Spektrum: Ditt barn & du om barnens äventyr i det lilla

Posted on

Paulina från Ditt barn & du är nummer två i bloggserie Spektrum. Paulina berättar om hennes relation till resor och att barnens äventyr oftast finns i det lilla samtidigt som miljöombytet med att resa kan vara både nyttigt om omvälvande. 

Spektrum är en bloggserie där medvetna och nischade bloggare berättar om sin syn på resor. Tillsammans ger alla inlägg ett breddat spektrum med ny aspekter och perspektiv. Här är sommarens andra spektrumvidgare!

Spektrum om barnens äventyr i det lilla

Vem är Paulina?

En nyfiken beteendevetare och mamma till två flickor som driver Ditt barn & Du. Jag älskar att upptäcka och lära mig nya saker och är förstås väldigt förtjust i att resa. Att få packa sin väska och ge sig ut på äventyr är något av det bästa jag vet!

Vad är Ditt barn & du?

Ditt barn & Du är ett onlinemagasin, skrivet av sakkunniga, för gravida och småbarnsföräldrar om barns utveckling och föräldraskap.

Vad är din relation till resor?

Jag älskar att upptäcka världen och reser gärna både nära och långt bort. Till kulturer som först kan verka ganska likt det jag har hemma men där man kan upptäcka dom där små kulturskillnaderna som sen kan visa sig göra den där skillnaden. Och till allt som känns sådär annorlunda, spännande och exotiskt.

Dela med oss av dina resetankar

För barn finns äventyren överallt och det tror jag är viktigt att vi vuxna kommer ihåg. För barn finns äventyren i allt det enkla, som i närmaste skogsparti, men också naturligtvis på de längre resorna till platser som är olika de man själv kommer från.

Som liten reste vi inom Sverige. Mina föräldrar tog med oss barn på campingar och ställen där vi hyrde stuga. Vi har fiskat krabbor på västkusten, lyssnat på porlande bäckar i ett somrigt fjällen och följt med pappa på turer med kikaren och upptäckt fågellivet på Öland. Vi har hyrt stuga på en bondgård på Gotland och fått vara med och jobba med kossorna på gården som små. Jag minns alla våra resor med stor glädje. Även om vi satt hopträngda i en bil, bodde i all enkelhet och åt matsäck på parkeringar och rastplatser. Resorna inom Sverige är verkligen något jag uppskattat och som jag är glad att jag fick med mig från min uppväxt.

I vuxen ålder har längtan efter att komma ut i världen blivit större och så fort jag hade tjänat mina egna pengar packade jag min resväska, köpte biljetter och gav mig iväg. En av resorna gjorde jag omkringresande i Tanzania där jag bland annat bodde i tält på savannen och hörde hyenorna låta utanför när vi skulle sova. Ett starkt minne är girafferna som gick på savannen i solnedgången. Det var sådär magiskt vackert att det var svårt att begripa vad jag fick vara med om. Och jag är så sugen på att få resa mer och ta med mina barn på en massa äventyr!

Paulina tipsar

  • Kom ihåg att äventyr finns överallt! För barn kan det räcka med att packa en matsäck, ta med en kikare och ett förstoringsglas och ge sig ut till närmaste skogsparti.
  • Resor ger perspektiv. Passa gärna på att prata om kulturer när du reser med barn. Hur lever människorna där ni är nu? Hur smakar maten? Hur skulle det vara att bo här? Och framförallt, prata med folk som bor där!

Fråga från Restänk: Vilka orättvisor, skillnader eller saker som barn tycker är konstiga är svårast att förklara?

Det måste ju vara varför människor lider och varför det finns så stora orättvisor överlag. Det är ju svårt även för vuxna att begripa och svaren är komplexa. Men det är ju också något man kan lära sig mer om genom att resa och upptäcka världen. “De där andra” kommer närmare. Kanske gör det att vi börjar bry oss mer om andra, även om de bor långt borta.

//REKLAM// Restänk är konversationskort som skapar intressanta och reflekterande samtal. Passar i hammocken, under en roadtrip eller över en middag. Jag har gjort dem med mina bara händer och ambitiösa hjärna. De finns att köpa för ett sommarpris på 150 riksdaler och är en utmärkt present.

Det här var del 2 av Spektrum. Spektrum är en bloggserie där både du och jag breddar vårt spektrum av perspektiv genom en annan persons vinkel på resor. Alla spektrum-inlägg finns helt logiskt i i kategorin Spektrum. Omslagsbilden är från pixabay. 

2 thoughts on “Spektrum: Ditt barn & du om barnens äventyr i det lilla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.