Att göra i Galway i Irland – 10 saker på G

Posted on

10 saker att göra i Galway i Irland på bokstaven G. Gulliga och gemytliga omgivningar och glada toner längs gatorna. Galway är värd en omväg.

Med Dublin som utgångspunkt ligger Galway rakt över den irländska ön på västkusten. Galway är känt för sin gatumusikscen och är Irlands fjärde största stad med ca 80 000 invånare. Den lilla staden går i princip att göra på en rejäl heldag beroende på hur mycket en vill stanna och insupa den irländska atmosfären på varje ställe. Ed Sheerna sjunger om Galway girl och staden sattes på kartan. Låten med de irländska tongångarna får vara ledmotivet för musikstaden Galway.

Att göra i Galway
Just när jag var i Galway spelade Ed i stan och den här fina målningen hade satts upp på en av husen
Att göra i Galway
En helt vanlig husfasad

Att göra i Galway

Jag hade Galway som utgångpunkt för min roadtrip längs den irländska västkusten och jag två nätter på Kinlay Hostel Galwaybodde. Ett vandrarhem där jag bodde i flerbäddsrum och faktiskt trivdes väldigt bra. Som vanligt när jag reser håller jag fokus på vad som finns att göra. Det här är inget undantag så här kommer mina tips för vad som finns att göra i Galway.

Att göra i Galway
Flaggor vid Eyre Square
Att göra i Galway
Tänk de som har tillgång till den där lilla gräsplätten omgiven av vatten

Gilla läget i Eyre Square

Min känsla av Eyre Square var att det hänger locals där och att det var en otrolig skönt område. Det skejtades, det spelades gitarr, picknickades och hängdes. Såklart en väderberoende aktivitet men om fint väder en skön avslappning för fötterna.

Att göra i Galway
Mycket folk i Eyre Square när jag var där och solen sken

Gatukonst som garnerar stadsbilden

Galwayborna är bra på att dekorera husfasader och det går både att gå på gatukonstjakt för att hitta de mest kreativa verken eller bara stanna upp en sekund när de passeras under en promenad i staden.

Att göra i Galway
Trevlig va?
Att göra i Galway
Många av de mer välgjorda innehåller någon typ av berättelse

Gå Quay Street

Quay Street är en av Galways huvudgator där pubar och små affärer trängs vägg i vägg. Det är lite som Västerlånggatan i Stockholm, det är fullt av folk och en härlig mix av genuint och turistiskt.

Att göra i Galway
En grå bild en mulen morgon innan staden vaknat. Om några timmar kikar solen fram mellan molnen och gatan fylls av liv

Gränsöverskrid på en pub

Många åker till Irland för att uppleva pubkulturen. Ett tips är att utmana dig själv (och kanske puben) och be om alkoholfri öl. På så sätt kan du dricka hur mycket öl du vill utan att få i dig etanol. Så smidigt 😉

Att göra i Galway
En av många pubar med den karakteristiska inramningen

Glufsa glass på Murphy’s

Galway sålde överraskande mycket glass och jag testade bland annat Murphy’s. Handgjord glass med tydlig lokal profil och naturliga ingredienser. Mycket god!

Att göra i Galway
Mums!

Gatumusikanters Mekka

En av de sakerna som Galway är mest känd för är sina gatumusikanter, den ena lite mer begåvad än den andra. Några som stått där i alla år och lite tröttsamt gör det för turisternas skull och andra som på riktigt söker en karriär och använder gatan som scen för att nå ut. Gemensamt för alla är dock att de är extremt modiga. Skulle du ställa dig upp och sjunga ditt allra bästa?

Kom ihåg! Gillar du gatumusikanter och tycker att de gör din upplevelse av staden lite bättre. Ge en slant till de du gillar.

Att göra i Galway
Den här stjärnan, modigare än de flesta, sjöng för full halls
Att göra i Galway
Ett riktigt seriöst band
Att göra i Galway
En glad popduo

Ge dig te på ett tehus

Galways charmigaste cafe heter Cupán Tae och hittas i närheten av hamnen. Här finns kakor och bakelser och te av alla dess sorter. Längst in finns te och tillbehör att köpa. Omåttligt populärt och risk för svårt att få sittplatser.

Hitta hit: 8 Quay Lane

Att göra i Galway
Det här stället, spana in!
Att göra i Galway
Gottis med blommor som dekoration
Att göra i Galway
Hemtrevligt värre
Att göra i Galway
Att köpa med sig hem

Glassa vid The Long Walk, Claddagh Quay och hamnen

The Long Walk är en av Galways mest fotade gator. Bäst bilder tas från Claddagh Quay längs hamnen och det promenadstråket är väldigt trevligt. Upplevelsen kommer vara olika beroende på när på dygnet du är där, tidvattnet är påtagligt och båtarna har fått mycket olika mängd kärlek de senaste åren.

Att göra i Galway
The Long Walk i bild tagen från hamnen
Att göra i Galway
Högvatten…
Att göra i Galway
…och lågvatten. Exakt samma ställe

Att göra i Galway

En båt som inte fått kärlek på ett år eller tio

Att göra i Galway
Vackra djur

Gympa loss vid South park

En stor gräsyta som passar utmärkt för en cyklingstur, en joggingrunda eller varför inte lite 80-tals aerobics eller yoga med friska havsvindar.

Att göra i Galway
Jag och det väldigt stora gröna fältet vid South Park

Glid omkring vid Salt hill

Salt hill är ett promenadstråk längs havet med en liten stenstrandsremsa. Jag tvekar på att det blir badvarmt och när jag var där var nog vädret lite för dåligt för att jag skulle uppskatta det hela. Kan säkert vara trevligt men enligt mig inte the place to be.

Det finns massor att göra i Galway men det mesta som jag själv tar med mig från min tid där är strosandet och känslan av att bara vara i en levande stad.

Alla mina inlägg från resa till Irland och Nordirland finns under kategorin Irland och Storbritannien 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.