Bo utomlands vs vara hemmakär – hur det pendlat i mitt liv

Posted on

Bo utomlands – alldeles underbart eller skrämmande och läskigt? För mig har det gått från att vara självklart till otänkbart och frågan är vart jag står nu?

Jag rannsakade mig bakåt och insåg att pendeln slagit åt både det ena och andra hållet mer än en gång under mitt hittills 30+liv. Jag trodde att min internationella boendedröm först var given, sen en övergående period och nu vet jag inte. Nyfikenheten och intresset har börjar växa tillbaka. Det hade jag faktiskt aldrig kunnat tro.

Bo utomlands – pendelslag genom åren

Ge mig världen

2002Jag är på klassresa i Göteborg och älskar staden. Jag är nyss fyllda 16 år och bestämmer mig för att Göteborg är min stad och att det är där jag ska bo. Det är visserligen inom Sverige men steget från den lilla byn Tväråbäck till den stora staden Göteborg var stort nog.

2006 Mitt intresse för internationella frågor har ökat stadigt under hela min skolgång. Jag ska jobba internationellt. Efter studenten flyttar jag till Göteborg och börjar plugga. Först socialantropologi och därefter globala utvecklingsstadier. Jag ska rädda världen och det är inte Sverige som ska få min tid och kompetens. Andra länder behöver den bättre.

2007 – Jag landar i Dar es Salaam. Min internationella karriär har börjat och steg två efter studier är fem månader av kulturkrockar i Tanzania där jag är ungdomspraktikant och jobbar med drogförebyggande arbete.

I tanzania bo utomlands
I Tanzania och försöker förbereda en skolföreläsning

Älskade Sverige

2008 – Jag flyttar tillbaka till Västerbotten. Köper hund och blir för hemmakär för att vilja bo i annat land än Sverige. Läser Genusvetenskap och inser att det finns en del maktstrukturer att hugga tag i även i Sverige – här är det allt för ojämställt. Efter en kommande period i Stockholm ska vi flytta tillbaka hem och köpa Västerbottensgård.

Jag och min doggie går första maj-tåg 2009.

2011 – Jag bor i Stockholm, är dumpad och Stockholm går från att vara en tillfällig anhalt till min planerade hemstad for the rest.

2015 – Mitt reseintresse exploderar. Känner att om vi någon gång får barn vill jag att vi spenderar delar av föräldraledigheten utomlands. Tanken på att befinna mig utomlands under längre tid, om än dock tillfälligt, känns kittlande.

2017 Podden Livet utomlands lanseras och efter två avsnitt inser jag att min inställning till att bo utomlands har förändrats gradvis utan att jag tänkt på det. Jag är inte lika bunden vid mitt hem längre, inte på det sättet att jag krampaktigt vill hålla mig fast i Sverige. Jag har lärt mig att mina viktigaste relationer till familj och vänner pallar distans. Tanken på att vidga mina perspektiv ännu mer lockar mig och växer sig starkare. Att dessutom göra det ihop med min partner skulle vara ännu en investering i vår relation.

Bo utomlands
Livet utomlands en podd av Jennifer och Sandra. Finns även på dontcallitadream.se och är uppenbarligen minst sagt inspirerande för den som har minsta lilla nyfikenhet på livet utomlands.

Och sen då?

20XX – Ingen vet säkert. Kallar jag Stockholm mitt hem? Har jag köpt den där stora gården med boende och behandling för sexuellt traumatiserade tjejer som jag drömmer om i nästa liv? Bor jag utomlands, och om ja, i vilken del av världen?

Tell me your story

Är Sverige en given bas? Har det alltid varit så? Har du bott utomlands i perioder eller har planer på att ha postadress i annat land någon gång framöver? Kära läsare – det vore så kul att få veta vart i livet du befinner dig.

6 thoughts on “Bo utomlands vs vara hemmakär – hur det pendlat i mitt liv”

 1. Min plan som pensionär är att bo i ett varmt land på vintern, och i min sommarstuga i Sverige på somrarna. Då får jag den bästa av två världar.
  Nu funderar jag över om jag vill bo på samma ställer hela tiden, eller om det ska vara nya ställen varje vinter. Vi får se.
  Min man säger dock ”Om vi får barnbarn kommer du aldrig att vilja vara borta ett halvår”. Så kan det också bli.
  Men det är roligt att fantisera och planera. Allt ger sig!
  Det kommer det att göra för dig också 😉 <3

  1. Sant, det kanske är det bästa med livet. Att en inte måste bestämma sig. Att det går att ändra sig, att det är ok att inte veta. Låter helt ljuvligt att göra så. Jag skulle oxå kunna tänka mig det nån gång i livet men att då öven inkludera lite riktig vinter mellan varven.

 2. Åhh jag var också på klassresa i Göteborg som barn. Och besökte staden varje sommar pga en moster, så det var även min stora dröm att få flytta dit – innan jag upptäckte att det fanns fler städer, och länder 😉

  Vad kul att läsa om din utlandsstory och historik – och DRÖMMAR! Tusen tack för att du nämner podden och reflekterar på ämnet också, så roligt att höra <3

 3. Jag bodde utomlands i drygt 7 år och flyttade hem till sverige när jag väntade barn -13. Länge kändes det totalt ointressant att bo någon annanstans än i Sverige men nu är jag ganska sugen igen. Det dröjer nog, men det känns mer troligt att det kommer att hända än om 🙂 Just nu med rådande världsläge etc är jag väldigt nöjd och tacksam att bo i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *