Världsturismdagen 2016 (med kul quiz!)

Posted on

Grattis världen – idag är det internationella världsturismdagen (hurra!) och 155:an bjuder på smaskig statistik om resande och turism, klappat och klart i ett enkelt quiz. Hoppa på tåget innan det är för sent och prova dina turismindustrikunskaper! 

Varje år den 27:e september infaller internationella världsturismdagen. En dag att belysa hur turismen påverkar sociala, kulturella, politiska och ekonomiska värderingar världen över. En dag att fira att allt fler människor får möjlighet att vara turist i ett annat land. En dag då det passar ypperligt att lära sig lite mer om turism genom att göra ett litet quiz.

FN:s turistorgan UNWTO – United Nation World Tourism Organization utser varje år ett tema för världsturismdagen. I år är temat Tourism for all – Promoting universal accessibility. Ett tema som berör mig extra mycket eftersom möjligheten för fler att resa ligger mig varmt om hjärtat och ju är hela grunden i reseprocenten. Årets hashtaggar är #tourism4all #WTD2016.

Turismindustrin är stor, den sysselsätter 275 miljoner människor och står för 10 procent av globala BNP och är därmed en av världens största industrier. I takt med att en allt större medelklass växer fram ökar antalet personer i världen som har råd och möjlighet att resa. Allt fler jobb effektiviseras bort och istället växer helt nya jobb fram, många av dem inom tjänstesektorn och med en ökad efterfrågan kommer ett större utbud. Turismindustrin kommer fortsätta växa.

Men. Det är långt ifrån alla som har möjlighet att resa. 2015 gjordes det enligt UNWTO 1,2 miljarder internationella resor (alltså antal resor, inte antal unika personer som utförde resorna). Resande fortsätter att vara något relativt få förunnat i världen. Nedan finns en jämförelse med hur fördelningen av antalet turister och summan som varje område mottar inom ramen för turism samt en uppskattning om hur resandet kommer se ut 2030. Personligen tror jag att det kommer göras fler än 1.8 miljarder resor om 15 år. Vad tror du?

Världsturismdagen Världsturismdagen2

Quiz – Världsturismdagen till ära

Nedan finns sex påstående, några av dem är sanna och några är falska. Gissa genom att skriva en kommentar så kommer vinnaren få en symbolisk gåva och stor ära och berömmelse.

 1. Varje år gör svenskar ca 350 000 resor till Thailand
 2. 10 miljoner barn arbetar inom turismindustrin
 3. Kina är världens mest besökta land
 4. 1 av 20 jobb skapas inom resande och turism
 5. USA är det land i världen som tjänar mest pengar på turism
 6. Frankrike är svenskarnas populäraste resmål

Källor och nördig fakta för den som vill läsa mer:

2 thoughts on “Världsturismdagen 2016 (med kul quiz!)”

 1. Ok, då försöker jag, fast har väldigt lite koll på siffror och liknande 🙂

  1. sant
  2. falskt hoppas jag!!
  3. sant
  4. sant, vore kul iaf? 🙂
  5. sant
  6. falskt – här är jag rätt säker ändå..? Skulle tro att iaf Spanien och Thailand går om..?

  1. Kul Maria! Den enda som vågade sig på att svara!
   Du hade rätt på:
   1. Rätt
   2. Fel (det är fler!)
   3. Fel
   4. Fel (det är fler)
   5. Rätt
   6. Rätt (spanien är det populäraste – bra!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.