Weekend i Marrakech – reseguide och restips

Posted on

En weekend i Marrakech är söt och kryddig, energisk och charmig. Marknader och marina hamambad, mintte och mandlar. Marrakech är extra allt. 

När jag skriver reseguider och restips om en destinationer skriver jag dem ofta i ”Att göra form” vilket i det här fallet hade varit Att göra i Marrakech. Men inte den här gången. Detta av den enkla anledningen att staden gör sig bäst utan en lista med ställen att besöka. Marrakech är staden utan krav där du kan fokusera på att ta in alla intryck och bara låta staden komma till dig. En weekend i Marrakech kommer göra avtryck.

Välkommen till Marrakech

Marrakech är som de flesta andra stora städer – så mycket mer än ”gamla stan”. Det finns flera områden även om den så kallade Medinan tveklöst är det område som flest personer spenderar sin tid. Jag tror till och med att det finns en hel drös turister som bor inom Medinans område och inte ser något mer av Marrakech.

Skyddad av Atlasbergen i öst ligger Marrakech en bit in i landet och är en av landets mest besökta städer trots att den varken är huvudstad (Rabat) eller störst (Casablanka). Heta somrar och svala (10-20 grader) vintrar gör att det är bra destination nästan året om, inte minst att göra en weekend till under sen höst eller tidig vår.

Marrakech är en stad i liv och rörelse med stor personlighet. Jag hade väntat mig en intensiv och turistig stad men upplevde den snarare som härlig, livlig och genuin. Kanske bygger allt på vilka förväntningar jag hade och vad jag trodde att jag skulle möta. Låt mig presentera mina tips för en weekend i Marrakech.

restips marrakech ät en dadel
Jag äter min efterlängtade bucketlist-dadel på en marknad i Marocko
bahia palace marrakech
Vackert i parken vid Bahia Palace
Weekend i marrakech
En av många fina valv i Marrakech
weekend marrakech
Park med konstverk av olika typer av avfall
solnedgång marrakech
En av alla fina solnedgångar över medinan i Marrakech

Weekend i Marrakech – Min reseguide

Först och främst: Om du bara ska göra två saker i Marrakech

Om det är något jag verkligen vill förorda så är det två saker. Vandra planlöst i medinan och bada hamam. Att bada hamam i Marrakech blir en stund att minnas på dödsbädden. Den känslan att ge hela sin nakna kropp till en annan naken kvinnas kropp med total frånvaro av sexualitet var riktigt häftig. Har skrivit ett eget (lång) inlägg med massor av detaljer om min upplevelse hos Hammam Essalama och hoppas att du efter det inlägget vågar prova.

shoppa i marrakech
Om du planlöst går omkring kan du exempelvis gå förbi en så här härlig shop…
Shoppa i marrakech
…men också ett gäng sniglar kan överraska

Medinan i Marrakech – låt staden komma till dig

Medinan är ett stort område som i huvudsak är omringat av en mur. Till allra största del består området av trånga gränder i en labyrint det inte är någon idé att försöka bemästra. Min bild är att Medinan kan delas upp i tre. Ett stort torg, flertalet souknar/marknader och vanliga gator där människor lever där det även finns en del sevärdheter.

The Square – Jemaa el-Fna

Jemaa el-Fna eller the Square som den oftare omnämns som är Medinans utgångspunkt är ett gigantiskt torg som sprudlar av aktivitet, dag som kväll. På dagen är det fyllt av försäljare och små marknadsvagnar som säljer frukt. Några män går omkring och visar upp sina apor och andra håller sina ormar i schack. En och annan kvinna finns det också som erbjuder sig att måla hennatatueringar på händerna. På kvällen förändras torget och fylls istället med matstånd, kvinnor som vill spå din framtid och olika typer av uppträdanden.

Weekend marocko Jemaa el-Fna
Motsol över the square – Jemaa el-Fna

Soukerna – Marknaderna

Det finns flera olika, de har namn och det finns skyltar. Det går att söka på google maps. Jag rekommenderar dock att inte ägna tid till att hitta en viss specifik, jag märkte inga större skillnad mellan dem. Mitt förslag är att strunta helt i vart du är och bara gå dit näsan pekar. Det är ungefär samma utbud överallt. Handsydda väskor och skor i färggrant läder, lampor och krus i olika sorters metaller, flätade korgar. Gigantiska mattor, virkade mössor och sjalar i alla färger.

Tips: Jag hittade ingen souk som jag gillade mer än någon annan. Av denna anledning har jag inga konkreta tips och någon enstaka jag ville besöka hittade jag aldrig. Går du runt och lägger tillräckligt stort område under dina fötter kommer du till slut hitta det du vill ha.

Souk i marrakech
Nidbilden av en souk i Marocko måste väl vara detta?
Souk marrakech
Vissa kallar det krimskrams – personligen gillar jag det väldigt mycket
weekend marrakech
Flätade varor till salu
Reseguide Marrakech
Man tager vad man haver. Tycker den här gubben var fantastisk som sålde de fikon han hade från sin unika vagn. Hoppas försäljningen gick bra just den dagen

Sevärdheter och landmärken

Även om soukerna på många sätt är huvudattraktionen finns det flera saker som skulle benämnas som sevärdheter.  Är du en sån som vill pricka av saker så kan du se till att bocka av en och en av dessa men mitt råd är att go with the flow och stanna till vid det du går förbi istället för att jaga spots.

Några klassiska sevärdheter inom och utanför Medianan är:

 • Bahia palace – mönstrat kakel och fina innergårdar, dock mycket folk så rätt trångt. (Kostar 10 Dirham i inträde)
 • Judiska kvarteren The Mellah
 • Jardin Majorelle – stor trädgård som bör besökas på morgonen innan alla turister
 • Koutoubia moskén – tornet har du tappat bort dig kan du spana efter tornet och därefter navigera dig.
Restips marrakech
Koutoubia moskén i all sin prakt. Det där tornet missar du inte
Reseguide Marrakech
Inne i Bahia Palace finns kakel så ögat blir alldeles snurrigt
bahia palace
Välputsad innergård i Bahia Palace

Om att tappa bort sig och hitta vägen igen

Det var flera gånger vi bara gick på måfå och hamnade helt fel. Ödsliga gator med övergivna eller stängda marknadsstånd och små gränder som plötsligt blev till en vanlig tråkig gata. Våra sökande blickar avslöjade oss direkt och människor var snabba med att kommentera ”wrong way” eller ”where are you going?”. Jag var lite på min vakt, jag hade läst att en ska vara lite försiktig med att låta sig guidas, både för att en kan hamna fel och för att de kan förvänta sig pengar när de visat en vägen. Vi uppfattades nog som rätt nonchalanta och faktum är att av den handfulla gånger som detta hände så upplevde jag att de var genuint hjälpsamma och alla gånger gav mig korrekt information. Som turist ska en alltid vara uppmärksam men vi hade gott kunnat fråga lite oftare om vägen. För att göra det riktigt enkelt för sig så räcker det med att konsekvent be om riktningen till The square. Där går det att pusta ut från villovägarna och ta ny tag i att lokalisera sig.

Moderna Gueliz

Gueliz är det moderna området som under hela 1900-talet och framåt byggts upp. Här finns shopping och caféer, gallerior och ett av mina favoritmatställen Al-Fassia (mer om det nedan) och det ofta omnämnda koloniala caféer Grand café de la Poste. I nära anslutning finns hamambadet jag tipsar om ovan och den berömda Jardin Majorelle.

Äta i Marrakech

Det marockanska köket är fantastiskt. Jag älskar de rustika smakerna och kryddorna som balanseras med sötma. Jag är ingen couscousfantast men i Marocko var det så mycket annat än en torr kolhydratskälla. Det finns Tagine (långkok i lergryta) med olika innehåll som jag skulle kunna äta i en månad utan att tröttna. Mintte är ett måste. Färsk mynta med sötat vatten i en liten egen tekanna – så otroligt gott.

Restips marrakech
Mintte i kvällssol – ofantligt gott

Nomad bland soukerna

Vart jag än läste om Marrakech så tipsade alla Nomad och jag förstår varför. Riktigt god marockansk mat, mysig uteterass, stabilt wifi och väldigt härlig utsikt. En härligt fusion av det som många västlänningar söker utan att göra avkall på det lokala och genuina. Varmrätt 80-150 Dirham. (1:1 mot Sverige så går att samma summa i SEK)

Adress:1 Derb Aarjan, Rahba Lakdima

Restips marrakech
Nomad – the one and only
Nomad marrakech
HUR GOTT?!
nomad marrakech
Utsikten från Nomad ger riktigt bra med feeling

Frossa i frukt och nötter

Passa på att njuta av söt färskpressad granatjuice (30 Dirham), kladdiga dadlar och fikon (10 Dirham/hekto) och nötter som kostar tiodubbla i Sverige.

Adress: Finns lite överallt, inte minst på det stora torget.

reseguide marrakech
Så här glad är jag för ett stycke granatjuice
Weekend i marrakech
Dadlar och fikon, fikon och dadlar

Aqua vid The Square

Det är populärt och väldigt stämningsfullt att se solen går ned över Jemaa el-Fna och se hur torget förvandlas från dag- till kvällsaktivitet. På Aqua drack jag en av de bästa kopparna te. Berber tea som består av flera olika sorters kryddor smaksatt med socker eller honung. SÅ gott. Te ca 25 Dirham.

Adress: Jemaa el-Fna

weekend i marrakech
Berberte i klassisk marockansk kanna
Weekend i marrakech
Några av kryddorna i Berberte: Kanel, anis och rosor.

Al-Fassia i Gueliz

En restaurang som är driven helt av kvinnor och med bara kvinnor i personalen. Vi åt urgod lammtagine och fick utmärkt service. Vi hade tur som fick plats, boka bord i förväg kan vara bra. Huvudrätt 120-150 Dirham

Adress: 55 Boulevard Mohamed Zerktouni

reseguide marrakech
Mysigt i Al-Fassia
Weekendguide marrakech
Oklart om känslan lyckas fångas på bild men otroligt mört och gott

Matmarknad i Medinan

Nattmarknad med mat är bland det mysigaste jag vet. Matstånden inne i Medinan är otroligt hetsiga innan du valt ut din plats och stämningen är på topp, det är en hel del showande. Råvaror ligger framme och mat lagas på beställning. Vi sa att vi ville ha lite av varje och fick just det. Väldigt gott men också lite dyrt med tanke på att vi inte kollade på menyn eller gjorde några begränsningar till vår servitör. Blandade smårätter, grillat kött och grönsaker ca 300 Dirham för två.

Adress: Jemaa el-Fna – du kommer hitta dom, eller så hittar dom dig

restips marrakech
Några av maträtterna på nattmarknaden

Bo i Marrakech

Riad

I en riad är en innergård den centrala delen och byggnaden med dess sovrum ramar in och skärmar av. Här finns ofta skugga från solens stekande strålar, avkopplande sittgrupper att chilla i och ibland en pool att svalka sig i. Många riader ligger inom medinan vilket ger nära avstånd till det mesta.

Tips: Har trovärdiga källor som lägger lovord om Riad le Clos des Arts, Riad Olema & spa och Riad Jaaneman

Hotell

Jag bodde aldrig själv på någon Riad men är mycket tacksam för att jag valde att bo utanför medinan. Det innebar sköna promenader varje dag och en möjlighet att se något mer av Marrakech än bara medinan. Vi bodde i Gueliz, där den moderna staden växt fram under många år.

Tips:2 Ciels Luxuary Boutique hotel &spa är precis som det låter. Bra frukost, sköna sängar, stort badrum, balkong i skuggläge (går ej att utnyttja på vintern, skönt på sommaren), tre pooler i både sol och skugga och riktigt stor takterrass för skönt häng. Mycket nöjd med vår vistelse där.

2 ciels marrakech
Frukostsal på vårt hotell 2 Ciels
Marrakech
Innergård i skugga för varma sommardagar på 2 Ciels
marrakech
Takterrassen med värmande sol och svalkande (iskall i december) pool
weekend i marrakech
Solnedgång från takterrassen

Resort

Den som vill bo ännu mer avskärmat och njuta av det sköna klimatet kan bo i en resort i stadens utkant. Här finns allt från enkelt till megalyx.

Tänk på: Jag sätter upp en varningstriangel för att du ska tänka två varv innan du bokar all-inclusive eller golfvistelse. Den andra av vattenbristskäl och den första för att pengarna sällan gagnar lokalbefolkning.

Resa till Marrakech (och i)

Flyg till Marrakech

Flyg enkel väg tar inte mer än fem timmar från Stockholm. Finns några olika flygbolag att välja mellan. Jag bokade direktflyg med Norwegian för under 2000 kr/person tor.

reseguide marrakech
Flyger över snötäckta atlasbergen
restips marrakech
Inflygning över Marrakech med dess klassiga färg på husen

Från flygplatsen

Flygplatsen ligger bara fem kilometer från centrum och taxibilarna tillämpar fast pris om 100 Dirham. När vi klev in i taxin fick vi veta att det var 100 Dirham per person och med bristfällig kommunikation accepterade vi det. Taxin hotellet hjälpte oss att boka tillbaka gick dock på 70 Dirham så där tror jag vår turistiga look gick på en nit under vår resa från flygplatsen.

I staden

Det finns ett relativt utbyggt bussnät som går att nyttja. Vi betalade 4 Dirham för en resa. Jag gjorde dock inga seriösa försök att förstå upplägget men tydliga skyltar och nummer fanns. Runt medinan och i staden i stort används häst och vagn för att köra turister men det är inget jag vill tipsa om av den enkla anledningen att de i inte klarade ett enda av dessa kriterier. 

reseguide marrakech
En del hade bättre dagar än andra och Marrakechs åsnor drog sällan vinstlotten

Bra att veta innan en weekend i Marrakech

Kvällarna kan vara kalla

Särskilt under vinterårstiden. På höst och vinter är luften kall på morgon och kväll och det är först när solen går upp som det värmer. Inne i soukerna kan det vara lite kyligt året om så en tröja kan vara bra att ha.

Se upp i trafiken

Tusentals mopeder, hästar och vagnar, bussar och bilar, alla samsas om samma utrymme och fotgängare tycks inte ha ett självklart företräde.

Kom ihåg att pruta

Jag har hört att regeln är halva priset än vad de säger. Jag vet inte vad som är rimligt men prutandet är en del av köpkulturen. Det gäller att vara säker på din gräns, vara trevlig och lägga på lite humor. Det ska inte vara en dålig fight med bismak utan ett trevlig ordväxling.

pruta marrakech
Kom ihåg att pruta men inte mer än nödvändigt

Alkoholens från- eller närvaro

I Marocko dricks det generellt ingen alkohol och jag har på flera sajter sett beskrivningar och rekommendationer om ställen där det står ”bla bla, serverar även alkohol” eller ”bla bla serverar dock ingen alkohol”. Den texten i sig är ju värderingsfri och bara informativ men den indikerar att alkohol är intressant att belysa. Jag vet att det här är lätt för mig att säga men för egen del tycker jag det finns en sport i att ligga nära lokalsamhället istället för ta med mig hemma-vanor. Frånvaron av alkohol gjorde också att jag inte såg en enda berusad person på hela vår vistelse.

Marockos politik

Marocko ockuperar Västsahara och har ingen politik att vara stolt över när det kommer till mänskliga rättigheter eller yttrandefrihet. Innan du åker dit tycker jag du ska läsa på om konflikten. Om du vill göra det relativt enkelt för dig kommer du en bra bit med wikipedia.

Jag undvek väldigt aktivt

 • Att visa något som helst intresse för de fastkedjade aporna som turister kunde få posera med
 • Att närma mig de ormar som fanns på stora torget. Både av princip och av säkerhetsskäl.
 • Att åka häst och vagn. De skick hästarna var i och den behandlingen de fick av kuskarna var långt ifrån okej. De ser välborstade ut men för ett tränat öka var det katastrof.
 • Att tacka ja till narkotika. Det tog mig två timmar innan jag blev erbjuden hash. Av många anledningar är ett hett tips att låta bli det. Det är bland annat olagligt med hårda straff.
hästar i marrakech
Undermåliga seldond, otrevligt betsel, tunn i kroppen. Uscha!
marrakech marocko
Det här snabbfotade jag dock – högst oklart vad deras roll var…

Du som läst ända hit är uppenbarligen väldigt nyfiken på Marrakech och jag kan bara lovord staden på alla sätt. Åk dit, sätt upp rimliga förväntningar och förbered dig på att möta en intensiv stad så blir du glatt överraskad istället för att chockas över tempot.

Hoppas du gillade min guide även om jag måste kisa enormt på denna bild för all sol

Mer läsning om Marrakech

Fantasiresor har skrivit flera inlägg, bland annat detta populära inlägg om att vara kvinna i Marrakech

Cathinka har en helt bibliotek med reseguide om Marrakech – mycket intressant att läsa och fantastiska bilder

Ladiesabroad har en hel drös inlägg till exempel fyra inlägg bara om soukerna

12 thoughts on “Weekend i Marrakech – reseguide och restips”

 1. Hej kul att jag hittade din blogg. Vi ska resa till Marrakech i maj, dessutom under Ramadan. Tänker åka dit med öppna ögon och attityd, samt undvika apor, hästar o ormar etc. Vi ska bo på riad i Medinan men har även tänkt oss en dagstur till Imlil vid foten av Mt Toubkhal i Atlas bergen.
  /Karin

 2. Reser till Marrakech om en månad, så tackar för guiden. Är väldigt glad över att du belyst djurens förhållanden samt miljöperspektivet, för dessa två saker tycks jag annars vara ensam om att tänka på…!!

  1. Tack Tina för din väldigt fina kommentar. Den gjorde verkligen min dag, och vecka. Precis det du noterar är det jag väljer att fokusera på och lyfta fram. Det är lite av min grej så jag är glad att du uppskattar den och berättar det. Lycka till med dina fortsatta samtal med vänner om dessa osexiga ämnen

 3. Tack för en mycket bra blogg…. Vi ska till Marrakesh i mitten av nov. Tar med mig mkt av det du skrivit om 🙂 Tack !!

  1. Hej Lena, så glad jag blir! Det här är en av de sakerna som är finast med att blogga, när en kan bidra till att andra får bra reser när jag kan komma med lite tips. Ha en fin resa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *