Mina medvetna och hållbara val i Kroatien

Posted on

Att göra hållbara val i Kroatien, det är inte alltid så lätt men något som jag har som ambition att göra i alla lägen när jag reser.

Innan jag börjar det här inlägget behöver vi reda ut en sak.

Skillnaden på medvetet och hållbart

Jag fick en fråga på instagram när jag tog flyget hem från Hamburg hur det kan vara ett medvetet val. Jag fick chans förklara hur jag ser på begreppen medvetet och hållbart vilket alltid är nyttigt. För att sammanfatta. Medvetna val grundar sig på kunskap och reflektion och behöver inte vara synonymt med hållbart. Ofta handlar det om att för min egen del bedöma hur dimensionerna inom hållbarhet (socialt, ekonomiskt och ekologiskt) påverkas av mina val. Det är sällan jag lyckas ta beslut som är hållbara ur alla tre dimensionerna. Och även om medvetet inte är synonymt med hållbart är hållbarhet en viktig värdering för mig och något jag sträva efter.

Bra budskap på huvudgatan längs stranden

Mina medvetna och hållbara val i Kroatien

I Kroatien fick jag en fråga från en annan trogen följare på instagram. Vilka medvetna val gjorde jag egentligen? Det är en svår fråga ur lite olika perspektiv. Efter många av mina val som varit medvetna under många år är numer helt inarbetade och på snudd till omedvetna. Det känns alltså inte medvetna längre även om jag vet att det ligger mycket research, reflektion och aktiva val bakom. Men det fanns också tillfällen då jag tycker att det var svårt att göra det där medvetna valet. Tillfällen då det är svårt att få fram den där bakgrundsinfo som jag skulle vilja ha för att veta att de val vi gör är så hållbara som möjligt.

Med det sagt, det här är några av de medvetna valen jag gjorde men också några av de som inte kan kallas medvetna. En del kan jag med stolthet kalla hållbara val i Kroatien och en del kunde varit ännu mer hållbara, men så är det ibland. Eller ganska ofta om jag ska vara ärlig.

Åka efter högsäsong

När vi bestämde när hela det här 14-personsgänget skulle åka så tryckte jag på ganska mycket för att inte åka under den klassiska semestern. Delvis för att det är tufft att resa och svårt att njuta i juli/augustivärmen med fem barn under fem år. Men framför allt för att den destination vi valt är mycket mer förtjänt av vårt besök efter högsäsong. Ett ännu mer hållbart beslut hade varit att åka ännu senare, sista veckan i september räknas som sista veckan på mellansäsongen.

En av Kroatiens mest populära stränder, långt ifrån fulla mitt på dagen en dag i slutet av september

Makarska istället för Split

Min pappa ville åka till Kroatien vilket jag tyckt har känts bra och när det pratades om Makarska istället för Split stöttade jag det helhjärtat. Det är en mindre ort med färre besökare även om det absolut inte är folktomt där även sista veckan i september. Ett ännu mer hållbart val hade varit om vi åkt till en ännu mindre besökt destination i närheten, t.ex. i Albanien. Ett mer miljövänligt beslut hade varit att välja en destination som inte kräver flyg.

hållbara val i kroatien
Fina Makarska

Vegetarisk och alkoholfritt

Det här är alltid eller nästan standard när jag reser men att äta varierat var faktiskt svårt, åtminstone med de här ungarna på släptåg. Det blev ett gäng varianter av vegetarisk pizza och en falafel hos det enda vego-eko-stället jag hittade vid Zlatni Rat. Det är ungefär det jag kommer ihåg i matväg. Och vatten. Jag utmanade inte det alkoholfria utbudet, efterfrågade inget spännande. Nä i det här området blev det inte särskilt genomtänkt.

hållbara val i kroatien
Två av stånden som fanns att välja mellan på Zlatni Rat. Jag valde höger.
Mitt barn till mästerfotograf har fångat både mig och falafeln i skärpa på bild!

Cykla som aktivitet

Vi valde att cykla som en av våra aktiviteter och jag tackar min härliga man som styr den typen av aktiviteter när vi reser. Det fanns jeepar som vi kunde åkt upp i bergen med och utan att veta mer om den aktiviteten så är ju cyklar ett val som nästan aldrig kan vara ohållbart. Om inte cykeluthyraren är en förjävla osympatisk person som inte betalar skatt eller liknande.

Cykelredo

Hållbart i det lilla

Det finns en massa små beslut såklart. Som att ha flytvästar på våra små barn på båten. Säkerhet är grundläggade för social hållbarhet. Vi tog med oss de strandleksaker vi köpt hem och lekte med dem senast idag i badkaret. Att nyttja det som producerats tills det faller sönder är ett sätt att värna jordens resurser. Slänga plast i de här uppmuntrande behållare är en annan självklar hållbarhet i det lilla. “Plasten ska vara i den här fisken, inte fisken i havet”, kul uppmuntran tycker jag.

hållbara val i kroatien
Plastinsamlare
hållbara val i kroatien
Strandleksaker som kommer nötas väl hemmavid

Det ohållbara då?

Vi flög. Det går inte att komma ifrån och det är ett ohållbart val. Vi gjorde en del saker som kan kallas klassiker, som kanske inte skulle klassas som hållbara val under högsäsong men eftersom trycket på dessa platser ändå är lägre i sep än juli/augusti känns det ändå okej. Vi åkte till den hajpade stranden Zlatni Rat på Brac och en del av sällskapet åkte till Dubrovnic för att ge två exempel. Vi hyrde en båt en dag och efter ganska många timmars reserach var det bara ett alternativ som kunder erbjuda plats för så många som vi var för en dagstur. Ett bara ha ett val är sällan optimalt. Vi gick för motor pga noll vind (inte så miljövänligt) och på samma sätt som med cykeluthyraren, hur vet jag om den aktören är en schysst typ. Ev insåg jag på plats att han var tysk så kanske inte en lokal förmåga som jag hoppats på.

Kanske undrar någon om jag har ursäkter/förklaringar till alla mina val och sminkar alla grisar även när de inte är helt hållbara. Det är hela min poäng med det medvetna. Allt kan inte vara hållbart men det ohållbara ska allra helst vara ett medvetet val.

Vår utmärkta kapten för dagen, ägare till företagen som jag förstod det. Inget att klaga på vad gäller vår upplevelse men svårt att veta vem som gynnas om han inte är från Kroatien från början.

Alla gör så gott de kan, om hållbara val i Kroatien

När en gör en sån här resa, en storfamiljsresa, så behöver en vara ödmjuk inför att det dels är svårare att vara hållbar med många (åtminstone min upplevelse, säg gärna emot) och dels kan intresset av att göra hållbara val olika för alla inom gruppen. Då är det ärligt talat inte alltid så lätt.

Med många, inte minst barn, då kan det ibland behöva ätas första bästa plats och sitta ner på första bästa ställe. Det kan bli jättebra det också men att hinna göra en hållbarhetsanalys på det är kanske inte alltid så lätt 🙂

Här finns alla inlägg från Makarska och från Kroatien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.