Bila på Irland – restips för roadtrip längs Irlands västkust

Posted on

Att bila på Irland är ett utmärkt sätt att upptäcka vad ön har att erbjuda. Min lilla roadtrip sträckte sig drygt 200 kilometer irländsk västkust och Wild Atlantic Way kunde inte vara ett mer passande namn för kustvägen. Har samlat några restips för en lyckad bilsemester på Irland. 

För mig kommer Irland för alltid vara förknippat med självständighet och att överträffa mig själv. Att bila på Irland längs de kurviga vägarna och för helt egen maskin ta mig fram stärkt mig. Det kittlar i magen när jag tänker på det. Att susa fram och passera den ena lilla byn efter den andra och ständigt bli påmind om att så här lever också en del av jordens befolkning. Några bor i innerstan, några i slum, några på landsbygd och en helt drös någonstans däremellan.

Den irländska landsbygden är vacker och harmonisk. Liksom mjuk trots klipporna som reser sig rakt upp ur vattnet. När jag var där var det slutspurt i folkomröstningen kring abortfrågan. Jag kände med en gång hur isolering och långa avstånd begränsar människors intryck. Känner igen mig från hemhemma och den västerbottniska landsbygden som har samma utmaningar. Begränsad infrastruktur, kontakt med städer och andra människor. I den lilla bubblan är det minst sagt frid och fröjd

Bila på Irland
Min första dag, clear blue sky och grönaste gräset
Bila på Irland
Hejhej kossera
Bila på Irland
De här gula blommorna förgyllde bokstavligen hela min resa
Bila på Irland
Landsbygd, så fridfull men också så ensamt
Bila på Irland
Finns några rejäla kullar för den hurtiga
Bila på Irland
En glad person som precis kommit fram till havet

Bila på Irland – inspiration om Irlands västkust

Jag älskar att åka på roadtrip och numer är jag heller inte främmande för att göra det varken själv eller i vänstertrafik. Det var inga problem alls när allt kom omkring. Att bila på Irland visade sig vara en fullträff och passar mitt sätt att resa ypperligt. Jag korsade landet på tre timmar efter att jag hämtat ut min hyrbil vid Dublin airport. När jag nådde min första anhalt vid den lilla orten Kilkee golvades jag av reskicken. Vilken frihetskänsla att ha kommit fram till det som var början för min roadtrip längs Irlands västkust.

Här väljer jag att presentera mina stopp från norr till söder även om jag åkte i motsatt riktning. Detta av den enkla anledningen att jag personligen alltid föredrar att spara det bästa till sist.

Bila på Irland
Vid Kilkee, helt ensam. Mycket trivsamt att bila på Irland

Wild Atlantic way

Wild Atlantic way följer den Irländska västkusten troget längs i princip varenda ”kustflik”. Fågelvägen skulle sträckan vara betydligt kortare och vägarna är både kurviga, bitvis smala och löper genom den irländska landsbygden och igenom varenda by. Utsikten är allt som oftast helt fantastisk. Ibland storslagen med enorma vyer, ibland småskalig och gullig med sina kullar och bräkande får. Det är inte effektivt men extremt vackert att köra längs Wild Atlantic road. Den är lätt att följa, skyltarna finns i brunt och antingen körs den i norrgående eller södergående riktning.

Restips: Avsätt tid för att stanna när det faller er in. Det finns tusen avstickare, en del kommer vara ovärda och få er att rycka på axlarna över ännu en slottsruin. Andra stopp kommer vara små pärlor som ännu inte fått tillräckligt med uppmärksamhet.

Bila på Irland
En av många vyer längs Wild Atlantic Way. Fatta hur många som burit stenar i sina dagar till alla dessa murar
Bila på Irland
Irland var otroligt bra på skyltar. Längs ned så syns markeringen för Wild Atlantic Way med en (S) och (N) riktning
Bila på Irland
Att bila på Irland kräver sina fikapauser
Bila på Irland
Fårliv

Kylemore Abbey

En populär turistattraktion med en fascinerande berättelse bakom sig finns i det gamla klostret Kylemore Abbey. Jag hann bara stanna som hastigast och fick mig en skymt av de undersköna omgivingarna och mäktiga byggnaden och pilade sedan vidare mot nationalparken nedan. Den som gillar historier och välansade trädgårdar kommer nog inte bli besviken på ett inträde.

Restips: Vill du läsa mer om vad ett besök hos Kylemore Abbey innebär har mina resebloggskollegor Freedom travel skrivit en utmärkt beskrivning av det här.

Bila på Irland
Klostret Kylemore Abbey

Connemara Nationalpark

Enda sedan jag var liten hästtjej och kollade i mina rashästböcker har jag utsett Connemaraponnyn till den optimala hästrasen för mig. Att åka på utflykt till Connemara nationalpark var därför enkelt att bestämma sig för. I vanlig nationalparks-ordning är området större än vad som med enkelthelt går att vandra igenom. Det finns tre uppmarkerade slingor där den längsta är sju kilometer lång, allt i relativt enkel terräng även om det är uppför. Uppe på höjde var utsikten väldigt fin och jag är glad att jag gjorde vandringen. Hänförd blev jag dock inte. Det var en trevlig vandring men relativt torrt i backen så inte särskilt grönskande. Beroende på sikt går det att se olika långt så jag skulle välja att besöka Connemara Nationalpark om det var senare på säsongen än maj när jag var där och om det är bra väder.

Restips: Slingorna utgår från ett visitor center med goda parkeringsmöjligheter, kartor och reception. Jag kan inte minnas att det kostar något att gå in i parken eller att parkera. En lagom stopp i en annars lång resa för den som väljer att bila på Irland.

Bila på Irland
Det första jag ser när jag börjar vandra i Connemaraparken: Connemarahästar! och ett föl!!
Bila på Irland
Trevlig start på prommisen
Bila på Irland
Grönskande och vildvuxet
Bila på Irland
Utsikten en bit upp
Bila på Irland
Inte svårare vandring än så här
Bila på Irland
Tydliga skyltar. Diamond hill heter kullen i mitten och den motsvarar den röda slingan på kartan är totalt 7 km inkl det gula och blåa. Mycket pedagogiskt.
Bila på Irland
Inte så grönskande högre upp så den här vandringen kan ha varit vackrare lite senare på året
Bila på Irland
Blåste gjorde det också

Galway

Galway – lilla, charmiga Galway. I princip jämnhöjd med Dublin men på västkusten istället för den östra sidan finns Galway (precis, den staden som Ed Sheeran sjunger om i Galway girl). Här bor 80 000 invånare och staden är känd för sin musikscen och gatumusikanter. I sinom tid får det blir ett eget inlägg om vad som finns att göra i Galway men två snabba tips är gågatan Quay Street och The long walk längs den lilla hamnen.

Restips: Det var dyrt och svårt att hitta boende i Galyway, kanske extra svårt eftersom en viss Ed Sheeran hade konsert just den helgen jag var där. Jag bodde på Kinlay Hostel och även om priset var något saftigt för ett mixat sex-bäddsrum så låg det perfekt till och var rent och fräscht samt uppstyrt. Och jag var inte äldst.

Restips 2: Galway passar utmärkt att ha som bas på västkusten för den som vill bila på Irland genom att göra dagsutflykter snarare än att lägga långa avstånd bakom sig. Många utflykter utgår från Galway och det är ungefär 1-2 timmars körning norr respektive söder ut för de saker som jag skriver om här.

Bila på Irland
Gatumusik och färgglatt i Galway
Bila på Irland
Trevliga fasader charmar mig lätt
Bila på Irland
The Long walk, ett av Galways landmärken

Dunguaire castle

En dryg halvtimme söder om Galway finns Dunguaire Castle bevarat från 1500-talet då det byggdes. Det är ett vackert litet slott omgivet av vatten men jag ska ärligt säga att så som bilderna vid en googling ser ut var inte riktigt verkligheten. Åtminstone inte när jag var där. Det ligger precis längs Wild Atlantic Way och värt ett kort stopp men ta inga omvägar bara för att besöka just detta slott.

Restips: Tänk på när på dygnet du är där, tidvattnet spelar en stor roll för din upplevelse, inte minst om du önskar fota kalaset med ett spegelblankt vatten intill.

Bila på Irland
Lågvatten så att säga
Bila på Irland
Slottet som är bevarat/upprustat och fint men inte lika mäktigt som på bild

Cliffs of Moher

Jag kan konstatera att den som vill ha mäktiga klipper som stupar rakt ned i klarblått vatten inte behöver åka till Highway one längs den amerikanska västkusten. Motsvarande vyer finns närmare än så. Cliffs om Moher är precis detta. Utsikterna lever faktiskt upp till epitetet magiskt och här finns chans att få en riktigt fin promenad. Cliffs om Moher är ett av Irlands mest besökta turistmål och mycket uppstyrt med parkering, öppettider, utställningar, servering och hela kittet. Du kommer med all sannolikhet inte vara ensam på plats. Det är många som går utanför den ”avspärrade” delen som ingår i själva Cliffs oh Moher-parke. Det var absolut värt en extra promenad framför allt norrut.

Restips: Om du gillar att fota och det är en stor anledning till att du reser, välj när på dygnet du besöker Cliffs of Moher. Kolla kartan hur kusten förhåller sig till väderstrecken för att få optimala ljussättning och själv avgöra om du föredrar motljus eller ej. 

Restips 2: Solen kommer gå ned i vattnet men någon minnesvärd solnedgång är inte garanterat eftersom det ofta är molnigt eller disigt. Det blåser så någon vindtätt kan vara skönt.

Bila på Irland
Cliffs of Moher och dess utkiksplatser
Bila på Irland
Det är det här som kallas private beach
Bila på Irland
O’Brien’s Tower vid Cliff om Moher
Bila på Irland
Småbutiker och utställningen fanns gömda i stora kullar
Bila på Irland
Cliffs om Mohers mest fotograferade plats med de olika klipporna i olika avstånd
Bila på Irland
Hepp!

Den lilla orten Kilkee (och andra orter)

Kilkee var som sagt den första lilla orten jag kom in i efter att ha kört bil oavbrutet i tre timmar. Det bor bara 1000 personer i Kilkee och vid stranden såg jag ett semesterparadis utspela sig längre fram på säsongen. Om det blir riktigt skönt i vattnet låter jag vara osagt men stranden var jättefin och barnfamiljerna hade helghäng och lek den soliga lördag som jag stannade till i Kilkee. Mycket var stängt och det var uppenbart att någon högsäsong inte hade dragit igång men jag fick ändå en otroligt trevlig känsla av Kilkee.

Restips: Liknande små byar finns längs hela Wild Atlantic Way så det är bara att stanna till när feelingen faller på.

Bila på Irland
Mysig strand i det lilla samhället Kilkee
Bila på Irland
Mysiga hus finns överallt i var och varannan ort

Kilkee Cliffs

Om Cliffs om Moher är den stora turistattraktionen är Kilkee Cliffs den gömda pärlan. Det är inte lika storslaget och maffigt som Cliffs om Moher men det finns något alldeles eget i att vara the underdog. Att vara den oupptäckta som ligger lite längre bort dit färre tar sig till. Som ger en annan ha-för-sig-själv-känsla och en läskig insikt om att staket saknas och klipporna faktiskt stupar rakt ned.

Restips: Älskar du att fiska är tydligen detta platsen för dig. Jag lyckades inte se några napp och tänkte mest att det kändes farligt med flygande krokar bland folk men de verkade ha koll på läget.

Bila på Irland
Välkommen till Kilkee Cliffs
Bila på Irland
Någon typ av skiffersten
Bila på Irland
Havets kraft som gröper ur berget
Bila på Irland
Lenast tänkbara gräsmatta, Så mjuka linjer och välbehagliga synder
Bila på Irland
Älskade de här blommorna
Bila på Irland
Blommorna verkade kunna klara sig i rätt kassa förutsättningar
Bila på Irland
Utsikten utan staket
Bila på Irland
Gå och fiska!
Bila på Irland
Så nöjd över den här resan!

Mer om att bila på Irland

Jag har tidigare skrivit dessa inlägg om att bila på Irland och mina dagar i Irland

Hur är det att köra vänstertrafik på Irland?

Den romantiserande pubkulturen på Irland

Glimtar av Irlands västkust

8 thoughts on “Bila på Irland – restips för roadtrip längs Irlands västkust”

  1. Vilken fantastisk natur! Och underbara bilder. Vi vill till Irland och vi vill försöka ta oss runt med husbilen. Enligt ett par irländare vi mött ska det gå..

  2. Hej! Jag och en kompis ska åka till Irland i maj nästa år. Planen är att flyga till Dublin och sedan bila till Galway. Har du några tips typiskt irländska vackra platser som vi inte får missa i närheten av Galway eller på vägen mellan galway och Dublin?
    Mvh Edith och Matilda

  3. Hej!
    Vi ska åka till Irland, men tyvärr endast fredag-söndag!
    Vad hinner man med och vad får man inte missa?
    Vi älskar naturen och vill gärna se så mycket det går!
    Hjälp 🙏🏻🌸

    1. Hej Karina! Nej hela landet hinns ju inte med på tre dagar. Det beror helt vad ni vill ha ut av resan, jag har ju själv bara upplevt en del av Irland. De inlägg (om natur och västkusten) jag skrivit har jag skapat av två dagars resande så ni hinner absolut åka till västra sidan av ön och uppleva vad som finns kring Galway men då får ni kanske skippa Dublin. Hoppas resan blir fantastisk.

  4. Hej!
    Vilken underbar reseberättelse från underbara Irland! Jag ska dit (igen) till våren, och den här gången hyra bil, något jag även gjort tidigare, men senaste gången med dålig erfarenhet. Valde till slut att åka tåg och buss istället, med anledning av bilfirmornas krångliga regler och extra tillägg, något som verkar ha tillkommit de senaste åren. Men nu behöver jag och resesällskapet bil, då planen är att utforska västkustens små byar och städer. Kan du tipsa om ett pålitligt bolag för att hyra bil, från Dublins flygplats? Tack på förhand, Med vänlig hälsning Anneli

    1. Hej Anneli! Så kul att mina inlägg kan hjälpa dig på resan. Jag hittar inte min bekräftelse men har använt flera olika bokningssajter, först jämförelsesajter för att få veta bästa pris och sedan direkt via en biluthyrare. Europcar vet jag att jag använt och varit nöjd med. Jag tycker själv det är svårast att veta vilka försäkringar och extra skydd en ska lägga till. Det viktiga är väl att se till att en fattar och inte bara säger ja utan ber dem förklara vad en har att ta ställning till. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *