10 tips för att hantera värme utomlands (och i Sverige)

Posted on

Att hantera värme utomlands kan minst sagt vara en utmaning, ibland kan värmen förstöra en hela upplevelse. Ibland räcker det med en het svensk sommar för att det ska bli kämpigt. Här är mina tips för att kyla ned dig både mentalt, invärtes och utvärtes. 

Här om dagen fick jag en fråga om hur man klarar värmen i Ghana och med tanken på denna sommars värmebölja kände jag att jag vill dela med mig av lite tips. Det är egentligen ingen rocket science men bra att bli påmind om och värda att testa i heta tider.

Hantera värme utomlands – mina tips

Vi tycker alla värme är olika jobbigt, en del lider inte alls medan det för andra på riktigt försämrar deras förutsättningar att fungera normalt. Jag tror att jag är ganska värmetålig men jag har å andra sidan lärt mig ett gäng knep genom åren för att hantera värme utomlands. Knep som går finfint att använda sig av när hettan slår till även på hemmaplan. Jag har sparat mitt favorittips til slutet.

Hantera värme utomlands
Njut av kvällssol istället för att hålla dig ute när den steker som värst. Zanzibar 2015

Inställning

1. Omfamna svetten

Under mina många dagar i Tanzania försökte jag varje morgon att röra mig långsamt i huset för att inte få upp pulsen. Därefter gick jag så mycket jag kunde i skuggan på väg till jobbet i hopp om att klara mig svettfri fram till mitt AC-kontor. Det var bara jobbigt. När jag istället valde att om acceptera att jag även idag skulle bli genomblöt på ryggen och omfamnade svetten blev allt lättare. Svett kan kännas kladdigt och äckligt men egentligen är det mest bara vatten med lite salt och proteiner. Svett luktar inte illa om man 1. Duschar dagligen 2. Byter kläder regelbundet 3. Svettas mycket eftersom det då aldrig finns några ofräsch porer, hudceller eller körtlar som kan lukta illa.

2. Planera din dag

Träna tidig morgon eller sen kväll. Gör de allra lugnades aktiviteterna mitt på dagen när det är som varmast. Kanske till och med ta en siesta på eftermiddagen om rummet du bor i är relativt svalt. Kör bil under dygnets varmaste timmar. Det finns många sätt att anpassa sin planering efter heta dagar.

Hantera värme utomlands
En gång när jag for ut och sprang vid 06 för att hinna komma hem innan solen blev för varm. Tyvärr sprang jag lite fel och det blev en rätt plågsam runda men i hem kom jag.

Invärtes

3. Drick vatten och vätskeersättning i förebyggande syfte

I alla länder som är varma eller har stark stol dricker jag minst en tablett Resorb om dagen de första dagarna för att förebygga en god vätskebalans innan jag själv fått pejl på hur min kropp reagerar och hur stark hettan är i just det området. En tum regel är att dricka regelbundet och innan du blir törstig. Jag har aldrig fattat hur vår kropp kan dunsta flera liter vatten om dagen utan att vi riktigt känner oss svettiga men så nu när jag läst på lite gick det upp ett ljus för mig – vår utandningsluft innehåller ju massor med vattenånga. Detta måste kompenseras och ännu viktigare blir det i varma länder utomlands.

4. Ät salt – vad sägs om chips till middag?

När jag var 13 år lärde min moster mig några livsnödvändiga rese-kunskaper när vi var på Kreta. Salt behöver fyllas på löpande under dagen och det kan med fördel vara chips eller räkost. När det är varmt hemma föredrar jag kaviarmackor som doppas i mjölk och vart som helst, samt när som helst äter jag salt lakrits med glädje.

Hantera värme utomlands
Ett utmärkt mellanmål eller del av en lunch. Kaviarmackor doppade i mjölk med djungelvrål till efterrätt

Utvärtes

En stor del av värmen går ut genom huvudet får vi lära oss som barn när vi ska klä oss ordentligt när det är kallt. Huruvida det är samma sak fast omvänt när vi vill kyla oss vet jag inte men att svalka handlederna brukar kännas skönt och om det inte vore viktigt att ha en huvudbonad när det är hett så hade mitt tips varit att hålla huvudet fritt så värmen kan få släppas ut.

5. Solhatt och svalkande kläder

Hålla så stor del av kroppen som möjligt i skuggan är viktigt av många anledningar. Ju större solhatt desto bättre. Kläder i svala naturmaterial som inte sitter åt är bäst.

Hantera värme utomlands
Jag håller mig i skuggan medan Erik låter solen steka. Sydafrika 2016.

6. Skapa din egen fångad av en stormvind

Fukta huden med svett eller en sprayflaska och skapa sedan fläkt på valfritt sätt. Kan vara allt från en solfjäder till tidning, en papptallrik eller vad du nu kan komma över. I många länder där det är riktigt varm kan det även finnas fläktar antingen i taket eller som är mobila som med fördel kan användas för att hålla nere nattemperaturen.

7. Svettduk

Svetten avdunstar från kroppen genom att huden släpper ifrån sig värmeenergi och på så sätt sänker sin temperatur. Av den anledningen är det alltså bra att låta svetten vara kvar på huden om en nedkylande effekt är önskvärd. Att ha svett rinnande i panna och nacke kan vara obehagligt av många anledningar och då är ett hett (höhö) tips att alltid ha med sig en svettduk (kan vara en vanlig snusnäsduk) att torka av sig med. Sköljs och tvättas regelbundet.

Hantera värme utomlands
Josephine – queen of svettduk har den och en vattenflaska i högsta tugg medan vi svalkar oss med en sockerrörsjuice. Zanzibar 2015

8. Torka långsamt efter dusch och bad

Svalka huden med ett bad och lägg dig i skuggan för att torka istället för i solen där vattnet dunstar så snabbt. Innan läggdags kan det vara skönt att duscha i svalt vatten och sedan inte torka sig fullt så noggrant utan låta vattnet självdunsta långsamt så att kylprocessen blir något längre.

9. Smek dig själv

Eller kanske snarare stryk på dig. Lägg dig naken, stryk fingertopparna långsamt över huden på bål och ben med målet att skapa en rysning. Det funkar inte alltid och beror säkert på massa saker men är värt ett försök och ett sätt att hantera värme utomlands.

10. Blöt handduk – mitt bästa tips

Mitt favorittips alla kategorier är att sova med blöt handduk. Går att göra i en mindre variant i form av att lägga den på pannan, i medelstor variant genom att lägga den på kudden och som en omfattande variant genom att blöta en hel handduk och lägga på kroppen vid sängdags. Det här hjälpte i Namibias hetta i ett rum utan fläkt.

Hantera värme utomlands
En het natt i Namibia somnade jag så här. Hur bra som helst faktiskt

Några varningar

AC

Air condition kan vara superskönt, vem vill inte gå in i ett svalt hotellrum efter en varm dag ute. Av flera anledningar kan air condition vara problematiskt.

  1. Stora temperaturväxlingar kan vara svårt för kroppen att hantera
  2. Att sova med air condition på kan göra sällskapet förkylt då kroppen ständigt sover med drag
  3. Air condition är omiljövänligt så använd med måtta. Stäng av på dagen när du inte är där och stäng av vid läggdags om det är uthärdligt.

Fläktande

Fläktande är skönt men att exempelvis köra bil med öppen ruta kan ställa till det för bihålor eller andra öron-näsa-hals-organ. En del får huvudvärk av att åka bil med ständigt fläktande. Här är AC att föredra skulle jag säga.

Två sista tips

Dela gärna med dig av fler kreativa tips för att hantera värme utomlands, eller i Sverige, i en kommentar så får fler chansen att kyla ned sina heta kroppar. 

4 thoughts on “10 tips för att hantera värme utomlands (och i Sverige)”

  1. När du duschar, duscha gärna kallt till att börja med men avsluta med lite ljummen dusch. Det hållet dig sval längre.

    När jag jobbade i Sri Lanka med bara takfläkt som ”kylning” sov jag på bastmatta på golvet i er takfläkten under veckorna som momsunen vände och luften bokstavligen stod stilla. Lite hårt men jag sov. Underlaget var lindrigare än 30+värmen. Man kan ju lägga lite frottehamddukar på mattan för att göra det ngt mjukare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *