En resa i månaden – mitt 2018 tar form

Posted on

En resa i månaden – det är min plan för 2018. Ett gäng resor inom Europa och en tur till Västafrika är vad som hittills är klappat och klart. Finns det något resmål du är extra nyfiken på?

Tänk va olika det kan vara. För ungefär ett år sedan skrev jag inlägget 7 resedrömmar 2017 och hade då inte en enda resa spikad för året (förutom Södra Afrika som då var genomfört). Jag minns att det stressade mig att inte ha något bokat. Nu är läget ett helt annat. Nu är finns det nästan inget utrymme att drömma, i alla fall inte när det gäller årets första halvår. Det är näst intill proppfull, finns inte plats för fler resor. Åh andra sidan vet jag att om det är tillräckligt intressant går det att göra plats för ännu en resa.

2018 – året med en resa i månaden

När jag började strukturera vad 2018 har för planer för mig såg jag ett tydligt mönster. Fem av sju månader hade en resa bokad och därefter bokade jag den sjätte. Så föddes konceptet En resa i månaden. Ett högt tempo som i dagsläget har potential att bli verklighet.

Januari – Budapest, Ungern

Året inleds med en resa till Budapest där jag och Erik ska fira nyår. Förutom mat och prat ser jag fram emot att bada och strosa genom staden.

budapest bad
Hur skönt ser inte det här ut? Bild lånad från szechenyibath.hu – ett av Budapest största badhus

Februari – Accra, Ghana

Inget mer än flyget är bokat. Ghanas huvudstad är min utgångspunkt och förutom att distansjobba och blogga vill jag försöka uppleva den västafrikanska kulturen. Een utmaning som kräver förberedelser när jag ska göra det helt på egen hand. Det här kan bli årets resa.

en resa i månaden ghana
Marknadsområdet i Dar es Salaam i Tanzania – kommer jag se något motsvarande i Ghana eller skiljer det sig åt från andra sidan kontinenten? Foto av Josephine Bladh

Mars – Belgrad, Serbien

Enda sedan jag skrev det medvetna porträttet av Natasha och Belgrad i Serbien har jag velat åka dit. Hennes berättelse om kulturen, om staden och inte minst den komplexa och mångsidiga konflikten på Balkanhalvön gjorde mig nyfiken. När jag sedan i somras besökte Zagreb, Kroatiens huvudstad, och hörde deras version av krigen blev jag än mer intresserad. Till Belgrad åker jag med Josephine som jag var med i Tanzania 2015. Jag gissar att vår resa kommer handla om två saker. Mat och samhällsfrågor vi vill grotta ned oss i.

en resa i månaden
Framför den här kyrkan i Zagreb, Kroatien sköts människor under kriget för bara 20 år sedan. Vilka motsvarande platser finn i Belgrad?

April – Ej bestämt

Vi får se hur jag ligger till med ressuget. Antingen blir det en kortare resa eller så håller jag mig inom rikets gränser. Vem vet, kanske känner jag då att det är dags för en välbehövlig resepaus. Det visar sig, känner just nu inget behov av att bestämma något.

Trosa
Kanske är april månaden då jag upplever mer av mitt närområde – Trosa till exempel?

Maj – Dublin i Irland och Belfast i Nordirland

Genom en avancerad utbildning jag går via jobbet får jag möjligheten att åka till Irland och Nordirland för att under en vecka få insikter om civilsamhället i dessa två länder. Vi ska undersöka hur det olika samhällena är uppbyggda och samtidigt spegla det i en svensk kontext. Så taggad på detta. Hoppas även kunna åka dit några dagar för att upptäcka mer av Dublin eller övriga Irland.

en resa i månaden dublin
Hur skönt ser inte det här ut? Bild lånad från szechenyibath.hu – ett av Budapest största badhus

Juni – Västerbotten, Sverige

En av mina närmaste vänner ska ha ett ljuvligt midsommarbröllop som jag verkligen ser fram emot. Kommer bli gymnasiet reunion och dans hela natten på årets ljusaste dag. Om det passar med jobb hoppas jag kunna spendera lite extra tid i krokarna.

Tväråbäck en resa i månaden 2018
Det norrländska nattljuset är i en klass för sig

Juli – Lake District, Storbritannien

Mitt i sommaren har jag den stora äran att vara värdpar på en barndomsväns bröllop. Den blivande fruns familj är från norra England och där bjuds det in till fest. I samband med detta får vi se om vi kommer kunna ta tillfället i akt och upptäcka någon mer del av Storbritannien.

Lake distrikt en resa i månaden 2018
Lake Distrikt i England är så här vackert. Efter bröllopet ska vi gå på gemensam tur i omgivningarna. Foto av Alison Hampshire

Augusti – December

Ingen vet. Just nu känns det evighetslångt bort att tänka på vad som ska hända nästa höst. Kanske känner jag att årets resekvot är fylld eller att hungern aldrig sinar. Kanske har jag redan under våren bokat fler resor eller så håller jag det öppet. Några ställen som fortfarande finns på min lista är St Petersburg, Palma och Istanbul.

Hur ser dina resplaner ut för 2018?

21 thoughts on “En resa i månaden – mitt 2018 tar form”

  1. Är det långresa på g för nästa jul igen?
   Jag förstår dilemmat, tycker du har uttryckte det så bra att alla resor du får erbjudande om oftast är tid ifrån familj och hur många dagar borta från jobbet som helst går ju inte. Ser fram emot att få läsa om dina planer

 1. Här är resplanerna för 2018 i full gång och de flesta flygbiljetterna är redan bokade. Det gäller att vara ute i god tid 🙂 I februari blir det Costa Rica, april Irland/Nordirland, juni USA (roadtrip Kalifornien, Utah, Arizona & Nevada), juli Färöarna och så finns det planer på Italien/Amalfikusten i aug. På hösten brukar vi ta det lite lugnare med resor.

 2. ÄLSKAR såna här inlägg, speciellt dina, för de är så strukturerade och konkreta. Jag som är planeringsnörd går igång som sjutton på allt som är uppstyrt, särskilt resor ju!

  Dessvärre är mitt kommande år inte lika bokat och klart… Har ev en resa i januari, Nordic TBs lilla workation i februari, påsken oklar men gärna någon annanstans än hemma, april kanske i Italien och sen hoppas jag på en härlig sommarresa! Andra halvan av 2018 är som ett vitt ark… Istanbul har jag funderat mycket på – kanske en Birminghamgrej 2.0 kan vara något??

  Håll gärna en liten helg öppen för blogcation/träningshelg här i krokarna… 😉

  1. haha, är glad att det finns någon annan som uppskattar uppspaltandet 🙂
   Det gäller väl att hitta lugnet i att resor alltid kommer och att det där löser sig med tiden. Så tror jag alltid att det är med ens stora intresse.
   Absolut ska hålla öppet – vad som nu går att hålla öppet – vilken årstid tänker du?

 3. Jag har ett tre resor planerade i januari, februari och juni – men inte en enda biljett bokad så vågar inte slå på stora trumman… 🙂 Men ja, Irland har jag väl redan outat – drar ju dit med våra vänner på vår sommarresa i vanlig ordning.

  Ditt år låter spännande, mest lockar bröllopet i England!

 4. Tror något mindre än de 15 resor jag gjorde i år.. bokat Köpenhamn jan, Polen Krakow-Lodz-Gdansk feb, Berlin juli.. ja hmm.. det är Depeche Mode-konserter som lockar…
  Tror även att det blir New York i april ( och i sommar..har varit där 8-11 dagar varje sommar sen 2013..)..även sugen på Nice o Indochine-konsert i april.. Lissabon igen nu när väninna flyttat dit? Och i bakhuvet maler en längtan till Hongkong..bara varit i Beijing…
  För 2019 såg jag att Handbolls-VM för damer spelas i Japan..

 5. Gillar konceptet en resa i månaden! Jobbar hårt på det … Jan, mars, april och juli är bokat och klart. För juni finns bra plan, vi får se hur det går med resten av året:) Ser extra mycket fram emot att följa din resa till Irland.

  1. Du menar att jag sliter mycket på miljön med mina flygresor, så är det helt klart. Vi har alla våra laster över hur vi beter oss som är dåligt för den här jorden. Mina flygresor är mitt, men oxå en av mina få saker och ett aktivt val jag gör. Hur tycker du att jag borde göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.