Så bygger du en långresa

Posted on

Det går ett pirr genom hela kroppen. Från lilltån genom hela ryggraden upp i skallen som visualiserar vad just denna långresa kommer innebära: Oändliga öknar, byar som susar förbi, ett gigantiskt vattenfall, speglande skyskrapor, ett berg med utsikt över en hel stad. Ä N T L I G E N, en ny drömresa är bokad!

Inlägget är skrivet i samarbete med STA Travel

Så här brukar det kännas för mig och jag är ofta på helspänn innan hela bokningen gått igenom. Känslan efteråt är otroligt befriande, som att jag precis vunnit en ny burk glädje. Så vad innehåller min nästa resa?

Resan är en månad lång, jag åker med Erik och den består av fyra block:

 • Kapstaden med deltidsjobb på distans
 • Roadtrip genom Sydafrika och Namibia
 • Kort visit till Zambia för att uppleva Victoriafallen
 • Dubai med omnejd för mer deltidsjobb på distans
IMG_8526_red
Ser ni de gröna maskarna? De är vår resrutt för denna långresa.

Vår kommande långresa är bokad via STA Travel, en resebyrå som vi träffade första gången i samband med att vi skulle boka resa jorden runt. Vi fastnade framförallt för STA  för att de snabbt förstod vilken typ av resa vi vill ha. Korta stopp på varje ställe, effektiva flygtider och däremellan självständigt resande. Hade vi velat ha hjälp med att boka safaris, hyra bil, övernattning i öknen så hade vi kunnat få hjälp med det. Utbudet som STA erbjuder är brett och de är specialiserade på jorden-runt-resor och resor för studenter och ungdomar. Jag är så nöjd med den service de erbjuder och den relation vi byggt upp i samband med att resan bokades.

Det här är min andra långresa med flerstopp. Jag kan inte kalla mig en master än men lite rutiner börjar sätta sig.

Steg för steg – så bygger du din egen långresa

 1. Dröm dig bort – Googla, läs resebloggar, bläddra i resetidningar. Ge dig fria tyglar att visualisera det du skulle vilja uppleva.
 2. Ställ dig själv frågor – Vilken typ av resa vill jag ha? Fartfylld eller lugn? Trygg eller äventyrlig? Vill jag uppleva många olika platser under kortare tid eller djupdyka i några få?
 3. Gör en priolista – Vad är viktigt för dig och de du reser med om ni är flera? Vad är måsten och vad vore roligt om det är möjligt?
 4. Lär dig flygrutter – Sök efter många olika resor, lära dig vart de flesta flyg mellanlandar för att få en uppfattning om hur en resa smidigt kan byggas upp. Det kan kännas långt ifrån överblickbart men detta går att lära sig i olika stor utsträckning. Jag börjar få en hum tack vare god service från STA och många timmar framför Momondo för att se hur flygsträckorna går. Kolla in i flygbolagens route maps för att se hur deras system är uppbyggt, en av mina favoriter är Emirates 
 5. Kontakta en resebyrå – Beroende på hur resvan du är kan resebyrån spela olika stor roll. De går att använda dem oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. De kan hjälpa till med allt från “Jag vill resa nånstans, men jag vet inte hur, när eller vart” till “Vi ska resa till X, Y, Z följande datum, vilket är det bästa priset ni kan få fram?”. Bonus: Punkt nr 4 ovan kan hoppas över helt om du inte känner dig så resenördig, i så fall löser en resebyrå hela den delen.
 6. Boka resan – Ladda upp, nu är det nära! Både vår långa resa runt jorden och får kommande resa till Södra Afrika har jag bokat via resebyrå och STA har båda gångerna kunnat erbjuda resor till ungefär 80 procent av de pris jag lyckats få fram.
IMG_4475
En sån här bild vill jag ha när jag står på Afrikas sydligaste spets och blickar ut över när Atlanten och Indiska oceanen flyter samman. Denna bild är tagen längs higway one i USA 2015.

Nedräkningen har börjat, det är mindre än tre månader kvar och än så länge har vi bara flygresorna bokade. Så nu är det dags för nästa steg med att bestämma vilket företag vi vill hyra bil av, vart vi ska bo, hur vår roadtrip ska se ut, restauranger att besöka och utflykter att göra. 18 december går flyget, hoppas du vill hänga med mig på den resan!

Tack till Johanna och Andrew på STA Travel för proffsig hjälp vid bokning av denna resa och möjlighet att skriva detta inlägg. Text, åsikter och bilder är som alltid mina egna.

 

11 thoughts on “Så bygger du en långresa”

 1. Åh vilken spännande resa ni har framför er! Jag ser fram mot att få “följa med”.
  Ett mycket bra inlägg som jag ska visa min dotter och hennes kompis då de pratar om att göra en långresa nästa år då de går ut gymnasiet. Tack!

  1. Kul att kunna vara till hjälp, inte minst för personer som snart ska göra sina första stora äventyr. Kul att du vill följa med på mitt äventyr, mycket roligare när det finns folk hemma som upplevelsen kan delas med. 🙂

  1. Du har varit en del i Sydafrika eller? Några tips i Kapstaden eller norrut på väg till Namibia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.