Transportmedel som löser miljöproblem

Posted on

Tänk om lösningen på våra miljöproblem är efterfrågan att resa ännu mer. Provocerande tanke inte sant? Tänk om det är uppfinningar och utveckling som är svaret och inte begränsningar? Tänk om det är nya transportmedel som är svaret? Här är tre exempel på uppfinningar och koncept som utmanar våra föreställningar om vad som är möjligt att konstruera och kommer revolutionera hur vi reser. 

Jag älskar utveckling. Få saker gör mig så peppad på livet som rapporter om att mödradödligheten går ned, att fler kan få rent vatten tack vare vattenreningstabletter, att vaccin uppfinns eller att fler människor har tillgång till smartphones och wifi. Även om miljöproblemen är stora, människor lever i fattigdom och det finns krig som dödar så går den stora utvecklingen ändå framåt. Är jag deppig är Hans Rosling den som muntrar upp mig.

Resor som miljöproblem

Alla vi som gillar att resa vet att vi sliter ohållbart mycket på vår planet och att det bästa ur en strikt miljösynpunkt vore att resa mindre eller sluta resa helt. Men folk, varken jag själv eller andra, kommer resa mindre så länge det är lustfyllt. Dom säger att vi måste minska vårt bilkörande, sluta lyxa på miljöförstörande kryssningar och sluta flyga kors och tvärs. Välj ett annat transportmedel, tänk på någon annan än dig själv och solidaritetscykla eller åk tåg!

Ibland skapar de där påhoppen och utmaningarna tillsammans med visioner om en mer hållbar värld och en stor portion kreativitet och jävlar anamma något riktigt riktigt bra. Här kommer tre exempel som alla spelar en betydande roll för att hur våra transportmedel kommer förändras de närmaste tio åren.

Transportmedel för framtiden

1. Tesla

Elon Musk är hjärnan bakom elbilen Tesla som just nu revolutionerar bilbranschen, triggad av att förändra, motbevisa och skapa en bättre värld. Musk trotsar föreställningarna om att det inte går att bygga en snabb och stark miljövänlig bil som går att använda i vardagen. Den största skillnaden mellan Tesla och andra elbilar är att det går att köra betydligt längre på en laddning med Tesla än andra elbilar, drivmedelskostnaden är ungefär 1.5 kr /mil! Här om dagen provkörde jag och Erik en Tesla och upplevelsen var minst sagt imponerande. I vissa städer erbjuds provkörning, boka här.

tesla-miljöproblem
Teslan i Mall of Scandinavia där vi provkörde

2. Ecoship

Kryssningsindustrin är en stor bov i miljödramat men tack vare den ideella organisationen Peace Boat finns det skisser om att bygga ett kryssningsfartyg som förbrukar hälften så mycket energi jämfört med den bästa på dagens marknad. Ecoship är en prototyp för ett mer miljövänligt kryssningsfartyg som klarar att segla jorden runt med eget slutet vattensystem, solpanelklädda segel, överblivna matrester som omvandlas till biogas och en design för minsta motståndskraft i vattnet, inspirerade av blåvalen.

toppage_ecoship-miljöproblem
Stilig prototyp, eller hur?! Bild lånad från ecoship-pb.com

3. Hyperloop

Musk har flera projekt igång samtidigt, konceptet Hyperloop är ett annat. Hyperloop är rör med ett vakuum i vilket gör att det inte finns något motstånd. Idén är att den ska kunna transportera människor och varor i upp till 1200 km/h. Detta hålls just nu på att testbyggas i Kalifornien och regionen Sverige – Åland – Finland är några utav de första i världen där detta kan bli verklighet. När detta är fullt utvecklat kommer vi kunna åka Stockholm – Helsingfors på 28 minuter. Hur coolt vore inte det? Kolla in den här lilla filmen för mer info. 

hyperloop_one_share
Redo för byggstart! Bild lånad från hyperloop-one.com

Uppfinningarna som löser miljöproblem

Så vad har då en provkörning med Tesla, en prototyp av Ecoship och visioner om Hyperloop med flygresor att göra förutom att de alla är transportmedel? Tesla, Ecoship och Hyperloop är exempel på att en annan verklighet är möjligt. En dag kommer det byggas flygplan som drivs på något annat än förorenande bränsle. En dag kommer hyperloop eller motsvarande köra i nästan samma hastighet som flygen. En dag kommer någon ha uppfunnit och modifierat om våra transportmedel så att de är hållbara för miljön. Den verkligheten är inte nu, och fram till dess måste vi minska och kompensera vårt resande men det kommer. Var så säker.

 

2016-09-21 17.49.49
Riktigt cool känsla att både köra och åka. Bilen kändes väldigt säker och att komma upp i full hastighet på bara någon sekund kittlade i magen.

Släpp det dåliga samvetet!

Lösningen på våra miljöproblem kopplade till flygutsläpp är inte att vi slutar resa (eftersom människor vill resa och resa i sig är bra ur många andra aspekter) utan att vi skapar tillräckligt bra förutsättningar och incitament för att det ska vara möjligt för entreprenör att vilja skapa miljövänliga transportmedel så att fler människor kan mötas utan negativ påverkan på miljön.

Självklart har både Tesla, Ecoship och Hyperloop till en början en oerhört snäv målgrupp eftersom de kommer vara tillgängligt för några få med mycket goda ekonomiska förutsättningar. Det är ofta så utveckling sker, det är orimligt dyrt för den vanliga konsumenten i början och i takt med att efterfrågan ökar och volymerna i produktion kan växa så går priset ned och det blir tillgängligt för fler.

Så när du känner det dåliga samvetet över att du flyger så mycket, släpp det, världen blir inte bättre av skuldkänslor. Skicka hellre en slant till någon crowdfunding inom tech eller start up och hoppas att dina hundralappar kanske är med och bidrar till en mer miljövänlig värld. Visst känns väl världen lite ljusare nu?

 

10 thoughts on “Transportmedel som löser miljöproblem”

 1. Tycker verkligen om Tesla. Körde en i våras och det är en otroligt cool känsla. De är inte bara miljövänliga utan har tagit hela bilkonceptet till en ny nivå och sprungit om allt och alla. Vad många har som prototyper producerar Tesla i stor skala.
  Läste om hyperloop för något år sedan och jag hoppas det blir verklighet.
  Men fram tills dess måste vi göra vad vi kan. De stora bovarna som vi vanliga dödliga kan påverka i vår vardag är transporten, vår bostad och köttet. Tyvärr vill folk konsumera mest av allt utan att se sig om vilka problem de skapar. Jag vet inte hur man ska få folk att ta sitt ansvar. Själv använde jag mitt dåliga samvete och förändrade mitt liv och livsstil. Tror väl att riktigt information är bra men det tenderar att ge folk dåligt samvete. Vet inte hur man kan komma runt det. Eller om man ens vill komma runt det för det är så stark drivkraft.

 2. Man blir ju så glad när man läser sånt här!
  Men samtidigt tror jag att vi människor måste lära oss kontrollera vår omättliga konsumtion, annars skapar vi bara nya miljöproblem i snabbare takt än vetenskapen uppfinner lösningar.

 3. Ooohh, vad jag gillar detta inlägg! Så bra sagt! Jag tror också på att vi kommer hitta nya sätt och lösningar, så som människan alltid lyckats göra.

  Den här hyperloopen som jag också läst om nyligen ser jag verkligen fram emot, skulle inte kännas som om jag bodde så långt bort längre här i Helsingfors 😉 Undra vad en sådan biljett kommer att kosta (när den nu är klar om 10-15 år…)?

  1. Tack Jennifer, va roligt att du gillar inlägget. Ja hyperloopen ser jag fram emot, kommer säkert vara svindyrt i början men det lär väl ge sig efter ett par år. Kanske med subventioner eller genom att de byggs i större takt så det blir billigare på totalen. Roligt att både du och jag kommer få möjlighet att uppleva detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *