Det är ingen lek, vi behöver skapa en bättre värld tillsammans, uppnå FN:s Globala mål. Alla måste bidra. Så även när vi reser, men frågan är hur? Här kommer några av lösningarnas som kan göra skillnad om alla tar ansvar för sig själv.
Om vi vill skapa en mer hållbar värld för alla behöver alla människor på denna jord dra sitt strå till stacken. En del tycker att lösningen är att minska resandet. Andra, till exempel jag själv, tycker att nyckeln är att resa på ett mer medvetet sätt. Situationen är komplex. Flygresorna behöver minska markant för att uppnå miljömålen men för att uppnå andra mål kan resande vara en del av lösningen, till exempel för ekonomisk utveckling i ekonomiskt svaga länder.
Att resa bidrar till FN:s Globala mål
FN:s globala mål för en hållbar utveckling, antagna av de 193 medlemsländerna tidigare i år, som även går under namnet Agenda 2030 eller SDG – Sustainable Development Goals efterträder Millenniummålen som antogs år 2000. Skillnaden mellan de nya och gamla målen är att de nya fokuserar på hela världens bidrag och förändring medan Millenniummålens fokus var på det ”fattiga globala syd”.
Den här informativa filmen tycker jag är riktigt pampig och inger väldigt mycket hopp för att förändring faktiskt är möjlig.
Jag brukar försöka undvika pekpinnar och rätt och fel-tänk på den här bloggen men nu ska jag göra ett undantag och faktiskt komma med ett par riktigt handfasta dos and don’ts.
Ditt bidrag för FN:s Globala mål
Mål 1: Ingen fattigdom
Res till låg- och medelinkomstländer och spendera dina pengar där samt skänk många slantar inom ramen för reseprocenten 😉
Mål 2: Ingen hunger
Ät mer vegetariskt, helst hela tiden och jämt. Släng inte mat och köp mat till barn som lever på gatan.
Mål 3: Hälsa och välbefinnande
Kör försiktigt, använd kondom, res inte utomlands om du bär på någon sjukdom som kan smitta, vaccinera dig inte bara för din skulle utan även för andras.
Mål 4: God utbildning för alla
Gör en insats för dom på glid och se till att alla du känner i din närhet fullföljer gymnasiet. Om du är vettig, utbilda dig till lärare.
Mål 5: Jämställdhet
Köp inte sex när du är utomlands. Och inte hemma i Sverige heller för den delen. Om det är otänkbart för dig att köpa sex, snacka med dina vänner. Det är inte en självklarhet för alla.
Mål 6: Rent vatten och sanitet
Stäng av kranen när du borstar tänderna, häng upp handduken på hotellet så den inte måste tvättas varje dag, välj en kort dusch före en lång.
Mål 7: Hållbar energi för alla
Se över din egen energikonsumtion, bli kund hos God El.
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
I Sverige: Välj bara hotell och restauranger som har kollektivavtal. Ladda hem appen Schyssta Villkor för att kolla ställe direkt.
När du reser: Våga fråga om arbetsvillkoren på de hotell du bor på och säg till restaurangchefen om något ser skumt ut.
Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Konsumera varor som framställts på ett hållbart sätt utan resursslöseri.
Mål 10: Minskad ojämlikhet
Res till fattigare länder, välj lokala småföretagare för globala jättar och undvik All Inclusive.
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Åk kollektivt och släng bara skräp där det är avsett för att vara (alltså inte i naturen eller på gatan).
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Konsumera tjänster och upplevelser snarare än produkter.
Bonusinfo. Mål 12 har ett delmål som berör turism: 12.b Utveckla och genomföra verktyg för att övervaka hur en hållbar utveckling påverkar en hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringen
Fundera på alternativa transportmedel till dina drömresor och upptäck allt spännande i ditt närområde. Välj direktflyg före mellanlandningar. Klimatkompensera.
Mål 14: Hav och marina resurser
Välj rätt fisk, plocka inga koraller, ställ krav på, eller åtminstone fråga, kryssningsfartygen om hur de hanterar avloppsvatten etc.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Välj företag som jobbar med ekoturism, delta inte i aktiviteter som exploaterar djur och natur. Skänk en slant till WWF, VI-skogen eller Naturskyddsföreningen.
Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen
Bilda dig om hur dina och andras barn (främst pojkar) kan uppfostras mer genusmedvetet för att på lång sikt komma ifrån den machokultur som finns i alla världens länder, inkl i Sverige, som i slutändan är det som skapar förutsättningar för våld, vapen och krig.
Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Prata med lokalbefolkningen i andra länder. Låt ditt resande vara en del av de miljarder broar som behöver byggas för att vi tillsammans ska skapa bättre förståelse för varandras likheter och olikheter, behov och drömmar.
Förtydligande och reservation för eventuella missförstånd: Detta inlägg bör inte uppfattas som att jag bagatelliserar FN:s globala mål och tror att resande är lösningen. Vårt resande kommer inte vara avgörande och inte heller rädda världen. Men alla kan bidra och ett sätt kan vara att resa på ett vettigt sätt och sprida kunskap om att målen finns. Prata med folk runt omkring dig. läs på.
Vilka av FN:s Globala mål brinner du mest för och vilka av mina tips, som du inte redan gör, kan du börja göra?
Många bra tips 🙂 Jag undrar bara (för att jag är nyfiken) timme du på annat att vi inte behöver minska vårt resande? Att så många svenskar kan fortsätta flyga till Sydostasien varannan vinter och en europeisk storstad däremellan om vi hänger upp handduken, äter vegetariskt mm? Jag håller med om att vi måste kunna träffas från olika världsdelar och att om/när man reser bör man passa på att försöka förstå det lokala samhället och göra miljövänliga val. Men jag ser en risk att många kan ”greenwasha” ett orimligt resande om man gör sådana mindre betydelsefulla val. Lite som att ta miljötaxi till flyget och tänka ”nu har jag gjort något miljövänligt”. Det har man inte. Kanske är det rimligt att man kan göra en handfull långflygresor/liv, om man dessutom cyklar och äter lokalproducerat. Hur ser du på det?
Hej Anja, kul att du lämnar en kommentar och ställer så relevanta frågor. Rent krasst så skulle jag kunna torka mig med hushållspapper efter varje dusch resten av mitt liv om jag slutade flyga och ändå göra mindre avtryck på den här jorden, det går således inte att på något sätt miljömässigt motivera att flyga hur mycket en själv än kompenserar. Flyget är förödande och ett privilegium som väldigt få har tillgång till. Med det sagt så kommer ju inte folk, och inte jag själv heller, sluta resa. Det finns en för stor egoistisk drivkraft som skapar dessa resor. Däremot tror jag att folk är villiga att anpassa sig på många andra sätt för att kunna resa och anpassa hur de reser för att jag tror att folk i grunden vill bidra om de bara vet hur. Men jag är ambivalent, det här är svårt och varenda resan jag gör innehåller ett uns av dåligt samvete. Hur tänker du kring hur vi kan få folk att bidra till de globala målen?
Jag var faktiskt inne och läste de här målen för någon vecka sedan, SÅ viktigt! Tror inte ens många är medvetna om att FN överhuvudtaget har globala mål för en hållbar utveckling. Älskar att du sprider info!
Alltid svårt det där med att veta vad folk har koll på och inte, vilken nivå saker o ting ska läggas på. Tack för pepp!
Så bra inlägg! Har skickat det vidare till vänner och kollegor som jag vet har detta som hjärtefrågor och sitter här och känner mig glad över den respons jag får på min vidareskickning. De handfasta tipsen i inlägget uppskattas verkligen. Själv känner jag att jag lever efter en hel del av dos:en men har också fått bra tips på fler saker att fortsatt tänka på.
Men TACK Vanja, vad glad jag blir! Tack för att du sprider till andra som tycker ämnet är viktigt och vad skönt att själv inse att en inte ligger så tokigt till på en del av de sätt som det går att bidra med. Vi kan alla bidra och alla bli lite bättre för varje år. Ha det fint!
Kände efter att jag läst ditt ”braiga” inlägg om hur du tänkte kring lärare att jag faktiskt gör en hel del för de nyanlända i Vännäs så att de lättare lär sig svenska och kommer in i vårt samhälle.
Verkligen Mamma, du utför en av de allra viktigaste uppgifterna i vårt samhället just nu. Jag är stolt över det!
Oj, omöjligt att bara välja en punkt som känns extra viktig, de är ju alla viktiga! Många av dessa är en självklarhet och sker per automatik för mig, men visst finns det saker man kunde tänka mera på… Fint inlägg!
Tack Maria. Så bra att du ser många som en självklarhet. Det fina (eller jobbiga) i kråksången är ju att det alltid går att göra mer…
Hej Linda
Tak for et godt blogindlæg og tak for en god blog 🙂
Dit indlæg inspirerede mig til at skrive en lignende indlæg på min danske rejseblog: http://globetrotters.dk/fns-globale-verdensmaal/
Vi har på vores blog valgt fremover at bruge ”reseprocenten” – en rigtig god ide.