Resereflektion nr 36: När är det rättvist att besöka Jerusalem?

Posted on

Jag har en stor dröm om att åka till både Tel Aviv, Jerusalem och Döda havet. Men så såg jag en dokumentär och fick väldigt stark övertygelse om att det inte är dags för mig att åka dit än. 

Tel Aviv är en destination på uppgång. Hela området kring Israel och Palestina har länge fascinerat många människor. Trump tar provocerande beslut och flyttar ambassaden till Jerusalem.

Min relation till Jerusalem

Jag talar bara för min egen del nu: Jag känner inte att jag skulle ge Jerusalem och områdena runt omkring det dem förtjänar om jag åkte dit nu. Det är en av världens mest infekterade konflikter, den pågår fortfarande. Det har blossat upp efter Trumps dumheter. Mina fördomar säger mig att guidade turer om “politik och religion då och nu” är snuttifierat. Det går inte att förstå komplexiteten på några få timmar. Det som pågår är förjävligt.

Jag inser att det är svårt att sammanfatta min åsikter i ett kort inlägg, jag vet knappt själv vad jag känner. Jag vet bara att jag efter Dokument utifrån “Det andra Jerusalem” gick från att innan bara ha skrapat på ytan till att ha kommit någon centimeter ner i problematiken. Men, jag vill så mycket djupare innan jag åker dit. Alternativt att jag kan vara där längre än en weekend. Fyra dagar känns så futtigt.

Jerusalem-döda havet
Det här drömmer jag om. Men vem är jag att åka till Döda havet och flyta omkring när andras hus rivs och mänskliga rättigheter bryts? Bild från pixabay.com

Känner att jag inte riktigt lyckas formulera min poäng. Har du ställen du tycker är för komplexa för att vilja besöka några få dagar för att ge det en rättvis chans?

PS. Nästa gång du vill se en serie, ersätt den timmen med Dokument utifrån. Jag lovar att det är värt det. Även om det knyter sig i magen.

En gång i veckan skriver jag ett kortare inlägg som jag kallar resereflektion. Du hittar alla i kategorin Resereflektion

2 thoughts on “Resereflektion nr 36: När är det rättvist att besöka Jerusalem?”

 1. Känns det som om du vill vänta till det blir läge att besöka Jerusalem? I så fall tror jag tyvärr du kommer få vänta ett tag. Eller är det mer att du väntar tills du har (tillräckligt) med tid för att besöka Jerusalem?

  En stad värt att besöka är det absolut. Sen kan det ju vara okej även att inte behöva tränga långt ner i problematiken. Vissa saker, som den här konflikten, är ju oerhört komplex tyvärr.

  1. Bra frågor! Det är nog snarare att jag vill ge det mer än en weekend. Att kanske hinna gå mer än en guidad tur för att höra flera olika berätta om samma sak, kanske hinna försöka förstå sig på båda sidorna. Men även hinna med både det dokumentära och turistiga.
   Håller med med att vänta på att konflikten lagt sig nog inte är rätt strategi – då kanske jag aldrig ens kommer dit.

   Frågan är oxå om det kanske är ok att inte kunna sätta sig in i något så komplext, det kanske är okej inte ha som mål att jag ska fatta allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *