtiden har att erbjuda och på den skaparkraft som finns inom människan.

3. …individens ansvar. Som tror och tycker att individer genom sitt eget agerande kan och ska vara lösningen på problem.

4. …helhet och lite i taget. Som tror att alla gör så gott de kan och att små steg på många fronter är tillräckligt.

Är det någon av dessa som är mer rätt än den andra?

Så vad av dessa tror du på?

Personligen tror jag föga förvånande på en mix. Men om jag ska rangordna dem är mitt recept för en bättre planet glasklar. 2, 1, 4, 3. Innovation, politik, helhet, individ. Analysen bakom bygger på en något pessimistisk inställning till människan och en stark tro på utveckling.

Individ

Vi individer är inte lata men aningen bekväma och framför allt gillar vi att ha det skönt. Och den njutningen är vi inte beredda att ge upp oavsett hur den är utformad och vart i världen vi bor.

Innovation

Mina 37 år på denna jord har också visat mig kraften i nyfikenhet hos människan och intresset av att tjäna pengar eller skaffa sig makt. Dessa drivkrafter har tagit oss ut i rymden, skapat google, byggt AI. Det är det som får mig att tro att det är innovation som är svaret på våra klimatutmaningar. Enda hotet är att det inte alltid är möjligt att tjäna pengar på just klimatet. Moder jord har ju bekant nog inga guldpengar att betala med.

Politik

Om synen på människan, inkl mig själv, är något pessimistisk är min tro på beslutsfattare desto större. Kanske orkar jag inte ens leva om jag inte har en tro på politiken. Jag hyser noll och inget så kallat politikerförakt. De sliter varenda en (förutom den procentandel som är rötägg, politiker är inte vaccinerade mot detta) och arbetar för att förverkliga sina visioner om en bättre värld. De har många intressen som trycker på men de som vågar lyssna på the voice within spelar en avgörande roll för vår framtid. Det här märks inte minst i EU som har tagit historiskt modiga beslut kring lagkrav om hållbarhetsredovisning. 

Helhet

Och sist men inte minst, trots min något pessimistiska, eller ska jag säga realistiska, inställning till människan så känner jag långt ifrån hopplöshet inför mänskligheten. Men jag är övertygad om att all förändring måste ske stegvis och i små steg inom en helhet. Att alla människor behöver ta olika långa kliv på olika arenor. Hellre att alla tar små kliv än att några tar stora.

Men ändå skäms jag lite

Jag är helt övertygad om min rangordning. Och ändå skäms jag lite. Inte inför mig själv, men inför andra. De som tror på individen mer än allt, visserligen ofta i kombination med politikerna, men ändå. Individens ansvar. Varför kan inte jag till 100 procent stå upp för min egen värdering och övertygelse? Det får vara slut med det nu. Jag måste hitta mina argument till varför jag tror på innovation före individer. För ärligt talat, jag skulle kunna sätta min hand på att det inte är den enskilda människans val att sluta flyga som kommer rädda vår planet från att klimatkriser. Det är något annat och även om människor flyger mindre så kommer det inte göra en tillräckligt stor skillnad. Varken här och nu eller senare.

Nyhet 2023: Smart SE lanserar nya bilmodeller

Sedan jag skrev det här inlägget första gången har enormt mycket skett på temat innovationer kopplat till klimatet. Det sker historisk mycket utveckling, inte minst kopplat till elektrifiering av bilar. I skrivande stund lanseras fyra nya SUV-modeller som går under namnet Smart #1. Det är hel-elektriska och kommer finnas i begränsad mängd för den Europeiska marknaden.

För vår del blir det en elbil vid nästa bilbyte. Kanske är någon av Smart bilar det som blir aktuellt för oss. Vårt soltak som vi precis är klara med skulle sänka våra driftskostnader för bilen dramatiskt eftersom den investeringen redan är gjord och det skulle kännas himla fint i magen att minska de utsläpp som vi gör med vår hybridbil idag.

Drömmen, att resa och veta att det jag kör inte innebär några fossila utsläpp. Pressbild från Smart

Min viktigaste poäng för det är inlägget

Ta fighten mot de som inte bryr sig, slå på de som är egoistiska rötägg. Låt de som har andra förslag på lösningar göra sin grej. Motivera människor att ta små steg utifrån där de är. Rösta på ett parti som på riktigt har en idé om miljö och klimatfrågor.

Så. Nu är min skalle helt uttömd och jag vill veta minst en sak av dig: Vilka lösningar tror du på?

Inlägget är ett betalt samarbete med Smart SE. Åsikter och tankar är som alltid mina egna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *