Bada hamam i Marrakech – en upplevelse jag sent (eller aldrig) ska glömma

Posted on

Att bada hamam i Marrakech var något jag sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Utelämnad och bokstavligt talat naken på ett kakelgolv i Marocko. En upplevelse jag så här i efterhand är beredd att kalla näst intill magisk. 

Där låg jag på en liten bit plastmatta och kände hur det brände på huden. Framför mig satt en lika naken kvinna och plötsligt var min nakenhet inte utelämnande längre. Jag upplevde ett hamambad för första gången och det kändes ömsom absurt och ömsom så självklart. En upplevelse som ingen annan.

Jag hade försökt ta reda på vad det mytomspunna att bada hamam skulle innebära. Försökte desperat få en djupare bild av vad som väntade mig mer än att jag skulle bli skrubbad. Så här i efterhand kan jag säga att det allra häftigaste var själva upplevelsen av att komma dit och inte riktigt veta vad som väntade. Att bara följa. För dig som vill uppleva detsamma rekommenderar jag att sluta läsa här alternativt hoppa ned till Frågor och svar om att bada hamam. För det otåligt nyfikna kontrollfreaket finns möjlighet att läsa vidare om just min upplevelse som var fantastisk och lite till.

Av naturliga skäl finns det inte särskilt många bilder till detta inlägg. Både av ren säkerhet för min kamera, av respekt mot andra nakna kvinnor och för att just språket som du kan läsa om längre ned inte var till min fördel för att kunna förklara mig. Du får helt enkelt använda din fantasi.

Bada hamam i Marrakech
Välkommen in, damer till vänster och män till höger

Bada Hamam i Marrakech

Jag klev in genom valvet för kvinnor. Det färgglada mönstrade kaklet omgav väggar och golv. Jag gick vidare in bakom ett plastdraperi och mötte en reception med en gullig kvinna i sina bästa år. Min fråga om jag kunde bada hamam kändes plötsligt så fånig. Ja såklart, vad annars? Jag förstod om möjligt arabiskan bättre än franskan och  svarade ja på vad jag tror var en fråga om jag ville ha en “complito”.

En naken kvinna i plastskor vankade över golvet, en annan satt och tjattrade och fikade. Jag tittade mig förundrat omkring och funderade på vad som skulle vänta mig. Det fanns inte ett enda ord som vi hade gemensamt förutom ja och nej. Jag betalade och fick en liten hink, en tvål, shampoo och en skrubbhandske. Blev visad till omklädningsrummet som snarare var en ett öppet rum med en brist. Förstod att bikinöverdel var överflödigt och snurrade den lånade handduken omkring mig. Alla mina saker omhändertogs och jag visades in i ett nytt rum. Blev dirigerad att ta plats på en plastmatta på golvet med två stora hinkar med varmt härligt vatten framför mig.

Bada hamam i Marrakech
I omklädningsrummet i all sin enkelhet

Utan trosor i framsida stupoläge

Där satt jag förvirrad på golvet och visste varken ut eller in. En vacker kvinna schamponerade sitt hår. En asiatisk kvinna låg på golvet medan en marockansk kvinna med långa och metodiska drag drog skubbhandsken över hennes ben. Jag hade ännu inte kommit till ro och undrade om jag bara skulle sitta där. Försökte så smått börja tvåla in mig med den speciella svarta tvålen med samma konstisens som fast honung. Så kom den kvinna som tydligen skulle ta hand om mig. Hon öste vatten över mig och satte igång med min arm. Drog samma metodiska rörelse längs hela armen och jag noterade mina osmickrande hudavlagringar som växte för varje drag.

Blev beordrad att ligga ned men tog lång tid innan jag förstod hur. På rygg, på magen, på sida? Framåt eller bakå? Hon drog några drag längs mina ben och sen gick hon. Så där låg jag, numer även utan trosor i framsida stupoläge och väntade på…ja jag vet inte vad jag väntade på? Jag bara väntade. Det var varmt och fuktigt i rummet. Den tunna plastmattan kändes faktiskt rätt skön. Förstå då slappnade jag av. Kanske var det därför hon gick. Med hennes mångåriga erfarenhet kände hon att den här donnan behöver sänka pulsen och komma ned i varv. Och det gör hon bäst med sig själv och sina egna tankar.

Skrubbad av en naken kvinna

5-8 minuter senare var hon tillbaka och först då kom min njutning. Vi hade ögonkontakt och hon log. Sen låg jag där och lät mig totalt hänföras. Hon rullade på mig. Min hand landade på hennes bröst. Hon kunde inte brytt sig mindre och inte jag heller. Det är bara hud som vilken som helst. Hon klappade på mig och det var dags att byta ställning. Åter igen försöka förstå hur hon ville att jag skulle ligga för att hon skulle komma åt. Sittandes med benen i nittio graders vinkel för att hon skulle komma åt insidan av låren riktigt nära områden jag inte låter någon annan min partner röra.

Efter att varenda lös hudcell på min kropp fallit på golvet var det dags för schamponering och därför sköljning i nästa rum. Kände mig som ett åttaårigt barn som fick hjälp att skölja bort schampoot. Jag bar stod där rakt upp och ned. Hon torkade mig och så var jag klar. Hon tog mig i handen och ledde mig ut till omklädningsrummet. Satt där på bristen och smekte min hud. Som en barnrumpa – jag kände mig några kilo lättare. Blev serverad det typiska marockanska myntatet. Klädde på mig, önskade att jag hade haft ansiktskräm med mig, tackade så hjärtligt med mitt tydligaste kroppsspråk och gick ut och mötte solstrålarna.

bada hamam i marrakech
Fräsch som en nyponros

Frågor och svar om att bada hamam

Vad är bada hamam?

Hamam likställs ofta med ett turkiskt bad som motsvarar svensk ångbastu. Hamamritualerna utförs på olika sätt i olika länder och det är inte givet att det ena hamambadet är likt det andra. Den marockanska hamamen består av olika rum med olika temperatur. Gemensamt för all hamam är att kroppen blir skrubbad från topp till tå och i varenda vrå.

Vilket hamambad ska du välja i Marrakesh?

Det finns mängder att välja mellan, nästan ett i varje kvarter. Det finns i huvudsak två kategorier: Lyx och lokal och du får precis vad du du väntar dig. Lyx är turistanpassat, stort, flådigt, med behandlingar som behöver förbokas och hemsida på flera språk. Du hittar dem på tripadvisor och du kommer veta exakt vad du betalar för. Lokal är just det, lokalt. Mindre uppstyrt, mest troligt talas ingen engelska och det bara att kliva in. Det är mer ett hål i väggen än en oas men det är också mer genuint. Du badar med lokalbefolkningen. Det är garanterat två helt olika upplevelser, inget bättre än det andra. Bra blir det oavsett bara du går dit med rätt inställning.

Tips på hamambad i Marrakech

Jag besökte Hammam Essalama väldigt nära Jardin Majorelle och vill lämna mina varmaste rekommendationer för detta ställe för den som snarare söker det lokala än det lyxiga.

Hitta till Hammam EssalamaBoulevard Prince Moulay Abdellah، Marrakesh 40000, Marocko

Den som istället söker något lyxigare kan testa Hammam de la rose som jag hört gott om och finns på Tripadvisors topp-tio-lista.

Vad kostar en hamam-behandling?

Jag betalade 120 Dirham vilket motsvarar 120 svenska kronor. Jag tror att jag betalad lite av ett turistpris, har läst att en lokalt bad ska kosta kring 50 kronor, dock oklart om det ingår behandling då eller om det bara är för självskrubb. Ett inträde och behandling på en lyx-hamam ligger på 200-1000 kr.

Mitt bästa tips: Släpp kontrollen

Det var inte förrän jag tillät mig att tappa kontrollen som det lilla ruset gick genom kroppen. När jag slutade spänna mig, när jag lämnade mig i marockanskans händer, när nakenheten inte längre var en grej. När det inte fanns något sexuellt med min nakna hud. När hon skrubbade mig på insidan av låret eller när min hand råkade nudda hennes bröst. När kropp bara var en kropp och inget annat. Antitesen av sexualisering. Smått magisk stund.

Har du själv badat hamam i något land och vad tyckte du i så fall om den upplevelsen?

8 thoughts on “Bada hamam i Marrakech – en upplevelse jag sent (eller aldrig) ska glömma”

  1. Åh vilken spännande berättelse! Så fantastiskt återberättat. Kändes som att vara där och kan exakt tänka mig hur awkward man är i början och undrar vad sjutton man ska göra av sig själv. Vilken upplevelse! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.